Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilježavanje u saboru

Hasanbegović: Priča o Udbi nije završena, tek je počela

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.08.2016.
u 15:26

Ja sam i prije nego što sam ušao u politiku, a posebno kao političar, jasno radio na tome da se državne vlasti cjelovito suoče s jugoslavenskom komunističkom prošlošću – poručio je Hasanbegović

Priča o Udbi nije završena kako to kaže šef SDP-a Zoran Milanović, nego je tek počela, poručio je danas u Saboru na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima ministar kulture, HDZ-ov Zlatko Hasanbegović.

Ocijenio je kako smo u Hrvatskoj u protekle četiri godine prisustvovali procesu pokušaja restauracije i rehabilitacije zločina jugoslavenskog komunističkog terora, pa je, dodaje, zato danas tim povodom na web-stranice Ministarstva kulture postavio izvornu, integralnu verziju rezolucije Europskog parlamenta o totalitarizmu iz 2009. godine, u kojoj se taksativno nabrajaju obveze članica Europske unije i država koje žele pristupiti.

– Dovoljno je usporediti te obveze i ono što imamo u Hrvatskoj danas da bi bilo jasno kako smo još daleko od iskrenog i cjelovitog suočavanja s prošlošću – kaže Hasanbegović. Upitan je li primijetio i rehabilitaciju ustaškog režima, Hasanbegović odgovara:

– Dakle, ovdje se s jedne strane radi o marginalnim ekscesnim pojavama koje imaju obilježje društvene patologije, dok je na drugoj strani sistemska rehabilitacija jugoslavenskog komunizma, iza koje su stajale utjecajne državne i društvene elite protekle četiri godine.

Kruna toga, bez presedana, jest slučaj lex Perković, koji je svoj logičan ishod imao u presudi münchenskog suda, kojom je njemačko pravosuđe zadalo moralni i politički udarac tadašnjim akterima hrvatske politike, Ivi Josipoviću, Zoranu Milanoviću, SDP-u koji je pravni i stvarni sljednik komunističke partije

Upravo rezolucija Europskog parlamenta traži od svih komunističkih i postkomunističkih stranaka da se cjelovito suoče s vlastitom prošlošću i jasno i nedvosmisleno osude zločine komunizma, te da ponovno preispitaju vlastitu povijest i povijest komunističke vladavine – kazao je Hasanbegović, HDZ-ov kandidat na predstojećim izborima.

Je li i on, zajedno s ostalim političarima, odgovoran zato što se sve to oživljava, zanima novinare.

– Ja sam i prije nego što sam ušao u politiku, a posebno kao političar, jasno radio na tome da se državne vlasti cjelovito suoče s jugoslavenskom komunističkom prošlošću, da se dekonstruira duboka država, koja je, nažalost, što je jasno iz slučaja lex Perković, bila sposobna instrumentalizirati ustanove Republike Hrvatske da bi zaštitila svoje partikularne interese i po cijeni međunarodne kompromitacije Hrvatske.

Zoran Milanović, nakon ukidanja saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom  i ostalih akata jedne vrste ideološkog rata, koji je začeo, a sada mu se vraća kao bumerang, lakonski je neki dan zaključio da je priča o Udbi završena. Mogu na to samo reći da nije završena nego je tek počela – poručio je Hasanbegović koji nije želio odgovoriti na opasku kako baš on o tome govori iako je obilježen kao simbol revitalizacije ustaškog režima.

>> Orešković poslao Hasanbegovića kao svog izaslanika na obilježavanje sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Komentara 223

77
777CRO
15:40 23.08.2016.

Sve dok udbasi , sbolirani , petokolonasi ne budu očišćenih iz hrvatskog državnog sistema nema ni slobode ni napretka za hrvatski narod . Tako je gospodine Hasanbegovicu ...

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
15:38 23.08.2016.

G. Hasanbegoviću, samo naprijed. Imate podršku hrvatskih ljudi. Baš za inat piskaralima.

KL
klokun
15:48 23.08.2016.

Hrvatska država nije stvorena u 2.svjetskom ratu već u Domovinskom ratu..Tudjman je bio hrvatski državnik i vojskovodja,a Tito srpsko-jugoslavenski državnik i vojskovodja hrvatsko-slovenskog etničkog porijekla..Ista vojska koja je pod vodstvom srpskog generala Koče Popovića zauzela Zagreb u proljeće 1945, povukla se iz njega u jesen 1991 pod vodstvom drugog srpskog generala Andrije Rašete Pametnome dosta..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije