Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U svijetu 1,1 milijarda pušača

Šokantno izvješće: Pušenje košta bilijun dolara

pušenje
Reuters/PIXSELL
10.01.2017.
u 23:30

U svijetu danas ima 1,1 milijarda pušača, odnosno puši svaki peti stanovnik planeta Zemlje stariji od 15. Najviše pušača je siromašno

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije i američkog Državnog instituta za rakpokazalo je da pušenje svjetsku ekonomiju stoji više od bilijun dolara. Godišnje će do 2030. godine umrijeti osam milijuna ljudi od posljedica te štetne navike.

Do sada je taj broj iznosio šest milijuna. U svijetu danas ima 1,1 milijarda pušača, odnosno svaki je peti stanovnik planete Zemlje stariji od 15 godina – pušač, pokazalo je to istraživanje. Više je od 80 posto pušača iz zemalja s niskim i srednjim prihodima.

Zanimljivi su i podaci o potencijalnim prihodima za nacionalne ekonomije od oporezivanja duhana. Kada bi svaka zemlja povećala porez na cigarete i odredila da on iznosi 0,80 dolara po kutiji, godišnji bi se prihod povećao za 140 milijardi dolara. Ali to bi rezultiralo i smanjenjem broja pušača za oko 66 milijuna. Ističe se i kako brojne zemlje ne ulažu dovoljno sredstava ubranih oporezivanjem cigareta u financiranje kampanja protiv pušenja. Kaže se i kako je duhan najveći globalni uzrok smrtnosti na koji se može utjecati i da bi politika smanjenja upotrebe duhana mogla imati iznimno velike pozitivne rezultate.

U regulativi je duhanskih proizvoda najdalje otišla Australija, namjerava je slijediti više država među kojima i nama susjedna Slovenija. To je, međutim, povuklo i reakciju zemalja poput Kube, Indonezije, Hondurasa i Dominikanske Republike.

>>Kako su njemački kafići preživjeli zabranu pušenja? 

>>Još nemamo zakona o stravičnim slikama, no duhanci već pripremaju svoje potrošače

Komentara 4

Avatar Azriel
Azriel
00:10 11.01.2017.

najviše pušača je siromašno, kaže u tekstu. A u istom tekstu ne piše, najviše ovisnika o kokainu je bogato. Kad već etiketiramo, ne

TH
than
01:00 11.01.2017.

Ok kao pretpostavili su broj pusaca koji ce umrijeti, ali kako su pretpostavili koliko ce lijecenje doci ? Oni u Africi vjerojatno nece kostati nista, jer ih zaboli, dok ce u Europi i SAD-u to lijecenje po oboljelom biti daleko vece...

DU
Deleted user
05:41 11.01.2017.

jeli taj obracun napravljen i sa prostitucijom i duhanom ili tek slijedi konacni i zavrsni racun

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije