Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik, vlasnik hotela Sheraton, Westin, Mlini, Srebreno...

Anđelko Leko

Anđelko Leko
Foto: Tomislav Miletić
1/8
01.12.2016.
u 00:00

1959. se zaposlio se kao konobar u „Pivovari“ u Ilici. Postupno se uspinjao te je kraj socijalizma dočekao kao generalni direktor HUP-a Zagreb. Vlasnik je većine zagrebačkih hotela.

Kao bivši konobar klanjao sam se za napojnice, ali ja sam na to ponosan, normalno je da sam se u poslu razvijao, ništa nisam zaradio političkim preporukama već samo vlastitim trudom, rekao je 2009.

Rođen je 1933. u Donjim Mamićima kod Gruda, BiH, od oca Lazara i majke Matije. Otac mu je umro kad je praktički još bio dijete.

U Mostaru je završio srednju ugostiteljsku školu. S 26 godina, 1959. je došao u Zagreb. Zaposlio se kao konobar u „Pivovari“ u Ilici, na zagrebačkom Črnomercu. 1963. je sagradio kuću na Zelengaju, devet s osam metara, s tadašnjim stambenim kreditima.

Kaže da mu je u poslu puno pomogao tadašnji direktor Hotelsko ugostiteljskog poduzeća (HUP) Zagreb Omer Muzurović. „On je bio direktor hotela i od njega sam puno naučio, uveo me u tajne ovog posla“, rekao je. Kasnije je upisao hotelijersku školu, pa Višu ekonomsku, na kraju i Ekonomski fakultet. „No, nisam ga završio“, priznao je.

Bio je član Partije. Postupno se uspinjao. Napredovao je do direktora OOUR-a. Potom je postao komercijalni direktor. Kraj socijalizma dočekao je kao generalni direktor HUP-a Zagreb.

1989. u zagrebačkom hotelu „Panorama“, koji pripada HUP-u, trebala je biti održana osnivačka skupština HDZ-a koju je tadašnja policija zabranila. „Rješenje je došlo iz policije i morali smo ga poštovati, a bilo je uručeno i HDZ-u“, rekao je odgovarajući onima koji su mu neslužbeno prigovarali da im nije odobrio okupljanje.

 

Anđelko Leko
1/8

 

Na natječaju Fonda za privatizaciju 27. rujna 1995. kupio je dionice HUP-a za 6.076.200 njemačkih maraka. Dionice je platio, kako je kasnije pisalo u reviziji pretvorbe i privatizacije, starom deviznom štednjom u Ljubljanskoj banci. Poslije je sam rekao kako je za kupnju dionica podigao kredit i zadužio se za cijeli taj iznos.

„Upustio sam se u veliki rizik založivši sve te dionice i kuću u kojoj stanujem“, kazao je. Naglašava da je i svoje kolege nagovarao da i oni kupuju dionice jer je htio sačuvati tvrtku u kojoj je proveo cijeli radni vijek. 2001. je kupio 24 tisuće dionica za oko 9 milijuna kuna. Platio ih je kreditom podignutim u Hypo banci a razliku od 290 tisuća kuna isplatio je sa svog osobnog računa u Zagrebačkoj banci.

Nakon revizije pretvorbe i privatizacije iz 2002. koja je utvrdila daje sve bilo u skladu sa zakonom, imao je 23 posto dionica dok su 36,15 posto imali mali dioničar, a ostatak fondovi. Nekoliko godina kasnije stekao je preko pedeset posto dionica i postao većinski vlasnik.

2004. je od Hrvatskog fonda za privatizaciju kupio hotelsko turistički kompleks u Srebrenom kod Dubrovnika. Trebao ga je obnoviti do 2007. ali to nije učinjeno zbog, kako je objasnio, imovinsko pravnih odnosa. 2010. je donirao HDZ-u 840 tisuća kuna.

Nakon izgradnje Sheratona i kupnje hotela Westin od Ivice Todorića postao je vlasnik većine zagrebačkih hotela. Kontrolira Panoramu, Internacional i Jadran. Unatoč tome ne izgleda kao milijunaš. Supruga Ivanka mu je do 2007. vodila kafić u Petrinjskoj ulici u Zagrebu. Njegova korporacija unatoč krizi ostvaruje dobre poslovne rezultate. U 2012. HUP je ostvario dobit od 32 milijuna kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je iz istog mjesta kao i on ali naglašava da nikad nisu bili ni u kakvim poslovnim odnosima. Njegova supruga je rođakinja pokojnog ministra obrane Gojka Šuška. Kaže kako mu „to nije pomoglo da se obogati“. I dalje živi u svojoj kući na Zelengaju koju je sagradio kao konobar.

Tih godina sagradio je i vikendicu u Kruševu kod Obrovca od koje su početkom devedesetih bili ostali samo zidovi. Poslije ju je obnovio. Unatoč poodmakloj dobi, još ne želi u mirovinu. Tijekom 2013. spominjao se i kao mogući kupac mostarskog hotela „Ero“.

„Na prvi pogled ne biste rekli da ima milijune, izgleda kao čovjek koji se vozi tramvajem, ničim ne odskače, kao direktor iz starog režima, opisala ga je jedna poznanica. Na listi hrvatskog izdanja magazina Forbes s imovinom od 341 milijunom kuna nalazi se na osmom mjestu najbogatijih hrvatskih poduzetnika.

Godine 2018., 5. veljače rano ujutro na stranicama Zagrebačke burze objavljeno je službeno da je jedan od najvećih hrvatskih hotelijera, Anđelko Leko (85), prodao većinski udio u svojoj tvrtki HUP Zagreb moćnoj Adris grupi na čelu s Antom Vlahovićem (68). 

Adris grupa potpisivanjem ugovora o kupoprodaji udjela i strateškom partnerstvu postala je vlasnikom 77,78 posto udjela u tvrtki Expertus koja je s udjelom od 56,8 posto većinski vlasnik HUP-a Zagreb, a da Anđelko Leko ostaje vlasnik 22,22 posto Expertusa.

Nakon objave o prodaji većinskog udjela u svojim hotelima rovinjskoj Adris grupi, Anđelko Leko najavio je da će nakon 60 godina neprekinutog radnog staža biti manje aktivan.

Poslovno carstvo će naslijediti sinovi. Ivan, koji je završio ekonomiju, smjer turizam, danas je član uprave HUP-a, a Miroslav Leko, pravnik koji ima svoju odvjetničku kancelariju Leko i partneri.

Mojoj majci je ime Matija. Živjela je 94 godine i o njoj mogu reći sve najbolje. Ona me odgojila. Oca praktički nisam ni upoznao jer je umro kad sam imao tri godine. On se zvao Lazar, jer se rodio na sv. Lazarevo. To je biblijsko ime.

Komentara 8

HO
horschkresimir
00:18 27.07.2014.

Laž do laži, višu ugostiteljsku iam iz BanjaLuke??? Dobio je diplomu učenjem?? Smiješno! Dionice Hupa je kupio kreditnom garancijom Zagrebačke banke uz pomoć direktora Lukovića, koji nije nikad realiziran te mu banka 2002 otpisuje dugovanja kao neiskorištenom kreditu. Ostatak dionica je otkupio od malih dioničara reketom na tadnom mjestu, prisilom da mogu samo njemu prodati dionice kod gubitka radnog mjesta i to ispod cijene. Tadašnja vlast ga je pokrivla zahvaljujući Šušku, Bebiću te Banciću i ostaloj bratiji. Na listi MUP-a Hrvatske 1991 je bio pri vrhu za odstrel istragom zbog kriminalnih djela ovjerenog komunjare i Jugofila, koji je spriječio osnivanje HDZ-a suradnjom sa Dupalom tadašnjim zapovjednikom policije na Trešnjevci. Doalskom Šuška i Pašalića na vlast ta se lista promijenila brisanjem njegovog imena sa spiska. "Konobar sa čevapčićima u taški", to mu je nadimak bio u pivovari!

Avatar myriam
myriam
11:52 23.04.2015.

Bilo bi spasonosno za Hrvatsku da on, i takovi kao on, nestanu iz politike. Ne želim izraziti uvjerenje dalje.... Samo Hrvatskoj nikada nije pomogao a niti je kanio pomoći.

Avatar SilentWalker
SilentWalker
14:58 06.07.2015.

Spriječio je skup HDZ-a, nije imao love, bio je član partije i dali su mu da sve to napravi devedesetih. Tko od nas ovdje pravi majmune? Pa gledaj mu "frendove", jedan upravo izišao iz Remetinca gdje ga čekaju da see vrati, drugi kontroverzni hotelijer koji je na prevaru dobio LRH u Opatiji, a o trećem i njegovim (ne)moralnim vrijednostima mogla bi se napisati knjiga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije