Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski fondovi

Mi u bankama pokušavamo odgoditi 'fintech'

Boris Vujčić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
19.05.2017.
u 08:10

Jačanje startupova i FinTech kao rješenja za male i mikro poduzetnike glavna je tema konferencije EFSE-a koja se prvi put održava u Hrvatskoj

Pokazuje se da pristup financijama nije glavni problem, ali je jedan od problema malih i srednjih poduzetnika. Glavni je problem nedostatak kolaterala i kapitala, zbog čega nisu u stanju pristupati bankama i dobivati zajmove. Oslanjaju se na vlastite zarade i njima financiraju razvoj. Već dugo mislim da bi država u tome mogla pomoći, ponajprije kroz garancijsku shemu, korištenjem sredstava iz europskih fondova – istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić na godišnjoj skupštini Europskog fonda za jugoistočnu Europu koja se prvi put održava u Hrvatskoj.

U našu je zemlju investirano samo oko jedan posto kredita iz njihova portfelja koji iznosi ukupno oko milijardu eura i preko partnerskih banaka distribuira se kroz male i mikro kredite.

– Udio kredita u Hrvatskoj je malen, ali optimističan sam da se razvojem hrvatskog gospodarstva može značajno povećati. EFSE-ovo financiranje za male i srednje poduzetnike i kućanstva s nižim prihodima pomaže razvoj u regijama u kojima poslujemo – istaknuo je predsjednik upravnog odbora EFSE-a Christoph Tiskens. Smatra, kaže, da je nužna znatno veća inkluzija startupova jer je njihov pristup financiranju jako ograničen. Ističe da je potrebno razviti konzalting koji će im pomagati dok pokreću poslovanje, a mogle bi ga omogućiti gospodarske i obrtničke komore. U istom paketu vidi i državna jamstva za njihovo financiranje.

"Upravo je jačanje startupova i „fintecha“ kao rješenja za male i mikro poduzetnike glavna tema ovogodišnje konferencije.

- Mi u bankama pokušavamo odgoditi te nove načine financiranja – iznenađujuće je replicirala Zagorka Mintas, direktorica upravljanja poslovnim odnosom za poduzetnike u Zagrebačkoj banci, EFSE-ovoj partnerskoj instituciji u Hrvatskoj.

No, prema istupu guvernera, stječe se dojam da je regulator ipak svjestan promjena na tom području.

- Implementiranje PS2 direktive trebalo bi biti velika stvar za klijente i omogućiti im da koriste usluge i drugih financijskih aktera, recimo da Google i Facebook koriste za plaćanje računa, a ipak imaju siguran transfer novca – istaknuo je Vujčić.

Na panelima su sudjelovali i predstavnici novih modela financiranja koji su otkrili što smatraju najvećim preprekama za njihov biznis.

- Mislim da je najveći problem nedostatak inovativnih ideja – istaknuo je Marko Gregović, osnivač Crowdfunding akademije, dok je upravitelj Zadruge za etično financiranje Goran Jeras apostrofirao da je to nedostatak povjerenja prema tim novim idejama, u Hrvatskoj, ali i regiji, Europi i globalno."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije