Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Za kilogram virdžinije rekordna cijena od 13,36 kuna

Unatoč šteti na usjevima prije početka berbe, duhan je iznimne kvalitete
08. prosinca 2018. u 12:26 1 komentara 447 prikaza
Duhan
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Hrvatski duhani, najveći domaći otkupljivač duhana u Hrvatskoj koji posluje u sastavu British American Tobaccoa (BAT), završili su ovogodišnji otkup duhana tipa svijetla virdžinija koji je zbog više kvalitete otkupljen po rekordnoj cijeni od 13,36 kuna. To je 4% više u odnosu na prosjek iz prethodne godine, a ujedno i najviša cijena za ovaj tip duhana ikada postignuta u Hrvatskoj, priopćili su iz te kompanije. 

Zapljena 10 tona duhana dobro opskrbljen Pao 'poduzetnik' s 10 tona duhana, zagrebačka policija objavila što je sve pronašla

Direktor BAT Hrvatskih duhana Mauricio Cantisani kaže kako su se kooperanti pridržavali njihovih agrotehničkih savjeta i tako povećali kvalitetu duhana. Stoga je nastavljen trend rasta prosječne otkupne cijene koja je u posljednjih pet godina porasla više od 16%, a u 10 godina gotovo 35%.

Ove sezone ukupna vrijednost otkupljenog duhana tipa svijetla virdžinija  s priznatom štetom od tuče premašila je tako 83,5 mil. kuna. Dojam odlične sezone po pitanju kvalitete duhana poremetila je jedino tuča koja je napravila veliku štetu na usjevima taman prije početka branja - i smanjila ukupan prinos za oko 10%. 

Zapljena duhana Otkrili skladište Ovo je najveća zapljena duhana na području PU zagrebačke

U Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji Hrvatski su duhani ove godine u sklopu programa održive proizvodnje proveli analizu tla kooperanata te na temelju rezultata nabavili kalcizacijski materijal i sjeme za zelenu gnojidbu za povećanje kvalitete i pH tla. 

Kroz dvogodišnji program Hrvatski duhani će, kako najavljuju, donirati ukupno 3,5 mil. kuna vrijedan kalcizacijski materijal, sjeme za zelenu gnojidbu i sredstava za osobnu zaštitu u radu na polju i prilikom primjene pesticida.

Nedavno je održan i zajednički sastanak predstavnika proizvođača iz udruge Krupan list, Hrvatskih duhana, župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, na kojem se razgovaralo o problemima koji su se pojavili tijekom ove godine, posebno pri otkupu duhana. 

Zaključeno je kako će se kroz redovitu komunikaciju poboljšati koordinacija svih sudionika, uključujući i Ministarstvo poljoprivrede, kako bi se osiguralo pravovremeno i učinkovito rješavanje problema i sigurnija budućnost za sve sudionike u procesu proizvodnje duhana.

>> Pogledajte što sve morate znati o smanjenju PDV-a

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar maxist
    maxist:

    Otkupljuje se po sramotno niskim cijenama u odnosu na ukupne koje država opali kroz poreze......goriva ,plin, duhanski proizvodi, drago i poludrago kamenje + oružje sve je to najprofitabilnije pa nije čudo da svakoga u lancu proglašavaju lopovom, gangsterom i sl ... prikaži još!l jer znaju na čemu koliko žanju poreznici a -nizašto. ...svi u lancu rade i zarade mrvice osim financa....