Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NO Ine

Zbog Sanaderova pritiska na AZTN pod povećalom i prodaja Crobenza

'16.12.2009., Zagreb - U velikoj kolegij dvorani Vecernjeg lista odrzan je veliki okrugli stol o klimatskim promjenama koje su zahvatile nas planet. Davor Stern.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
07.06.2011.
u 23:45

Valja podsjetiti da je AZTN promijenio svoje mišljenje baš u vrijeme kada je MOL preko OTP-a osigurao kredit za Podravkine dionice u aferi Spice

Maratonska sjednica Nadzornog odbora Ine potrajala je jučer punih osam sati, a dobra tri sata hrvatski i mađarski predstavnici raspravljali su o pravnim mišljenjima o zakonitosti Inine upravljačke strukture. Ta je točka od 25 koje su bile na dnevnom redu izazvala najviše polemike između Vladinih i MOL-ovih predstavnika, a uvertira je u pregovore o izmjeni Glavnog dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a.

Metoda zaraćenih strana, kako kažu naši izvori, bilo je - iscrpljivanje. Nadzorni je odbor, kako neslužbeno doznajemo, usvojio zaključak da mišljenje odvjetničkog ureda Madirazza, kojeg je angažirala Ina i koji je rekao da je postojanje odbora izvršnih direktora u skladu s hrvatskim zakonima, nepotpuno jer taj ured nije imao uvid u sve dokumente ključne za shvaćanje modela odlučivanja u Ini. NO je izglasovao kako izvješće tog ureda mora biti upotpunjeno svom potrebnom dokumentacijom. Hrvatska strana u Ini, podsjetimo, tvrdi kako taj odbor koji operativno vodi poslovanje Ine nije u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima prema kojem sve ovlasti vođenja kompanije moraju pripadati upravi.

Također, hrvatski članovi uprave tvrdili su kako Madirazzin ured nije imao ključni dokument, tzv. LODO, odnosno listu o donošenju odluka kada su zaključili da je odbor izvršnih direktora legitiman. Hrvatska je strana pak angažirala ured odvjetnika Hanžekovića koji je zaključio da upravljačka struktura Ine nije zakonita. Odbor izvršnih direktora u Inu je uveden 2009. godine kada je MOL stekao 47 posto Ininih dionica i kada su napravljene prve izmjene Glavnog dioničarskog ugovora.

U pregovorima Vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora, kako neslužbeno doznajemo, otvoriti će se i pitanje prodaje Crobenzovih benzinskih postaja koje su bile u vlasništvu Ine. Naime, kada je MOL 2008. godine kupio dodatne dionice Ine i stekao 47 posto udjela u vlasništvu te naftne kompanije Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja morala je dati mišljenje od tome ima li MOL preveliku tržišnu koncentraciju budući da posjeduje i benzinske crpke Tifona, a Ina i Crobenza. Iako je prvo mišljenje AZTN-a navodno glasilo da MOL mora prodati Tifon ta je agencija, navodno pod utjecajem i pritiscima tadašnjeg premijera Sanadera, promijenila mišljenje i naredila da umjesto Tifona Ina proda svoju tvrtku Crobenz!

Kada bi se utvrdilo da je AZTN pod prisilom promijenio svoje mišljenje i nezakonito dozvolio da MOL zadrži Tifonove crpke mogao bi se pod pitanje dovesti i ugovor o drugom krugu privatizacije Ine. Valja podsjetiti da je AZTN promijenio svoje mišljenje baš u vrijeme kada je MOL preko OTP-a osigurao kredit za Podravkine dionice u aferi Spice zbog koje se sada sudi Damiru Polančecu, bivšem potpredsjedniku Vlade koji je potpisao prve izmjene Glavnog dioničarkog ugovora kada je MOL dobio većinska upravljačka prava u Ini.

 

Ključne riječi

Komentara 18

OB
-obrisani-
06:38 08.06.2011.

Zbog Sanaderova pritiska na domoljubno hendikepirane pod povećalom i prodaja onih fora o tome kako se neče dati ni milimetra mora i kada če se među Europske i kulturne ulaziti..

KR
kresh
08:02 08.06.2011.

ovi janezi bi si trebali turiti k.... u svoje guzice p....

IV
ivopivo
00:51 08.06.2011.

tu ima toliko nepravilnosti i cak kriminala da bi par dobrih advokata moglo vratiti inu drzavi i smjestiti vecinu tih supaka u zatvor mislim i nasih i njihovih, jer u pravim drzavama takvi ugovori nedrze vodu bez obzira tko ih je potpisao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije