Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zajedno pokopani

Shrvani otac: Došli smo tu da bi Patrik imao bolji život

Sprovod Ivane i Patrika Fogadić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/14
11.07.2015.
u 14:58

“Rekli su mi da ne smijem dopustiti da budu zajedno pokopani, ali ne mogu to učiniti. Ona mu je ipak bila majka. Neka budu zajedno. Nju i Patrika volim najviše...”

Na groblju u Otoku kraj Vinkovaca danas su, u zajedničkom grobu, pokopani Ivana Fogadić (29) i njezin petogodišnji sin Patrik koji su se utopili u kanalu između Orehovice i Preloga u Međimurju.

U smrt ih je odvezla Ivana sletjevši velikom brzinom u duboku vodu.

Plaža za malog Patrika

– Rekli su mi neki da ne smijem dopustiti da budu zajedno pokopani, ali ne mogu to učiniti. Ona mu je ipak bila majka. Neka budu zajedno – kazao nam je Ivanin suprug i Patrikov otac Valentin, koji je jučer pušten iz Županijske bolnice Čakovec kamo je smješten nakon što se u srijedu, kad je pronađeno mrtvo Patrikovo tijelo, u očaju bacio u jezero iz kojeg su ga izvukli policajci. – Pustili su me iz bolnice na moju odgovornost. Još nisam svjestan što se dogodilo, hodam okolo kao robot. Doputovala je Ivanina obitelj iz Slavonije. Dogovorili smo se o sprovodu, da bude u njezinu rodnom kraju. Bez obzira na to što je učinila, opraštam joj. Žena mi je. Nju i Patrika volim najviše na svijetu, a siguran sam da je i ona isto toliko voljela nas – govori. Odjeven je u crno. Crna majica bez rukava i crne hlače. Vrti film unatrag s pitanjem koje muči sve: Je li se tragedija mogla spriječiti? Vijest o nestanku supruge i sina dočekala ga je u Vinkovcima. Radi kao pirotehničar i često je na terenu.

– Vjerujte mi, da sam u nedjelju navečer naslutio da nešto nije u redu, sjeo bih u kombi i odmah se vratio kući. No, sve je bilo normalno. Tražila je na internetu apartmane na moru, u Zadru, Viru i okolici. Neku plažu s puno pijeska da se mali može igrati. Zašto je napisala onu poruku, ne znam. Ljudi sad svašta govore iako ništa ne znaju. Svaki novčić ima dvije strane – kaže. On i Ivana odlučili su se prije šest godina preseliti iz Slavonije u Međimurje. Kupili su kuću u selu Totovcu pokraj Čakovca.

Tražili život u Međimurju

– Izabrali smo Međimurje jer je napredna županija, mislili smo da nas tu čeka dobra budućnost, posebno za Patrika. Imali smo prijatelje, ne mnogo, jer smo ovdje novi. Posjećivali smo se, znali su pripaziti Patrika kad je trebalo. Nitko nije mogao ni zamisliti da bi se ovakvo što moglo dogoditi – dodaje. Patrik je rođen prijevremeno pa su sve do prošlog tjedna, svakog ponedjeljka, on i Ivana dolazili na govorne i motoričke vježbe u udrugu MURID, za ranu intervenciju u djetinjstvu.

– Uvijek je bila vesela i nasmijana. Bilo je povremeno nekih naznaka o problemima u braku, no u svim brakovima postoje oscilacije. Nikad nije tražila pomoć za sebe. Ne opravdavam njezin grozni čin, ali ne zaslužuje da se takve užasne stvari govore i pišu o njoj. O njoj sad sude oni koji nisu bili pokraj. Stalno razmišljam o tome koliko je patnje moralo biti u njoj, koliko je samo energije trebalo da svoju muku i probleme sakrije pred drugima. Patiš doma sam, a kad izlaziš, stavljaš masku s osmijehom – kaže Silvija Pucko, dipl. defektologinja u MURID-u. Ivana je radila kao asistentica u nastavi u OŠ Kuršanec. Pomagala je učenici s posebnim potrebama u trećem razredu. Uvijek je bila dobre volje. Krajem školske godine istekao joj je ugovor, počeli su ljetni praznici. Što se u njezinoj glavi odvijalo te kobne noći na ponedjeljak, samo ona zna. Još u nedjelju navečer jednoj je znanici čestitala rođendan, a samo nekoliko sati poslije napisala je na Facebooku oproštajnu poruku i odvezla sebe i sina u smrt u kanalu, nekoliko kilometara od kuće u kojoj je Valentina u ponedjeljak ujutro dočekala njegova škarama izrezana odjeća i izrezane zajedničke fotografije. Iz oproštajne poruke koju je točno u 1.01 Ivana ostavila na Facebooku, može se iščitati da je pronašla neke tragove i dokaze koji su upućivali na suprugovu nevjeru.

“To nije bila ta Ivana”

Je li to bio okidač za zamračenje uma? Očito su se, smatraju stručnjaci, dulje vrijeme gomilale negativne emocije, možda i bijes, ljubomora. U poruci je pisala i o nasilju, da je na nju dizao ruku, da ju je kontrolirao, da nije previše mario za sina.

– Voljela je i Patrika i Valentina. U to čvrsto vjerujem. Da je imala nešto protiv mog brata, valjda bi to rekla svojima. Dolazili su u Slavoniju, znali su kod njezinih u Otoku i prespavati. I sad kad su njezini došli na prepoznavanje i dogovor o sprovodu, sjeli smo, izmolili za Ivanu i Patrika i isplakali se. Ovo u ponedjeljak nije bila Ivana koju poznajem, to je bila neka druga žena – kazao je Valentinov brat Robert Fogadić.

>>Identificirano tijelo Ivane Fogadić pronađeno u jezeru

>> U jezeru pronađeno i mrtvo žensko tijelo. Valentin Fogadić: Pustite me da tugujem u miru

>> Tijelo nestalog dječaka (5) pronađeno u jezeru, otac skočio u jezero vičući: Patrik! Patrik!

Komentara 119

CI
cika123
15:07 11.07.2015.

Prava majka ne ubija svoje čedo, štiti ga kao lavica. A što se tiče idile koju muž želi prikazat to ne prolazi ni kod male djece. Žao mi je samo malog Patrika i nek počiva u miru kad mu već nisu dozvolili da živi.

ZA
zagorka17
20:32 11.07.2015.

ne mogu suditi!!!...muž je nula, no zakaj se odlučiš ubiti svoje dijete kojem si život dala...na kužim...ne sudim, ali Ne odobravam! Dijete ništa nije krivo!!!!

GA
gama
19:22 11.07.2015.

vjerujem da je ovaj užasan događaj posljedica dugotrajnog maltretiranja u braku a i ranije kako se vidi iz pisma. Mržnja prema partneru je očito bila jača od ljubavi prema djetetu. Nadam se da udovac neće zaboraviti grob djeteta i ženee i barem ih posjetiti povremeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije