Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neprofitna stambena gradnja: Sindikati državnih i javnih službi iz Matice hrvatskih sindikata u Virovitici počinju pilot-projekt

Sindikati za svoje članove grade stanove po 985 €/m²

zgrada
02.12.2009.
u 12:07

Stanovi su manjih površina, trosobni do 55 četvornih metara, ali su projektirani funkcionalno da ispune sve potrebe obitelji.

U proljeće sljedeće godine u Virovitici počinje gradnja četverokatnice sa 60 stanova u kojoj cijena kvadrata neće biti viša od 985 eura. To je iznos u koji su uključeni samo stvarni troškovi gradnje – zemljište, projektiranje, materijal, rad, nadzor, doprinosi, priključci kao i cijena kapitala.

Virovitički pilot-projekt
Riječ je, naime, o pilot-projektu neprofitne stanogradnje što su ga pokrenuli sindikati državnih i javnih službi koji djeluju u Matici hrvatskih sindikata.

– Osnovali smo društvo Matica stanogradnja kako bismo našim članovima, a njih je stotinjak tisuća, omogućili da uz što povoljnije uvjete riješe stambeni problem – kaže predsjednik uprave društva Matica stanogradnja Alen Janičić.

Iako pilot-projekti trebaju pokazati je li projekt uspješan i isplativ, u Matici stanogradnji ne sumnjaju u uspjeh virovitičkog projekta te najavljuju gradnju stanova i u drugim gradovima. Do sredine ovoga mjeseca bit će predstavljeno idejno rješenje za stotinjak stanova u Zagrebu. Isto toliko stanova planira se izgraditi i u Osijeku te 75 stanova u Karlovcu za koje već postoje idejna rješenja. Prodaja stanova u Virovitici počet će i prije polaganja temeljca.

U Matici stanogradnji imali su na umu da se kupci, unatoč povoljnoj cijeni, ipak moraju dugoročno zadužiti za poveće iznose, pa su vodili računa da stanovi budu maksimalno funkcionalni, odnosno da budu manjih površina, ali projektirani tako da ispune potrebe obitelji.

– U virovitičkoj zgradi su dvosobni stanovi od 36 kvadrata, a trosobni od 53 i 55 kvadrata, ali su ih mladi arhitekti iz zagrebačkog studija Qunatum tako projektirali da im je iskoristiv svaki centimetar. Na isti su način razrađena idejna rješenja i za stanove u ostalim gradovima, a to će biti vodilja i u svim sljedećim projektima – ističe A. Janičić.

Kako Matica stanogradnja zapravo gradi za poznate kupce, dala im je i mogućnost da u fazi razrade idejnog rješenja do određene mjere utječu na tlocrtni izgled svoga stana, ali i na njegovu površinu. Tako će, primjerice, kupac čije obiteljske potrebe ne mogu zadovoljiti tipski stanovi moći u jedan stan spojiti dva manja i tako dobiti poneki dragocjeni kvadrat više.

Ideja o gradnji stanova bez profita za članove sindikata državnih i javnih službi rodila se nakon uspješnog projekta Sindikata policije Hrvatske, odnosno sindikalne podružnice Policijske postaje Umag, koja je 2006. u Novigradu u Istri sagradila dvije zgrade, svaku sa šest stanova kojima je kvadrat stajao samo 770 eura, što je za istarske prilike i tamošnje skupo zemljište gotovo simboličan iznos.

Ključna je cijena zemljišta
– Na nisku cijenu bitno je utjecalo to što su od Grada dobili zemljište na ugovor o pravu gradnje, ali i to što su sami organizirali gradnju kao grupa investitora. No cijeli posao ugovaranja, kao i organizaciju gradnje, uvelike je olakšalo to što su imali logističku potporu sindikata – objašnjava A. Janičić.

Cijenu gradnje, ističe on, danas umnogome određuje cijena zemljišta koju vlasnici zaračunavaju prema bruto izgrađenoj površini. U Virovitici je zemljište relativno jeftino – 65 €/m², ali u Zagrebu se mora računati s najmanjom cijenom od 200 do 260 €/m².

Sindikati i Matica stanogradnja pregovaraju s bankama koje će uz najpovoljnije uvjete financirati gradnju stanova te ujedno kreditirati i kupce.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
12:30 02.12.2009.

Nisu oni hrvatska gradjevinska mafija pa da cijene budu trostruko vece od stvarnih! Oni se mogu zadovoljiti i sa dvostruko vecim cijenama koje ce Iduce godine i ove cijene biti za 50% manje ....

BI
bioninjahrv
14:29 02.12.2009.

985 €/m2 u Virovitici kao jeftino, a u isto vrijeme se može kupiti kuća po 750€/m2 (kupio frend). I sad se može vidjeti da i neki građevinci imaju pravo kad kažu da ne mogu snižavati cijene u nedogled, jer npr. cijena zemljišta u Velikoj Gorici 175€/m2

M1
m1965
13:07 02.12.2009.

Nadam se da su u pravu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije