Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekadašnji vojni vrh svjedočio na suđenju generalu M. Kruljcu

General Lucić: 'Ako zapovijed za radove nije osporena, onda je prošla'

josip lucić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
19.09.2016.
u 14:16

"Stalno sam na sudovima, svaki mjesec, i objašnjavam ovakve postupke. A onima koji su mene optužili i poslali u mirovinu, tajno se sudi", komentirao je Lucić, pomalo iznervirano

Umirovljeni general Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera HV-a, ostao je danas na osječkom sudu pri ranijem iskazu u kojem "izričito tvrdi kako nije zapovjedio radove u Sibinju, ni usmeno ni pismeno", niti je ikada o tome razgovarao s generalom Mladenom Kruljcem, tada čelnikom Kopnene vojske. Kruljcu i još petorici, podsjetimo, ponovno se sudi za milijunske malverzacije zemljištem u Sibinju koje je država darovala općini za gradnju zone malog gospodarstva. Zapovjednika KOV-a tereti se kako je naredio vojnicima da urede tamo cestu, bez odobrenja načelnika GS-a, čime je državni proračun oštećen za oko tri milijuna kuna. No, na pitanje obrane je li Kruljac bio nadležan zapovjediti radove u Sibinju, Lucić jučer nije izravno odgovorio.

– Obuka se mogla provoditi u cijeloj Hrvatskoj, i u vojnim objektima i izvan njih – kazao je na to.

Ne sjeća se, rekao je, svih zapovjedio jer ih je, za njegova mandata, bilo i 30.000, a istaknuo je i kako je često putovao pa je njegov zamjenik Slavko Barić "dosta toga odrađivao". Barić je, poznato je, u veljači 2008. retroaktivno odobrio Kruljčevu zapovijed iz rujna 2007., kojom su naređeni radovi u Sibinju na trošak vojske.

– Nisam bio tu, a nisam upozoren da je s tom zapovijedi nešto sporno. Nisam nikada posumnjao u stručnost generala Barića. Svaka zapovijed odlazi u Vojno-sigurnosnu agenciju, a ako nije osporena, onda je prihvaćena – izjavio je Lucić.

Na izlasku iz sudnice napomenuo je, pomalo iznervirano, kako je "stalno na sudovima i objašnjava ovakve postupke" pa zato i potražuje od osječkog suda putni trošak.

– A onima koji su mene optužili i poslali u mirovinu, tajno se sudi – dobacio je Lucić.

– A tko vam sudi? – zapitao je Kruljčev branitelj Branko Šerić.

– Oni koje sam naveo u početku – dodao je Lucić.

– Vojno-sigurnosna agencija? – ubacio se drugi Kruljčev branitelj, Marko Dumančić.

– Svakoga mjeseca jedno suđenje – nastavio je Lucić, ne osvrnuvši se na Dumančićevu opasku.

– Bar vam nije dosadno – našalio se sudac Darko Krušlin.

– Ali nije ni ugodno – odgovorio je.

– Pomažete pravdi – zaključio je Šerić.

Svjedočio je i brigadir Ivan Babić. On je koordinirao radove u Sibinju, a zadužio ga je za to Mladen Kruljac, "ali ne pismeno, nego usmeno, na jednome od sastanaka". Babić je, naime, tada bio načelnik Odjela inženjerije, a danas je ostao pri prijašnjem iskazu. Kopnena je vojska, kazao je tada, 30 posto kapaciteta koristila za ispomoć civilnim strukturama, a lokalna je samouprava trebala za to podnijeti zamolbu.

– Ne sjećam se da sam vidio pisanu zamolbu Općine Sibinj za izvođenje radova u zoni maloga gospodarstva, iako sam sudjelovao u izradi Prijedloga plana inženjerijskih infrastrukturnih radova – izjavio je tada Babić.

Troškove goriva, maziva, terenski dodatak, troškove za prehranu snosila je, kazao je, 33. inženjerijska brigada "po naputku Mladena Kruljca". Na upit kako je to bilo moguće jer je postojala zabrana da vojska plaća takve troškove, Babić je odgovorio kako je "general Kruljac tako zapovjedio". Kruljac, pak, u obrani ističe kako je vojska sibinjsku cestu gradila u sklopu obuke i baš zato je troškove, tvrdi on, snosio HV. Babić je danas izjavio kako bi troškovi bili isti i da su radovi odrađeni na poligonu, ali i da se svi inženjerijski radovi nisu mogli provesti na poligonu.

– Obuka je bila bitna kako bi se inženjerijske snage pripremile za moguće NATO misije, kako bi bile osposobljene na nepoznatom terenu provesti zadaće – objasnio je Babić.

Zašto je vojska plaćala posao u Sibinju, ne zna ni brigadir Robert Suntešić.

– Nisu sve troškove goriva i maziva plaćali civili, bilo je slučajeva i da je troškove snosilo Ministarstvo obrane – naveo je danas Suntešić, ističući kako se nikada nisu lokalnim samoupravama isporučivali računi, kao i da HV "sigurno ne pruža usluge po tržišnim uvjetima". Tek je 2011., nastavio je, sastavljen točan cjenik.

>> Afera Sibinj: Umirovljeni general Mladen Kruljac ponovno na optuženičkoj klupi

Komentara 2

LE
LeonardS
14:53 19.09.2016.

Zar su to suci koji se rugaju na trošak države, po par godina te zovu na svjedoćenje da bi čovjek rekao neznam ili ne sječam se, da li su ti suci uopće stručni !

DU
Deleted user
19:22 19.09.2016.

na što su spali nekad časni generali-mito-korupcija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije