Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najpoželjnija udavača

Zapelo okupljanje desnice: Hrast se podijelio oko suradnje s Karamarkom

Ladislav Iličić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
26.07.2014.
u 18:28

Neki članovi Hrasta misle da HDZ želi samo iskoristiti njihove veze u Crkvi

Hoće li prije predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić dogovoriti suradnju s HDZ-om ili će ga nezadovoljnici u vlastitoj stranci svrgnuti s trona. Tako bi se ukratko moglo opisati stanje u trenutačno najpoželjnijoj udavači na desnici. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko želi na sve moguće načine privući Hrast, dok su čelnici Saveza za Hrvatsku svjesni da bi njegov odlazak značio i smrtni udarac Savezu. Iako vrije u stranci, koja je očito napukla po liniji zagovornici i protivnici suradnje s HDZ-om, glavni akteri još ne žele javno govoriti o podjelama. Nesuglasice će probati riješiti na izbornom saboru stranke koji se treba održati za dva mjeseca.

Loše procjene

Aktualni predsjednik stranke Ilčić veliki je zagovornik suradnje s HDZ-om. Prije nekoliko dana sastao se i s Karamarkom. Ilčić je zagovarao suradnju s HDZ-om i na nedavnim euroizborima, ali je bio nadglasan na dramatičnoj sjednici Velikog vijeća.

– Bio smo na razgovoru s HDZ-om. Mogu samo konstatirati da je HDZ napravio do sada najširu koaliciju u svojoj povijesti, što nešto govori o njemu – ističe Ladislav Ilčić ne skrivajući da u stranci ima i onih koji nikako nisu za suradnju s HDZ-om na sljedećim parlamentarnim izborima. Ilčić ih indirektno kritizira naglašavajući da su do sada radili loše procjene. Članovi Hrasta iz dijelova Hrvatske u kojima je HDZ na vlasti, posebno iz Dalmacije i Slavonije, uglavnom su protiv suradnje s Karamarkom. Žestoki je protivnik suradnje s HDZ-om i šef zagrebačke organizacije Krešimir Miletić, dok su za suradnju više zainteresirani članovi stranke iz onih dijelova u kojima HDZ nije vladao. Riječ je o sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, zatim Primorju i Istri. Članovi dalmatinskog Hrasta pola u šali kažu da su oprezni s HDZ-om zato što su ga upoznali dok je bio na vlasti u njihovim lokalnim sredinama. Ističu da HDZ želi iskoristiti njihovo ime i dobre donose s Katoličkom crkvom, ali da ne žele provoditi glavne odrednice programa. Smatraju da će takvom suradnjom stranka dugoročno izgubiti, a da će samo neki zadovoljiti svoje osobne ambicije.

Iznenada odustao

Do jučer je kao njihov kandidat figurirao dr. Ivica Grković, ugledni profesor anatomije na Medicinskom fakultetu u Splitu. Međutim, Grković je ovih dana iznenada poslao pismo stranačkim kolegama u kojemu ističe da odustaje od kandidature. To nam je i potvrdio u kraćem telefonskom razgovoru.

Grković će na saboru stranke podržati onog kandidata koji bude protiv predizborne koalicija s HDZ-om. Sada se kao jedan od favorita spominje i Krešimir Miletić, ali bi se mogli iskristalizirati i neki drugi kandidati. Najvjerojatnije će novi predsjednik stranke i donijeti odluku o tome hoće li Hrast ostati u Savezu za Hrvatsku ili će iskazati ljubav HDZ-u i Karamarku.

>>Vladajući zaustavili pad, no HDZ i dalje je najjača stranka!

>>Vjeroučenik Tomica HDZ-ovac po mjeri Crkve

>>Dalmatinci Ilčiću zamjeraju da se želi 'prodati' HDZ-u za fotelju

Komentara 122

DU
Deleted user
19:40 26.07.2014.

Ocito neki politicki diletanti i slijepci kraj zdravih ociju, ne vide da jedino siroka desna koalicija na ravnopravnim osnovama moze rijesiti Hrvatsku komunisticke posasti. Nije mi jasno da su pojedinacni politicki interesi desnice, kao u slucaju HSP-a, ispred zelje za domoljubnom, tradicionalnom i neovisnom Hrvatskom. Zar nije dovoljno jugokomunistickih petokolonasa i velikosrpskih tendencija koji takvu hrvatsku Hrvatsku ne zele. Zalosno!

SE
sestrićna
20:41 26.07.2014.

dajte nam bilo koga osim nasljednika skh...

VI
vječna.istina
19:21 26.07.2014.

Hrast u koaliciji s HDZ-om bi bila izvrsna politička opcija! Koliko dog neki smatraju da će velika koalicija značiti nestabilnu vladu, ja mislim da ta koalicija znači sigurnost da HDZ neće izdati hrvatstvo kao što ga je izdao Sanader.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije