Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv uprave i lini

Zaposlenici Fine na nogama, plaće im nisu rasle od 1999. godine

kresimir sever
Ranko Tintor/HaloPix/PIXELL
13.05.2013.
u 15:43

Nakon što je kabinsko osoblje Croatia Airlinesa najavilo štrajk zbog neispunjenih zahtjeva, na akcije protiv vlastite Uprave spremaju se, kako doznaje Poslovni.hr, u još jednoj državnoj kompaniji...

Nakon što je kabinsko osoblje Croatia Airlinesa najavilo štrajk zbog neispunjenih zahtjeva, na akcije protiv vlastite Uprave spremaju se, kako doznaje Poslovni.hr, u još jednoj državnoj kompaniji, ali mnogo uspješnijoj od nacionalnog zračnog prijevoznika – Financijskoj agenciji.

Kako je za Poslovni.hr kazao Krešimir Sever, predsjednik sindikata Solidarnost u Fini i predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske, sindikat priprema brojne akcije u ostvarenju prava: tužbe za ostvarenje prava iz važećeg kolektivnog ugovora, tužbe protiv uprave zbog nesavjesnog poslovanja, tužbu protiv ministra financija Slavka Linića zbog miješanja u poslovanje Fine... Pripremaju se i za štrajk ako ne uspije mirenje s Upravom na čijem je čelu Anđelka Buneta, ako se na jesen raskine postojeći kolektivni ugovor te ako se ne postigne dogovor i mirenje o novom.

Tužbe će, prije svega, kažu, podignuti zbog odbijanja Uprave da radnicima isplati jubilarne nagrade za uspješno poslovanje Fine koja je u 2012. godini ostvarila nešto više od 65 milijuna kuna dobiti. U pitanju je oko prosječnih 1.200 kuna neto po zaposleniku, a Sever naglašava da Fina ne ovisi od proračuna, nego svoj novac zarađuje na tržištu, što Vlada često ističe kao krajnji cilj svake tvrtke u državnom vlasništvu. \"Fina se ne može stavljati u isti koš s brojnim državnim poduzećima koja su u gubitku. Žalosno je da je ovo prva Uprava s kojom ne možemo postići socijalni dijalog, pri čemu morate znati da plaće u Fini nisu porasle od 1999. godine. Stoga nitko nema prava ukidati prava ljudima koji su se do sada toliko odrekli za Finu. Naš cilj je spasiti poduzeće i njezine zaposlenike\", kaže Sever. Više pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije