Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIRATE BAY

Broadband gusari idu u EU parlament

25.04.2009.
u 11:04

Administratori internetskih stranica ThePirateBay Fredrik Neij (r. 1978.), Per Gottfrid Svartholm Warg (r. 1984.) i Peter Sunde Kolmisoppi (r. 1978.) te financijer njihova petogodišnjega rada Carl Ulf Sture Lundström (r. 1960.) oblasni sud u Stockholmu proglasio je krivima za pridonošenje kršenju prava intelektualnoga vlasništva. Svakoga je u prvostupanjskoj presudi kaznio sa po godinu dana zatvora, a multimedijskim tvrtkama, koje su se pridružile javnoj tužbi zahtjevom za izgubljenu dobit, dosudio je odštetu od 30 milijuna kruna (2,71 milijun eura).

Suđenje osnivačima Pirate Baya pod sumnjom

Osuđeni su, ali im se može staviti soli na rep. Stvari ni izdaleka nisu onakve kakvima su ih mediji prikazali u dnevnim izvještajima!

Proces je od 16. veljače trajao ukupno devet dana. Izazvao je veliko zanimanje u razvijenim zemljama svijeta gdje su propisi o copyrightu mnogo stroži, a suđenje su pratili svi iole značajniji mediji.

Udarac čekićem “Krivi su!” – zapravo je iznenađenje. Novinari su se u predvorju suda otimali za kopije presude. Predstavnici Hollywooda i diskografskog kartela odmah su izrazili zadovoljstvo, a s “Neka plate!” likovao je i Paul McCartney, ex Beatle poznat kao opsesivni škrtac od tinejdžerskih dana. Nazvao ih je “mladim bandama koje neće trajati vječno” jer “nemaju kreativnosti da naprave hit kakav bi im doživotno otplaćivao hipotekarni kredit”.

Dva sata kasnije osuđeni su progovorili pred novinarima. Čime su se branili? Ne svojim, nego pravnim argumentima koji vrijede u Švedskoj: nisu na svojim poslužiteljskim računalima imali niti jednu datoteku koja bi kršila pravila copyrighta.

Osudili su ih zbog pomaganja. Oni kažu da su samo prikupljali informacije; one koji su voljni razmjenjivati povezali su s onima koji iz takve razmjene nešto traže. Pružili su informaciju, a to nije teren zločina, nego slobode.

– Sud samo neka sudi. Žalit ćemo se – rekoše, i u utorak su doista uložili priziv. U srijedu su javno zamolili one koji su im spontano počeli prikupljati donacije da to prestanu.

– Ne bismo platili ni kad bismo imali taj novac, pa ga zato odmah prestanite prikupljati! – bio je jasan Peter Sunde.

Dok se zbog presude svuda u svijetu na noge digla internetska zajednica, a Stockholmom su počeli tutnjati prosvjedi, hakeri su bombardirali odabrane poslužitelje “protivničkih” stranica te ih onemogućavali ili usporavali... ali sve to je nebitno, koliko i zadovoljstvo presudom druge strane.

Neij, Warg i Sunde zrače optimizmom, ali ne kao nogometaši koji se poslije poraza kod kuće hrabre da će se iskupiti u gostima. Imaju svoje razloge i znaju što rade.


Foto: AFP

Što je BitTorrent
ThePirateBay otvoren je potkraj studenoga 2003. da pomogne onima koji se služe internetskim protokolom BitTorrent. Osim weba, koji neupućeni pogrešno poistovjećuju s internetom, postoje i druge usluge koje se služe mrežom. Elektronička pošta, chat, internetska telefonija i videotelefonija samo su dobri primjeri. BitTorrent djeluje tako da onaj tko nešto stavlja u razmjenu, kreira malu datoteku koja računalo upućuje na izvornu.

Istim tim programom, a uz pomoć te datoteke, program skida željeni original. Ako je na mreži više vlasnika originala, program pronalazi načina da ga crpi iz više izvora. A na mreži su ih uvijek stotine, tisuće.

ThePirateBay barata upravo tim datotekama “okidačima” koje upućuju na ponudu i omogućuje njihovo lako pretraživanje.

Zašto se taj fenomen udomaćio baš u Švedskoj? Ondje su vrlo rano, od sredine devedesetih godina, počeli primjenjivati stratešku državnu odluku o širenju računalstva i jeftine brze internetske veze za sve. Za razliku od npr. Amerike gdje i danas samo neki veliki gradovi imaju 3G bežičnu mrežu, pa prosječni Amerikanac zapravo nije svjestan napretka, u Švedskoj danas vrlo mnogo ljudi razumije i računala i medijske potencijale interneta. Općenito, u nordijskim su zemljama medijski svjesni da digitalno doba zapravo mijenja temeljne matrice društvene razmjene, a ne samo kolanja informacija.

U Americi je lobistički pritisak velikih i bogatih neusporediv prema iznimno niskoj svijesti građana i njihovoj sposobnosti da se samoorganiziraju na tome području, a u Švedskoj se o internetu govori kao o demokratskom pravu i većina zna o čemu govori.

Zato nije nimalo slučajno što je začetnik besplatnoga operativnoga sustava Linuxa Linus Torvalds Finac, Jon Lech Johansen, koji kao od šale otključa svaku novu zaštitu protiv kopiranja i ključeve dijeli pa ga znaju po nadimku DVD Jon, Norvežanin, a nije drukčije ni s osuđenim mladim obrazovanim i medijski svjesnim Šveđanima.

Ondje je posve jasno da je bit digitalnoga, pa time i zadaća računala, da stvara identične kopije. Na “filozofsko” pitanju XIX. stoljeća o tome što je original, a što kopija, gledaju sasvim drukčije. Razlikuju tzv. pirate potrošače, koji razmjenjuju programe, glazbu i filmove, ali ono što im se dopada i koriste te na kraju i kupe, od tzv. komercijalnih pirata, koji skidaju kopije i od toga stvaraju nezakoniti posao.

Prvi su, zapravo, potrošači koji traže dopunsku informaciju potrebnu za odluku o kupnji, a drugi su trgovci koji prodaju kopije bez odštete vlasniku po cijenama koje su izravna nelojalna konkurencija legalnim kopijama.

Proizvođači glazbe, filmova i softvera, pogotovu u SAD-u, ne žele ni pomisliti da bi se priklonili iole bliže tom razmišljanju, nego upravo zato što ne žele mijenjati poslovni model i ulagati u nove medije i nove načine distribucije – odlučuju se za strategiju sudskih pritisaka. Švedska se svojim mnogo liberalnijim i stvarnosti sukladnijim zakonodavstvom dugo odupirala konzervativnim državama koji bespogovorno štite izvore poreznih utržaka. Nekoliko se puta Švedska našla na udaru moćnih zemalja u kojima prevladava takvo rigorozno i dogmatsko zakonodavstvo.

Ukradi taj film!
Tako je 31. svibnja 2006. policija napravila raciju u prostorijama ThePirateBaya i internetske kuće, domaćina sadržaja njihovih stranica. Da bi javnosti jasno pokazali kako razmišljaju snimili su dokumentarac o tim racijama, a protagonisti su, uz anketirane i još nekoliko medijskih primjera iz svijeta, prikazali što je stvarnost, a što je pohlepa velikih koju podupire država. Uradak pod naslovom “Ukradi taj fim!”, dakako, stavili su u besplatnu “piratsku distribuciju”. Snimili su i njegov fenomenološki nastavak, a upravo raspačvaaju i sudski nastavak.

– Lijeni i pohlepni posrednici sadržaja ne žele da išta sužava rijeku profita koja im se sada neometano slijeva. Mi znamo da, kao i umjetnici, u tom sustavu možemo biti pravedno plaćeni i živjeti pristojno bez ucjenjivačkih posrednika na grbači. U tome je sva bit sukoba – kaže Peter Sunde.

Želite prijaviti greške?