Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ukupni promet industrije pao za 4 posto na godišnjoj razini

U kolovozu je na mjesečnoj razini najviše pala prodaja kapitalnih proizvoda, za 28,1 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,6 posto. Pala je i prodaja intermedijarnih proizvoda, za 6,3 posto
30. listopada 2019. u 07:30 1 komentara 300 prikaza
Industrija
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u kolovozu je u odnosu na na prethodni mjesec pao za 4,4 posto, dok je na godišnjoj razini smanjen za četiri posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).

ZAKON O PRERADI DRVA Drvoprerađivačka industrija najveći neto izvoznik u Hrvatskoj: 'Sirovine ima za sve'

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u kolovozu je pao za 4,4 posto u odnosu na srpanj, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 0,1 posto, dok je na stranom tržištu pao za 20 posto.

U kolovozu je na mjesečnoj razini najviše pala prodaja kapitalnih proizvoda, za 28,1 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,6 posto. Pala je i prodaja intermedijarnih proizvoda, za 6,3 posto.

Istodobno je ukupna prodaja energije porasla za 12,3 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,4 posto.

Na godišnjoj je razini, u kolovozu ove u odnosu na isti lanjski mjesec, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije bio manji za četiri posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 4,3 posto, a na stranom za 6,9 posto.

A GOSPODARSTVO RASTE Zašto plaće tako skromno rastu u Hrvatskoj? I u Rumunjskoj je skočila 4 puta više

Pritom je ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala 10,6 posto, kapitalnih proizvoda za 8,4 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,3 posto.

S druge strane, prodaja energije je porasla za 6,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,1 posto.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • ivi:

    iduce godine ce proizvodnja porasti za jedno 25% jucer je to dogovoreno izmedju kgk i gospodina njonja i najjace industrijske sile u regiji bivsoj jugi plus bas ta sila ilirija ..