Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO STEAK

Kauboji i indijanci 
'stanuju' zajedno nedaleko od metropole i sjajno kuhaju

Forth Apache Steak House
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/8
17.01.2014.
u 13:19

Divlji zapad u tanjuru – Forth Apache Steak House u Strmcu pokraj Samobora za ljubitelje dobrog mesa

Vegetarijanac je zapravo, glasi dobra stara pošalica, indijanski naziv za – lošeg lovca.

No da bi “loši lovci”, ali i svi ljubitelji Divljeg zapada mogli barem nakratko osjetiti atmosferu američkog zapada u vrijeme zlatne groznice i 19. stoljeća, dovoljno je zaputiti se u Strmec nedaleko od Samobora.

U kući sagrađenoj od balvana, nalik na pravu malu utvrdu, osjećat ćete se kao da ste sjeli u vremeplov i našli se u saloonu. Sjednite za šank na sedlo na visokom stolcu, odložite svoj stetson i prije no što bacite pogled prema klaviru i ostatku poveće drvene dvorane, pred vama je piće dobrodošlice, jedan od viskija koji će barmen natočiti...

Priprema dva tjedna

A nakon što sperete prašinu iz grla, vrijeme je hranu, a što drugo doli – steak. Točnije, s obzirom na veličinu i okus možemo ga slobodno nazvati – gospodin steak. U Apache Steak Houseu na steakovima se okupljaju pravi poznavatelji dobrog mesnog zalogaja upravo zbog načina na koji se meso priprema za pečenje, a koji traje i do 30 dana.

Samo je nekoliko koraka u pripremi pravog odreska – priprema, pečenje, okretanje i začini. Sve što radite više od toga pogrešno je.

– Jedinstvena komora kakvu imamo zapravo je jedna od najvažnijih karika u lancu, a slijedi je roštilj, pravi pravcati roštilj na ugljen koji je uvijek spreman i zagrijan da se na njemu ispeče komad odležalog mesa – objašnjava nam chefica Snježana Kobasić koja suvereno, baš poput šerifa, upravlja kuhinjom Apache Steak Housea.

O mesu i načinu pripreme učila je, kaže, od Grgura Bakšića, jednog od naših najboljih majstora za meso.

–Tajna je u ležanju u specijalnoj komori kakvu jedino mi imamo u nas. U posve suhim uvjetima na strogo kontroliranoj temperaturi tako da se ne zamrzne meso dozrijeva. Bifteku treba 10 do 15 dana, nekim drugim komadima i više – objašnjava chefica Snježana. Rijetko koji steak house ima ovakve uvjete i tako priprema meso jer se gubi 30 do 50 posto mase pa su cijene veće.

Nema trećeg okretanja

No u hrvatskoj inačici saloona iznenadili su i cijenama i veličinom porcija jer već za stotinjak kuna na originalnom pladnju pred vama će se naći pozamašan i savršeno pečen komad mesa.

– Nema prave formule ni minutaže za pečenje steaka, sve je u intuiciji – kaže vrsna majstorica roštilja. Baš kad pomislite da bi se mogao još kratko peći, vrijeme je da ga se okrene. Steak se može samo jednom okretati, sve ostalo je promašaj – objasnili su nam u Strmcu.

A nakon pečenja slijedi treći korak u pripremi odreska – začini, i to samo sol i papar. Sve je ostalo na umacima – a ni njih, baš kao ni salata u Apache Steak Houseu ne nedostaje.

>>Od Amerike 
do Indije – svi specijaliteti sad i u Zagrebu

Komentara 1

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
08:06 18.01.2014.

Ovo si ispekla tako jadno da si mogla i pojednostaviti na taj način da si dovela svinju do stola i na licu mjesta od iste odrezala komad po želji pa bez pečenja hitila u tanjur onako toplo i prijesno, barem bi bilo životnije, krvavije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije