Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJE

Za 25 milijuna kuna Slavonski hrast gradi drvno-tehnološki centar

Tvrtka Spačva
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
25.09.2019.
u 11:30

Drvni klaster u spačvanskom kraju stvara uvjete za razvoj i jačanje drvoprerađivačkog sektora

Drvoprerađivačka industrija u Vukovarsko-srijemskoj županiji jedna je od strateških gospodarskih grana koja iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate ali i koja ima velikog prostora za rast i zapošljavanje. Stoga je već prije nekoliko godina prezentiran plan izgradnje Drvno-tehnološkog centra Slavonski hrast, a jučer je u vukovarskoj Palači Srijem potpisan ugovor o izgradnji centra vrijednog 25 milijuna kuna kojeg će vukovarsko Planum građenje završiti za 16 mjeseci u poduzetničkoj zoni Ambarine kod Gradišta.

– Izgradnja centra jedan od strateških projekata koji će omogućiti bolje i upravljanje šumskim resursima u Vukovarsko -srijemskoj županiji. Želimo da se sirovina koja ovdje raste ovdje i obrađuje – rekao je zamjenik župana Josip Dabro koji je u ime županije potpisao ugovor.

Lužnjak u 3D tehnologiji

Prema njegovim riječima Drvno-tehnološki centar omogućit će svim gospodarstvenicima jednake uvjete za inovacije, razvoj i istraživanje što će sve doprinijeti daljem razvoju i jačanju drvoprerađivačkog sektora. Po završetku izgradnje objekt će biti opremljen naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, CNC strojem za izradu prototipa, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušionicom kao i kotlovnicom na biomasu.

Inicijator projekta je Drvni klaster Slavonski hrast čiji predsjednik Josip Faletar, predsjednik Uprave vinkovačke Spačve, ističe kako projekt izgradnje centra za cilj ima poboljšanje poslovanja i unaprjeđenje poslovnog okruženja u drvno-prerađivačkom sektoru te kako je realizacija projekta iskorak za budućnost cijele ove grane gospodarstva.

– Na području Vukovarsko-srijemske županije najveći je cjeloviti kompleks šuma hrasta lužnjaka u Europi. Spačvanski bazen je ujedno i najvrjedniji šumski resurs Hrvatske sa svjetski poznatim i priznatim slavonskim hrastom. Nažalost, za ovu vrijednu sirovinu na ovim prostorima ne postoji inovacijska i istraživačka infrastruktura u kojoj bi se kontinuirano razvijalo inovacije i prenosilo nova znanja i tehnologija – rekao je Faletar.

Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

Trenutno oko 70 posto sirovine proizvedene na tim prostorima se i obrađuje u najistočnijoj hrvatskoj županiji dok 30-ak posto odlazi u izvoz.

– Spačva trenutno zapošljava 670 radnika ali bismo mogli zaposliti još 200-tinjak radnika kada bi mogli osigurati dovoljne količine sirovine. Kroz ovaj projekt potaknut ćemo i dalji razvoj start up tvrtki, odnosno malih i srednjih poduzetnika kojima ćemo na jednom mjestu omogućiti svu mogu potporu. Oni će na jednom mjestu moći doći do svih potrebnih informacija i podataka – ističe Josip Faletar, predsjednik Uprave vinkovačke Spačve i predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast.

Suradnja s fakultetima

Osim Drvnog klastera Slavonski hrast u projekt su uključeni i Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Osijeka, Šumarski fakultet iz Zagreba i Institut šumarstva iz Jastrebarskog.

– Cilj nam je da ni jedna daska ne ode odavde kao sirovina nego da se sve prodaje dalje kao gotov proizvod što donosi i dodatnu vrijednost. Spačva danas ne prodaje ni jednu dasku kao sirovinu nego sve ide van kao finalni proizvod. To je budućnost drvo prerađivačke industrije i ovaj projekt će biti poticaj u tome smjeru jer ćemo malim i srednjim tvrtkama maksimalno pomoći u razvoju – istaknuo je Josip Faletar, predsjednik Uprave vinkovačke Spačve.

U Drvnom klasteru Slavonski hrast razmišljaju unaprijed pa su u pregovorima sa zagrebačkim Šumarskim fakultetom da se dio nastave dislocira u Vinkovce gdje bi se domaći ljudi školovali za inženjere drvne tehnologije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije