Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS SASTANCI

Dan D za Agrokor: Što će reći Sberbank

01.11.2012., Zagreb - Blagdan Svih Svetih na Mirogojskom groblju. Buketima cvijeca i zapaljenim svijecama gradjani su svojim najmilijim, kojih vise nema ukrasavali grobove povodom blagdana Svih Svetih. Ivica Todoric.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
20.03.2017.
u 07:12

U Agrokoru kažu da opstojnost koncerna nije upitna te da im je prihvatljiv samo onaj model rješenja koji neće ići na štetu zaposlenika i dobavljača

Budućnost Agrokora, od vlasničke strukture do načina kako će se rješavati njegovi nagomilani dugovi dogovarat će se tijekom dana. Riječ je o najmanje 45 milijardi kuna dugova od kojih većina dospijeva na naplatu do veljače 2020. U manje od tri godine Ivica Todorić mora vratiti 1,5 milijardu eura, a kako koncern cijelu svoju godišnju dobit troši na plaćanje kamata vjerovnicima jasno je da Agrokor iz poslovanja ne može prikupiti toliko gotovine. Najveći pojedinačni iznos u Agrokor je uložio ruski Sberbank koji drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama. Zato su preuzeli ulogu lidera pregovora s vlasnikom najveće hrvatske tvrtke, a plan kako izvući Agrokor iz krize trebao bi biti objavljen u utorak. Todorić će pregovarati s Rusima tijekom dana.

Zovu ministre i lobiraju

Pozicije Sberbanka su poznate: žele svoje ljude u upravi tvrtke, preuzeti kontrolu nad financijskim restrukturiranjem, spremni su uložiti još novca kroz sindicirani kredit zajedno s velikim domaćim bankama, ali samo ako im Todorić prepusti upravljanje procesima u tvrtki. S druge strane grada, u tvornici Kraš, dobavljači će dogovarati svoju strategiju jer bi zahtjevi Rusa o značajnim otpisima dugova prema Agrokoru mogli poprilično uzdrmati njihovo poslovanje. Važno im je i da budu uključeni i proces restrukturiranja. Zato su i dogovorili zajednički nastup jer je ipak riječ o najmanje 16,5 milijardi kuna potraživanja.

Za pomoć su se obratili i premijeru Andreju Plenkoviću kojem su pisali u petak, a kako doznajemo iz Banskih dvora, pojedini čelnici najvećih tvrtki u Hrvatskoj svakodnevno nazivaju ministre i mole ih za pomoć te lobiraju da se posluša njihov plan. U Krašu se sastaju predstavnici Francka, Podravke, Kraša, Vindije, Dukata i Atlantic grupe koji su među najvećim dobavljačima Konzumovih dućana. Ne traže samo kratkoročno rješenje plaćanja dugova, nego i žele znati što će biti u budućnosti s obzirom na to da velik dio njih čak trećinu svojih proizvoda plasira u Konzumove dućane. Velik dio dobavljača žali nam se da ni nakon novih kredita Sberbanka Agrokor nije platio isporučenu robu. Bez obzira na to, roba se, iako u manjim količinama, i dalje plasira prema Konzumu. Vlada se od početka ožujka aktivno uključila u rješavanje problema u Agrokoru koji čini 15 posto hrvatskog BDP-a i kao takav predstavlja strateški interes.

Vlada s dobavljačima

– Vlada aktivno prati razvoj situacije u Agrokoru. Ovaj tjedan će započeti razgovore s predstavnicima deset najvećih dobavljača Agrokora. Pritom, Vlada traži od svih sudionika da se rješenjima očuva stabilnost samog Agrokora, radnih mjesta te poslovanja dobavljača i svih Agrokorovih partnera – za Večernji list je izjavila potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Pojasnila je da su se u više navrata sastali s menadžmentom koncerna kao i s domaćim i stranim vjerovnicima. Ponovila je da su uprava i vlasnik Agrokora odgovorni za rizike poslovanja i da u suradnji s najvećim vjerovnicima moraju naći rješenje. U ovom trenutku teško je pogoditi što će se odviti u Agrokorovu tornju, ali izgledno je da će Todorić morati pristati na veliki dio ruskih uvjeta jer o podršci Sberbanka ovisi i sindicirani kredit koji bi osigurao otplatu dugova do 2020.

Cijena koju se za taj novac mora platiti je velika zbog gubitka kontrole nad tvrtkom. Rusi u duljem roku žele novog vlasnika, što otvara pitanje hoće li Hrvatska izgubiti kontrolu nad prehrambenom industrijom. – Pozicija i opstojnost Agrokora nije upitna. Menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih dionika, vodeći prvenstveno računa o zaposlenicima i njihovim radnim mjestima te dobavljačima i partnerima, prema kojima će Agrokor ispunjavati sve preuzete obveze.

Odabrani model uskoro će biti prezentiran svim ključnim partnerima i zaposlenima. Agrokoru će biti prihvatljiv samo onaj model koji ne bi išao na štetu naših zaposlenika i naših dobavljača i koji će u potpunosti štititi njihove interese, a u suglasju je s našim investitorima. Važno je naglasiti da u tom procesu imamo snažnu podršku svojih ključnih dionika.

>>Najveći dobavljači tražit će da investitori uvaže i njihove zahtjeve i prava

>>Agrokor: Državi ne dugujemo ni kune poreza

Komentara 44

Avatar bosanac1951
bosanac1951
07:58 20.03.2017.

Uz sve silne poticaje od države i sve protekcije ovaj čovjek je spiskao sve lošom poslovnom politikom pa u minusu 1,5 milijardi eura.I nikako da stane na loptu, kupio bi sve u regiji...No, čini se, došao je kraj tim njegovim makinacijama i lopovluku.. I neka je.

DU
Deleted user
08:32 20.03.2017.

Koliko me sjećanje služi - Todorić je davao pobjedonosne izjave kad je kupio Mercator, da sad imaju nešto "svjetsko". Naime, tom kupovinom je ušao među top 5 maloprodajnih lanaca trgovine u EU, što prevedeno znači da je imao perspektivu "cijediti" multinacionalne kompanije s veleprodajnim postavljanjem cijena odnosno znano pravilo veleprodaje - što više kupiš (i veći si igrač), veći rabat dobivaš. Pa se preračunao odnosno zapeo na doista svjetskoj razini, ali na strani bankarskih ratova i diplomacije (sjetimo se izjave veleposlanika RF u uniformi da Agrokor mora vratiti dug Sberbanci, što izlazi iz svega do sada viđenog u povijesti naše diplomacije i odnosa s velesilama). On je bio toliko pohotan da je prije Mercatora ozbiljno razmatrano preuzimanje jednog od vodećih turskih maloprodajnih lanaca jer je u pitanju veliko tržište (blizu 70 milijuna potrošača) samo da dobije taj "format" i onda kasnije planirao "ožmiknuti" multinacionalke u području prehrane, pića i higijene te na račun velikog rabata vraćati mic po mic kredite. Kako vele Ameri: Think big! (mislite megalomanski). I propadnite kao dinosaur - apetiti golemi, ali naprosto preveliki za tadašnje uvjete na zemlji. Dokrajčilo ga stalno širenje i bezglave kupovine u inozemstvu, slično slučaju Pevec koji također krenuo "po regionu" otvarati centre kao da nema sutra. Od zdravstva do tiskovina - svugdje sretan Todorić i njegove tvrtke i još grabežljivosti nikad kraja.

BE
belimo
08:19 20.03.2017.

Uz sve nagrade i priznanja koje je dobio, ja bih mu dodjelio noš jedno za postizanje duga od cca 50 milijardi kuna bez pokrića. Ako je točno da mora vratiti 45 milijardi kuna do 2020 i ako promet ostane kao do sada-realno rečeno oni to ne mogu platiti osim ako ne plate radnke i dobavljače...45 milijardi podijeljeno sa cca 1200 dana iznosi 37,5 milijuna kuna dnevno!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije