Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija tvrtke

APIS o prozivkama za izbornu prijevaru: 'Mi ne brojimo glasove'

Hrvoje Somun
Foto: Borna Filic/PIXSELL
26.01.2016.
u 07:07

Dug je put od prebrojavanja glasova do upisa u bazu podataka

Šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u subotu je na stranačkom skupu svoje političke neprijatelje iz SDP-a implicitno optužio za izbornu prijevaru. Karamarko je rekao kako postoji indicija da su njegov HDZ i Domoljubna koalicija u izbornoj noći pokradeni za pet do šest mandata. Prst sumnje uperen je u APIS IT, tvrtku koja već dugi niz godina obavlja tehničku realizaciju provedbe izbora. APIS IT je u vlasništvu države (51 posto) i Grada Zagreba (49 posto). Karamarko tvrdi kako APIS-om upravlja SDP te da su u njoj gotovo svi zaposleni članovi te stranke.

Razmišljaju o tužbi

– Izjave i optužbe o mogućim manipulacijama izbornih rezultata mogu samo značiti nepoznavanje izbornog procesa. U svakom biračkom odboru nalaze se predstavnici političkih stranaka i svatko od njih ima pravo na kopiju zapisnika, koji su lako usporedivi s izbornim rezultatima još uvijek dostupnima na internetu. I tijekom cijele izborne noći svi su ti podaci bili dostupni medijima, kao i široj javnosti putem interneta. Aplikativno rješenje Apis IT-a omogućava prijepis podataka iz zapisnika, i to dviju različitih osoba. Izborna povjerenstva kontroliraju upis prije i poslije unosa. APIS IT se ne bavi brojenjem glasova niti sastavljanjem zapisnika o radu biračkih odbora. Zaduženi smo za tehničku realizaciju provedbe izbora te vas molimo da se za sve ostalo obratite Državnom izbornom povjerenstvu kao nadležnom tijelu – poručili su jučer iz prozvane tvrtke.

Kako neslužbeno doznajemo, u APIS-u razmatraju mogućnosti podizanja tužbe protiv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, ali i potpredsjednika Sabora Ivana Tepeša (HSP AS), koji je na HTV-u također spomenuo APIS u kontekstu izborne prijevare.

– Nije mi jasno što Karamarko govori. Pa mi uopće ne zbrajamo glasove, mi samo obrađujemo podatke. Uostalom, otkad je SDP-ova uprava na čelu APIS-a, SDP i Zoran Milanović izgubili su sve izbore na koje su izašli. Jesmo li i za to krivi – ironično je komentirao Karamarkove insinuacije o prijevari naš izvor iz APIS-a.

Imidž – tvrtka za uhljebe

O tvrtki prozvanoj za izbornu prijevaru novinari su u nekoliko navrata pisali kao mjestu za uhljebljivanja zaslužnih iz SDP-ova trećeg ešalona. – Tri nas je puta češljala radna inspekcija i nikada nisu pronašli nepravilnosti. APIS ne kontrolira SDP, već Nadzorni odbor u kojemu sjede dva člana koje imenuje država, dva koje imenuje Grad Zagreb i jedan predstavnik radnika. U kolovozu 2012 godine kada je ova uprava došla na čelo tvrtke, u APIS-u je radila 381 osoba. Danas zapošljavamo 406 ljudi, a u međuvremenu se opseg posla koji radimo za državu znatno uvećao: e-Građani, fiskalizacija, izbori, ePorezna, Registar birača, Registar branitelja... samo su neki od projekata koje radimo za državu – kaže naš izvor iz APIS-a. 

>>APIS odgovorio Karamarku: Ni jedna stranka nije se službeno žalila

>>Karamarko objasnio što će biti početak 'rasvjetljavanja što se događalo u izbornoj noći 8. na 9. studenog 2015.'

Komentara 117

DU
Deleted user
07:16 26.01.2016.

Nevjerovatno da na ovakvim poslovima rade uglavnom ljudi jedne politicke stranke,toga nema nigdje u EU.

MA
matan91
07:10 26.01.2016.

Nije problem brojanje glasova. Problem je netočan zbroj točno izbrojenih glasova.APIS IT je nabravio netočan zbroj.

DU
Deleted user
07:16 26.01.2016.

400 zaposlenih u IT sektoru - u J. Koreji je to izvozno važna tvrtka čije dionice izlistane na burzama, a kod nas de facto "e-uhljebi"!? Inače, u Hrvatskoj vlada neka nova praksa da je online poslovanje samo šlag na birokratskoj torti odnosno radi se sve kao i prije, dakle nije smanjeno administriranje, nego se još sve mora i preko web-a, e da bi mrgud koji sjedi u državnom uredu imao punu slobodu štambiljati i još zezati ako ne štima online. Prevedeno, imate HZZZO s preko 2 tisuće zaposlenih. Da bi zdr. ustanove mogle ispostaviti račun HZZZO moraju imati software, koji je specijalno oblikovan - ali kojeg ne nudi informatički odjel HZZZO nego se mora kupiti, plaćanjem na mjesečnoj bazi, preko neke od dvadesetak tvrtki koje imaju poseban ugovor s HZZZO-om. Onda, te tvrtke rastu na toj državnoj kopanji i neke imaju preko 40 zaposlenih - a isporučuju samo i jedino program za obračunavanje usluga za HZZZO. Pa imate pojavu satelitskih privatnih birokracija odnosno HZZZO informatički odjel samo bdije nad ugovorima s tim privatnim tvrtkama, koje pak deru zdr. ustanove i liječnike primarne preko svojih tarifa. Naravno, zet jednog od glavešina HZZZO je među glavnim dobavljačima tog spec. software za zdr. ustanove, što nije utuživo nego životna činjenica. Tako se tunelira novac iz drž. proračuna i paradrž. fondova na e-način, birokratske procedure još bujaju online i to sve naplati netko po sistemu veza&nepotizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije