Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zaposlenici Fine na nogama, plaće im nisu rasle od 1999. godine

Nakon što je kabinsko osoblje Croatia Airlinesa najavilo štrajk zbog neispunjenih zahtjeva, na akcije protiv vlastite Uprave spremaju se, kako doznaje Poslovni.hr, u još jednoj državnoj kompaniji...
13. svibnja 2013. u 15:43 0 komentara 125 prikaza
kresimir sever
Foto: Ranko Tintor/HaloPix/PIXELL

Nakon što je kabinsko osoblje Croatia Airlinesa najavilo štrajk zbog neispunjenih zahtjeva, na akcije protiv vlastite Uprave spremaju se, kako doznaje Poslovni.hr, u još jednoj državnoj kompaniji, ali mnogo uspješnijoj od nacionalnog zračnog prijevoznika – Financijskoj agenciji.

Kako je za Poslovni.hr kazao Krešimir Sever, predsjednik sindikata Solidarnost u Fini i predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske, sindikat priprema brojne akcije u ostvarenju prava: tužbe za ostvarenje prava iz važećeg kolektivnog ugovora, tužbe protiv uprave zbog nesavjesnog poslovanja, tužbu protiv ministra financija Slavka Linića zbog miješanja u poslovanje Fine... Pripremaju se i za štrajk ako ne uspije mirenje s Upravom na čijem je čelu Anđelka Buneta, ako se na jesen raskine postojeći kolektivni ugovor te ako se ne postigne dogovor i mirenje o novom.

Tužbe će, prije svega, kažu, podignuti zbog odbijanja Uprave da radnicima isplati jubilarne nagrade za uspješno poslovanje Fine koja je u 2012. godini ostvarila nešto više od 65 milijuna kuna dobiti. U pitanju je oko prosječnih 1.200 kuna neto po zaposleniku, a Sever naglašava da Fina ne ovisi od proračuna, nego svoj novac zarađuje na tržištu, što Vlada često ističe kao krajnji cilj svake tvrtke u državnom vlasništvu. \"Fina se ne može stavljati u isti koš s brojnim državnim poduzećima koja su u gubitku. Žalosno je da je ovo prva Uprava s kojom ne možemo postići socijalni dijalog, pri čemu morate znati da plaće u Fini nisu porasle od 1999. godine. Stoga nitko nema prava ukidati prava ljudima koji su se do sada toliko odrekli za Finu. Naš cilj je spasiti poduzeće i njezine zaposlenike\", kaže Sever. Više pročitajte ovdje.

Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.