Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mali pacijent

Liječnici KBC-a Zagreb obavili jedinstven zahvat presađivanja organa

06.10.2010., KBC Zagreb, Zagreb - Muharem Jaksic dao je dio svoje jetre sinu Sabanu i tako mu spasio zivot. Danas izlazi iz bolnice Rebro, a po njega je dosla supruga Ankica s drugim sinom Sebastijanom. Doktor Mate Skegro.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
07.03.2015.
u 19:00

Nikada do sada, kaže nam abdominalni kirurg prof. dr. sc. Mate Škegro, voditelj tima koji je operirao malog pacijenta, nije djetetu napravljena retransplantacija jetre s ovolikim vremenskim odmakom.

– Boluje, ali se nosi sa svojom nevoljom i dobro odgovara na nju. On je fajter koji trpi – tim riječima pedijatar prof. dr. sc. Jurica Vuković iz Kliničke bolnice Rebro opisuje svog malog pacijenta, dječaka kojemu je u utorak drugi put u njegove četiri godine života transplantirana jetra. Prvi je put to učinjeno kad su mu bile samo dvije godine.

Vremenski odmak

Upravo taj vremenski odmak od dvije godine između transplantacija čini operaciju koju je izveo tim stručnjaka s Rebra jedinstvenom u Hrvatskoj. Nikada do sada, kaže nam abdominalni kirurg prof. dr. sc. Mate Škegro, voditelj tima koji je operirao malog pacijenta, nije djetetu napravljena retransplantacija jetre s ovolikim vremenskim odmakom.

– U ponedjeljak poslijepodne dobili smo dojavu da imamo donora. Naš je tim odmah otišao po organ. S retransplantacijom smo počeli oko 23 sata, a potrajala je do utorka, dulje od 12 sati. Prošlo je podne kada smo završili. Svi smo cijelu noć radili. U timu nas je bilo više od 20. Svatko je radio svoj dio posla koji najbolje zna. U timu su bili vaskularni kirurzi, dječji kirurzi, anesteziolozi, medicinske sestre... – nabraja prof. Škegro, pročelnik Zavoda za hepatobilijarnu kirurgiju i transplantaciju abdominalnih organa.

Dječak je jetru dobio od preminulog odraslog donora.

– S obzirom na veličinu, uzeli smo polovicu jetre i presadili je bolesnom djetetu – objašnjava prof. Škegro.

Kada je mališanu jetra prvi put transplantirana, liječnici su koristili četvrtinu darovanog organa.

Probleme s odbacivanjem doniranog organa mali je pacijent počeo osjećati lanjskog proljeća. No liječnici su sve do prosinca uspijevali uz pomoć lijekova spriječiti odbacivanje jetre. Kad se njegovo zdravstveno stanje zakompliciralo do te mjere da je bila nužna hospitalizacija, liječnici su ga ponovno stavili na transplantacijsku listu. I čekali.

– Retransplantacija je uvijek tehnički složenija. Ali sve je dobro prošlo. Organ je profunkcionirao. Ovo nam je treći put da smo retransplantirali organ nekom djetetu. U prijašnjim slučajevima to se događalo nedugo nakon prve transplantacije. S ovolikim odmakom nikada prije. Pokazali smo da možemo zadovoljiti u svim segmentima sve potrebe – kaže nam prof. Vuković.

Jedini primaju djecu

Centar za transplantaciju jetre u djece KBC Zagreb Rebro jedini je centar u Hrvatskoj u kojem se radi transplantacija kod djece. Ovamo dolaze, kaže prof. Škegro, mali pacijenti iz zemalja u okruženju.

– Naš prvi pacijent, kojemu smo jetru transplantirali 2001. godine, danas normalno ide u školu – kaže prof. Škegro, iznimno zadovoljan i ishodom retransplantacije i timom liječnika u kojem su bili i prof. Tomislav Luetić, pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju, vaskularni kirurg prim. Zlatko Fiolić i glavni anesteziologinja dr. Ina Filipović Grčić. 

>> Znanstvenici napravili prvi umjetni bubreg i uspješno ga presadili

Komentara 11

MA
malena1983
20:55 07.03.2015.

Naklon do poda..malom pacijentu sve najbolje :)

GU
Gumba017
21:29 07.03.2015.

Bravo i veliko postovanje! Vise clanaka o domacim uspjesima, a manje o preplacenim nogometasima, regionu i pevaljkama.

DU
Deleted user
20:49 07.03.2015.

@lizaclesi, @ironman0105 sramotni komentari! što vi uopće znate o uspjesima ljudi koji rade u hrvatskom zdravstvu. samo omalovažavate! omalovažavanje hrvatskih liječnika i osoblja koje radi u zdravstvu je vrlo moderno, prestrašno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije