Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Za Brodotrogir dvije ponude, po jedna za Brodosplit i 3. maj

uljanik
Arhiva VL
19.05.2010.
u 17:54

Uljanik, Kraljevica i BSO za koja nisu stigle ponude izrađuju plan restrukturiranja, a Ministarstvo gospodarstva priprema još jedan plan o kojem zasad šuti.

U Hrvatski fond za privatizaciju jučer su, nakon više od tri mjeseca natječaja, stigle svega četiri ponude – dvije za Brodotrogir, te po jedna za 3. maj i Brodosplit. Za Uljanik, Kraljevicu i BSO nažalost nije bilo zainteresiranih kupaca.

Sve na opstanku

Upravama tih brodogradilišta, ali i ovih za koja su stigle ponude, naloženo je da naprave planove restrukturiranja koji će dokazati dugoročnu održivost.

– Uz te planove priprema se još nešto o čemu ne bih još govorio, no bitno je da će se zasnivati na želji Vlade da brodogradnja opstane. Ono što Europska komisija prihvati bit će naš plan B za brodogradilišta koja ne budu privatizirana – objasnio je državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ruđer Friganović te dodao kako je moguće objedinjavanje brodogradilišta. Dugo spominjani stečaj svakako treba izbjeći, ustvrdio je Friganović.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević zadovoljan je što su pristigle ponude za neke od škverova.

– Za ona tri brodogradilišta za koja nisu stigle ponude vrijeme nije izgubljeno. Rade se održivi planovi poslovanja za koje se nadamo da će ih Bruxelles prihvatiti – kaže Matijašević.

Samoborska tvornica vijaka DIV otkupila je dokumentaciju za četiri brodogradilišta i na koncu se odlučila za Brodosplit.

– Jedini smo ponudili iznos veći od kune, dakle 3,7 milijuna kuna, što dokazuje da smo ozbiljan kupac. Zadržali bismo djelatnost, ali i većinu zaposlenika, a osnova plana nam je ulaganje u vlastitu flotu – objašnjava član uprave DIV-a Darko Pappo. DIV želi da država na sebe preuzme 3,5 milijarde kuna teške obveze pokrivene državnim jamstvima, što je i bilo dopušteno u uvjetima natječaja.

Ponudu vrijednu jednu kunu za brodogradilište 3. maj predala je tvrtka Crown Investment GmbH, tvrtka kći austrijske tvrtke A-Tec Industries.

– Zadržat će djelatnost i proširiti je na druge metalske industrije. Zadržat će i većinu zaposlenih – rekao je Veljko Božić koji je predao ponudu za tu tvrtku.

Splitski poduzetnik Slobodan Ljubičić preko svoje tvrtke More Trogir ponovno je predao ponudu za Brodotrogir gdje i dalje misli izgraditi stambeno-poslovno-turistički kompleks. Drugu ponudu za isto brodogradilište predala je tvrtka Jadranska ulaganja, koja je u vlasništvu sina Danka Končara, koji se u prvom krugu privatizacije favorizirao kao glavni kupac naših škverova. Nitko od predstavnika te tvrtke jučer se nije pojavio na otvaranju ponuda, pa nismo uspjeli doznati detalje ponude.

Zajednički plan

Dvije ponude razveselile su direktora Brodotrogira Matea Tramuntanu.

– Osjećam se bolje kad znam da su za nas stigle dvije ponude. Tvrtka Jadranska ulaganja zainteresirana je i za naš plan restrukturiranja – rekao je Tramuntana.

Komentara 3

OB
-obrisani-
19:28 19.05.2010.

DIV će napravit par brodova za sebe i onda u bankrot... Neš ti pomaka.

OB
-obrisani-
19:30 19.05.2010.

proizvodjaci srafova kupuju BRODOGRADILISTA dok sam ovo procitav islo mi je povracanje, hrvatska je puna idiota a sa svijecom bi morao iskati i jednog pametnog, kajs a svijecom, brzo bi izgorjela sa lampasom, fuj, fuj, fuj::::::::::::::::

BE
bethoween
23:30 19.05.2010.

Jadna zemljo, osim konobara i sobarica ne će trebati nikakav drugi kadar !! Da DIV kupi brodogradilište,smješno !! Pogledajte samo TVIK u Kninu gdje svake godine najavljuju bajne investicije, a u stvarnosti od bivšeg giganta sa 3 000 zaposlenih,došao do jadnih 150 ljudi !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije