Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zbog švicaraca Hrvati bankama dužni četiri milijarde kuna više

Plasmani su u svibnju ostvarili nominalni rast od čak 4,1 milijardu kuna ili 1,6 posto.
25. srpnja 2011. u 22:10 21 komentara 3 prikaza
novac, kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U prvih pet mjeseci ove godine nastavila se slaba kreditna aktivnost poslovnih banaka prema privatnom sektoru, pokazuju podaci iz posljednjeg Biltena Hrvatske narodne banke.

Rast plasmana banaka zabilježen je u sektoru poduzeća te u nešto manjoj mjeri kod ostalih bankarskih i nebankarskih financijskih institucija, ali se smanjilo efektivno stanje kredita odobrenih stanovništvu. Na kraju svibnja ukupni su plasmani iznosili 254,3 milijarde kuna, što znači da je na godišnjoj razini njihov nominalni rast iznosio 7,7 posto. Ipak, zbog promjena tečaja, efektivno je taj rast ostao umjeren na 4,1 posto. Plasmani su u svibnju ostvarili nominalni rast od čak 4,1 milijardu kuna ili 1,6 posto. Ako se iz toga isključi utjecaj tečajnih promjena, odnosno deprecijacija kune prema euru te prema švicarskom franku, plasmani su u svibnju povećani za samo oko 400 milijuna kuna ili 0,1 posto.

Na kraju svibnja ukupni krediti stanovništvu iznosili su 128,3 milijarde kuna, u čemu su s oko 46 posto ili 58,8 milijardi kuna zastupljeni stambeni krediti. Na godišnjoj razini bilježi se nominalni rast kredita stanovništvu za 4,4 posto, ali bez utjecaja tečaja.

Plasmani banaka središnjoj državi u svibnju su se blago povećali zbog rasta kredita banaka. Depoziti države su se pak nastavili smanjivati, i to isključivo zbog trošenja sredstava države na računu kod središnje banke.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • Agramer198:

    Srbi su svoje obnovljene kuće prodali, a Hrvati su ih tulavi išli kupovati na kredite jer nije bilo dosta kaj su ih već jednom prek poreza platili tj. obnovu istih...

  • -obrisani-:

    26.07.2011. u 01:42h Agramer198 je napisao/la: Srbi su svoje obnovljene kuće prodali, a Hrvati su ih tulavi išli kupovati na kredite jer nije bilo dosta kaj su ih već jednom prek poreza platili tj. obnovu istih... _______________________________________________________________________________ Velika većina obnovljenih ... prikaži još!h kuća nikada vlada nije izvođaćima radova platila. I mnogi su zbog toga bankrotirali Mlatiš gluposti. I ovi koji su dizali kredite najmanje su kupovali te kuće Država nam je kolektivna ludnica zajedno sa onima koji su si birali ovu vlast

  • thekurcula:

    Dobro, ja znam da sad nema više toliko Srba u Hrvatskoj koliko ih je bilo pre etničkog čišćenja, ali ih ipak ima pa me čudi da oni nisu dizali kredite u švajcarcima jer kažete da su samo Hrvati dužni!?