Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Vijeće EU za energetiku usvojilo Uredbu o skladištenju plina

Uredba je, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, važan korak k jačanju sigurnosti opskrbe energijom EU-a u kontekstu rata u Ukrajini.
28. lipnja 2022. u 10:33 0 komentara 262 prikaza
LNG terminal na Krku Hrvatskoj osigurava neophodne količine plina u trenutku kada SAD i EU donose sankcije za Rusiju
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sudjelovao je u ponedjeljak u Luksemburgu na sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku gdje je usvojena Uredba o skladištenju plina, kojom se želi osigurati punjenje skladišta prije zime i raspodjela između država članica u duhu solidarnosti.

Uredba je, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, važan korak k jačanju sigurnosti opskrbe energijom EU-a u kontekstu rata u Ukrajini. 

Ministri su na sastanku Vijeća također usuglasili zajednička stajališta o dva zakonska prijedloga koji se bave energetskim aspektima klimatske tranzicije EU-a u okviru paketa "Spremni za 55” - direktivi o energetskoj učinkovitosti i direktivi o obnovljivim izvorima energije koji će pomoći u postizanju klimatskih ciljeva i smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji. Tim dogovorom otvara se put Vijeću za početak pregovora s Europskim parlamentom.  

U priopćenju resornog ministarstva ističe se i da su razmijenjena mišljenja o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu rata u Ukrajini. Ministri zaduženi za energetiku održali su političku raspravu o trenutnim zbivanjima u sektoru prirodnog plina i podijelili informacije o razini spremnosti svojih država za sljedeću zimu. Također su razgovarali o dodatnim i daljnjim radnjama koje treba predvidjeti koje bi bile korisne za jačanje razine pripremljenosti EU-a u tom sektoru.

Ministar Filipović istaknuo je kako će se u Hrvatskoj osigurati da plinsko skladište bude popunjeno do kraja listopada.

"Na razini EU-a pozdravljamo to što Komisija prati situaciju i ažurira plan pripravnosti, jer nam to omogućuje da pravilno reagiramo na moguće izazove u slučaju nužde. Također podržavamo dobrovoljnu EU platformu za nabavu plina. Ulaganje u hrvatski plinovodni sustav omogućit će značajno povećanje sigurnosti opskrbe u srednjem roku. Naši projekti su spremni, a planirano je povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku od 6,1 milijardi kubika. Time bi se osigurale nove količine plina za Sloveniju, Mađarsku, te Bosnu i Hercegovinu“, istaknuo je ministar Filipović.

Predsjedništvo je na sastanku informiralo ministre o izvješćima o napretku za prijedlog Uredbe za smanjenje emisija metana u EU i za prijedlog o energetskoj učinkovitosti zgrada.

U utorak će ministar Filipović sudjelovati na sastanku Vijeća za okoliš na kojem će ministri i ministrice okoliša nastojati postići opći pristup o prijedlozima koji su dio paketa "Spremni za 55”, a odnose se na tržište ugljika, ponore ugljika, raspodjelu tereta među državama članicama, standardne vrijednosti emisija CO2 za automobile i kombije te Socijalni fond za klimatsku politiku.

Ministri i ministrice također će nastojati postići opći pristup o prijedlogu za smanjenje rizika od krčenja i degradacije šuma povezanog s proizvodima koji se stavljaju na tržište EU-a. 

FILE PHOTO: Greece, Israel and Cyprus sign the EastMed gas pipeline deal Gradnja EastMed-a Kako smanjiti uvoz plina iz Rusije: 'Nastavi li se ovako mnogi će pasti u ekstremno siromaštvo' European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a news conference in Brussels Ursula von der Leyen poručila Europljanima: 'Smanjite grijanje za 2 stupnja. Najbolje je nadati se uvijek najboljem, ali se pripremati za najgore' German Economy Minister Robert Habeck holds news conference in Berlin cijena će rasti Njemačka vlada pokrenula drugi stupanj plana za izvanredne situacije opskrbe plina
Argentum
Ljeto u svim bojama
Znate li da je fotogeničnost samo mit? Otkrivamo kako zapravo uvijek možete biti 'lijepi'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.