Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi investitori

Udvostručio se volumen transakcija na tržištu nekretnina u 2018.

Najzanimljivije nekretnine ostaju hoteli i maloprodajni objekti: najviše se ulaže u kupnju i prodaju nekretnina i apartmana te trgovačkih objekata
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
05.03.2019.
u 22:04

Nakon germanskog i europskog investicijskog vala, a potom i prodora južnoafričkih ulagača, očekuje se jačanje interesa sa Srednjeg i Dalekog Istoka

Volumen transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina lani se u odnosu na 2017. udvostručio. Najzanimljivije nekretnine ostaju hoteli i maloprodajni objekti. Ukupno se u 2018. godini realiziralo 810 milijuna eura prometa. Da se najviše ulaže u kupnju i prodaju nekretnina i apartmana te trgovačkih objekata ne čudi kada rast BDP-a upravo i generiraju turizam i osobna potrošnja građana. Prema prognozama stručnjaka iz Colliersa Hrvatske i tekuća godina mogla bi donijeti sličan volumen transakcija, unatoč činjenici da je tržište komercijalnih nekretnina već osjetilo usporavanje ekonomskih aktivnosti. Turizam, pak, radi svoje pa se u tom segmentu i dalje očekuje puno investicija i transakcija dok će u ovoj godiji, kažu u Colliersu, ipak biti više aktivnosti u kupoprodaji i gradnji uredskih zgrada nego u maloprodajnim objektima poput trgovačkih centara.

Pola ulaganja – domaće

– Nakon germanskog i općenito europskog investicijskog vala te snažnog prodora južnoafričkih investitora u proteklih nekoliko godina, očekujemo jačanje interesa i ulazak investitora Srednjeg i Dalekog Istoka – poručuje Vedrana Likan, direktorica Colliersa Hrvatske.

Zasad su domaći investitori bili najaktivniji na tržištu pa od njih potječe polovica svih ulaganja dok su investicijski fondovi za nekretnine iz Južne Afrike ostvarili 40 posto transakcija u 2018. Glavni motivi novih investitora na tržištu su atraktivni prinosi, često s malim ili nikakvim rizikom u usporedbi s drugim zemljama srednje i istočne Europe. U turizmu, investitore najviše zanimaju Split i Zagreb te ulaganja u obalna područja. Veliki dio ulaganja realizirali su hotelijeri pa se tako ističu Valamar Riviera, Plava Laguna i Adris. Valamar je završio investicijski ciklus vrijedan više od 95 milijuna eura, Plava Laguna uložila je gotovo 120 milijuna eura u dva objekta i najavila je oko 40 milijuna eura investicija u tekućoj godini, dok Adris gradi luksuzni Hotel Park u Rovinju.

Fali uredskih “kvadrata”

Iako u Zagrebu postoji 1,34 milijuna uredskih kvadrata od kojih 45 posto ima najvišu klasu, i dalje postoji jaka potražnja. Prosječna cijena najma kreće se oko 12 eura po četvornom metru, ali za najbolje urede plaća se oko 15 eura po “kvadratu”. Nedostaje ureda od 500 do 1500 četvornih metara površine, a izgledno je da će ih nedostajati i više uoči 2020. godine i hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Novi projekti usmjereni su najviše na povećanje kvalitete ureda, najbolja moguća uredska rješenja za zaposlenike te „zelena rješenja“. Tržište industrijskih i logističkih nekretnina, trenutačno najslabije razvijen sektor komercijalnih nekretnina, ima najveći potencijal u smislu razvoja novih projekata i povećanju investicijskih aktivnosti u Hrvatskoj.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije