Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svinjogojci

CroPig krenuo u brendiranje kvalitetnog mesa s podrijetlom

Farma svinja Vladimira Ferbežara
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
06.10.2014.
u 17:00

S kvalitetnim proizvodom možemo se probiti i na zahtjevnija tržišta, uvjereni su u vukovarsko-srijemskom klasteru CroPig

Svinjogojski klaster CroPig koji je početkom godine osnovalo 16 uzgajivača svinja iz Vukovarsko-srijemske županije i prvi je ove vrste u Hrvatskoj, krenuo je u brendiranje proizvoda, standardiziranje proizvodnje i kvalitete.

Drže kako će brendiranjem proizvoda dobiti, možda, manje količine, ali će kvaliteta biti viša, a time i cijena. Također su uvidjeli kako bez zajedničkog nastupa na tržištu ne mogu puno postići.

U akciji i struka

– Moramo krenuti u smjeru proizvodnje svinja s podrijetlom, kako bismo znali kakav proizvod imamo i koliko vrijedi. Javila nam se tvrtka koja proizvodi premikse i ponudila kompletnu pomoć u proizvodnji i praćenju proizvodnje. Na taj bismo način dobili struku koja bi nas podržavala, radili bismo s njima, imali zajamčeni standard i dosegnuli višu razinu proizvodnje – kaže direktor CroPiga Kruno Pavlović, dodajući kako će i svinjogojci izvan klastera moći surađivati s njima, ali će morati imati svinje koje ispunjavaju standarde CroPiga.

U planu je i osnivanje genetskog rasplodnog centra, gdje bi proizvodili F1 generaciju nazimica koje bi koristili za daljnju proizvodnju u tovu i tu bi koristili sredstva iz europskih fondova ili kreditna sredstva HBOR-a.

Kao svoj veliki uspjeh ističu dogovor iz veljače s proizvođačima pršuta u Istri koji su zainteresirani za slavonske svježe svinjske butove, ali samo za određenu genetiku svinja. Riječ o križancima krmača landras i jorkšir s durok pasminom koji su određeni za proizvodnju zaštićenog istarskog pršuta.

Pršutarima i čvarci

Vlado Ferbežar nedavno je svoju farmu svinja povećao sa 250 na 600 tovljenika jer vjeruje da se kvalitetnim proizvodom može prodrijeti i na zahtjevna tržišta. Surađuje s CroPigom tako što im organizira prodaju i preko svojih prodajnim mjesta.

– Problem u poslu s istarskim pršutarima je što oni žele samo butove i ne znaju što bi s ostalim dijelovima svinje. Dogovorili smo da ću otkupljivati ostale dijelove i prerađivati ih u slaninu, kobasicu, čvarke i ostale delicije – kaže Vlado Ferbežar.

>>Kuda idu divlje svinje? Ove u smrt jer lutaju radioaktivne!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije