Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetsko gospodarstvo

Strauss-Kahn: Globalno gospodarstvo i dalje je vrlo ranjivo

mmf
AFP
25.11.2009.
u 09:44

Održiv oporavak ovisit će o pravim potezima zakonodavaca u idućim mjesecima. Prioritet u bogatim zemljama je izrada plana o raščišćavanju fiskalnog nereda - naglasio je Strauss-Kahn.

Dominique Strauss-Kahn, šef Međunarodnoga monetarnog fonda, upozorio je da je globalna ekonomija i dalje iznimno ranjiva i neotporna na šokove, s obzirom da je prošlo tek 12 mjeseci od izbijanja financijske krize. Kazao je to na okupljanju članova udruge britanske industrije CBI u Londonu.

- Teško je govoriti o tome da je kriza prošla, dok su su stope nezaposlenosti na povijesnim visinama. Održiv oporavak ovisit će o pravim potezima zakonodavaca u idućim mjesecima. Prioritet u bogatim zemljama je izrada plana o raščišćavanju fiskalnog nereda koji je proizašao iz različitih mjera suzbijanja krize koje su uvedene u proteklih godinu i pol dana - rekao je Strauss-Kahn upozoravajući da je ipak još prerano da se odustane od tih mjera.

- Predlažemo da se zauzme oprezniji pristup budući da bi cijena preranog povlačenja poticajnih mjera bila viša od one njihova prekasnog povlačenja - naglasio je Strauss-Kahn.

Od razvijenih gospodarstava koja grcaju u golemim dugovima nagomilanim u posljednjih godinu dana Međunarodni monetarni fond traži da izrade planove o sređivanju stanja financija i da o njima izvijeste ostale zemlje.

- Manje problema vidim u području monetarne politike - kazao je napomenuvši da središnje banke raspolažu odgovarajućim instrumentima za povlačenja golemih programa hitne pomoći.

- Posebice u razvijenim zemljama središnje vlasti mogu si još neko vrijeme dopustiti vođenje popustljive monetarne politike s obzirom na slabe naznake inflacije - kazao je Strauss-Kahn te dodao:

- Neke od zemalja u razvoju suočene su pak s drukčijim izazovima pa će monetarne vlasti morati uskoro odlučiti o daljnjim potezima.

Ključne riječi

Komentara 1

OF
odd_fellow
13:44 25.11.2009.

Deficit i nezaposlenost mogu se smanjiti samo povećanjem proizvodnje i potrošnje, ali za to je potrebno obilje JEFTINE (nafta 10-20 d/b u uvjetima rastuće ekonomije) energije. Ako je to nemoguće - a naravno da jest, svjetska proizvodnja nafte već pet godina stagnira na pick plateau-u (85-87 m/bd) - nema smisla govoriti o \"oporavku\", održivom ili bilo kakvom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije