Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis TOP 505 kompanija

Varaždin najbrže izdaje građevinske dozvole i priključke na struju

Donošenje presuda u trgovačkim sporovima u Splitu čeka se 11 mjeseci dulje nego u Osijeku, koji prednjači i u uknjižbi vlasništva
04. srpnja 2018. u 11:08 2 komentara 355 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Da se visina prireza u hrvatskim gradovima određuje prema brzini i kvaliteti usluga koja se dobiva zauzvrat, Zagreb zasigurno ne bi uspijevao naplatiti najveći u državi, barem ne u konkurenciji Varaždina, Osijeka i Rijeke, ali definitivno bi prošao bolje od Splita.

Bojan Lončarić, predsjednik GDi Konferencija o EU fondovima Poduzetnici vladi: smanjite naknade na cijenu rada! Želimo platiti ljude više!

Prema izvješću Doing Business Svjetske banke o lakoći poslovanja u 25 gradova četiri zemlje EU (Hrvatskoj, Češkoj, Portugalu i Slovačkoj), hrvatski je šampion Varaždin u kojem poduzetnici koji pokreću posao imaju najsusretljiviju i najbržu birokraciju, slijede Osijek i Rijeka, a tek onda Zagreb i na kraju najgori – Split.

Postoje uistinu goleme razlike na lokalnoj i regionalnoj razini: tako je u Varaždinu za dobivanje građevinske dozvole za jednostavno skladište potrebno 112 dana uz trošak od 5,3% vrijednosti investicije, dok je u Splitu, paradoksalno, potrebno dvostruko više vremena, uz – triput veći trošak!

1 / 7
Održana tribina o poduzetništvu u EU

Zagreb rješava prijenose vlasništva jedan mjesec brže od Splita, iako ima četiri puta više predmeta, a donošenje presuda u trgovačkim sporovima u Splitu se čeka 11 mjeseci dulje nego u Osijeku. No, istodobno je ondje najlakše pokrenuti posao jer se najviše koristi servis hitro.hr, Varaždin je najbolji u priključivanju na elektroenergetsku mrežu, dok Osijek prednjači u uknjižbi prava vlasništva.

ekonomija Ljestvica konkurentnosti ekonomije Ispred nas Slovenci, Rumunji, Bugari, Mađari...

Omjer cijene i kvalitete, za razliku od nas, dobro je postavljen u Portugalu gdje se dozvola za gradnju u Bragi čeka 259 dana, ali je zato s troškovima od 0,8% ulaganja jeftinija nego Lisabon, gdje se čeka 160 dana uz trošak 1,3%. Rita Ramalho, viša menadžerica grupe za globalne indikatore pri Svjetskoj banci, izrazila je nadu da će izvješće privući pažnju kreatora politika u sve četiri zemlje i služiti kao putokaz na subnacionalnoj razini, a “prozvani” kreator politike, ministar gospodarstva Darko Horvat, poručio je kako je Ministarstvo počelo intenzivno raditi na mjerama u čiju su izradu uključeni poduzetnici i koje će im donijeti benefite od 1,6 milijardi kuna.

– Uvjeren sam da će donijeti pomak na ljestvici Doing Business na kojoj smo 51., a ranije smo bili 43. – zaključio je ministar.

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo, 5 godina u EU

1 / 36
Zagreb: Večernjakova konferencija Hrvatska kakvu trebamo - 5 godina EU

 

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Avatar krkcro
    krkcro:

    treba uvesti kazne za birokraciju i da vidiš kako država odmah funkcijonira

  • rightside:

    ma tu navodite prosjecne rezultate no nikako da pisete konkretno,, npr ja tvrdim da vam za dozvolu za kucu najduze treba u istri, u puli,,kao dokaz svakom kog ce zanimat od onih koje bi to trebalo zanimat,mogu navest svog kolegu ... prikaži još! kojeg je "drustvo" vozalo ravno 5 god za dodjelu gradevinske i da pocne s radovima,,da sad ne pricam o "dodatnim placanjima" kojekakvim referentima,..a mozda sve zato jer je jednom nazovima ga referentom, zapelo za oko bas to zemljiste,,za zamislite, gradnju zgrade sa osam stanova,,jer si je drug referent tako odredio da on to moze,,)))))