Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prsti u rezervama

Rohatinski ponovno brani kunu: Prodao je 130 milijuna eura

'unutrasnja zagreb,hnb , 13.11.2007. rohatinski, press, hrvatska narodna banka  snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
17.01.2012.
u 17:47

HNB je prodao bankama 130 milijuna eura po 7,546 kuna, što je najviši tečaj eura prema kuni od siječnja 2005

U dva tjedna HNB je dvaput intervenirao na deviznom tržištu kako bi smanjio potražnju za eurima i spriječio daljnje jačanje eura u odnosu prema kuni. Na današnjoj, drugoj ovogodišnjoj intervenciji HNB je prodao bankama 130 milijuna eura po 7,546 kuna, što je najviši tečaj eura prema kuni od siječnja 2005.

Danas je i nešto veći – 7,547 kuna. Bankarski izvori kažu da ta intervencija neće utažiti glad za devizama te da će potražnja za eurima, a samim tim i pritisci na tečaj, i dalje jačati. Početak godine inače je težak period za sve financijaše, a kako se tvrtke više ne uspijevaju zadužiti na stranim tržištima, eurske dugove pokušavaju vratiti kupnjom deviza na domaćem tržištu.

Usporedbe radi, HNB je lani dva puta intervenirao na deviznom tržištu, u rujnu i srpnju – te je u oba navrata prodao bankama 419 milijuna eura. Ove godine HNB je u kratkom razdoblju prodao iz rezervi 327 milijuna eura, što vjerojatno neće biti posljednja intervencija središnje banke u tom smjeru jer treba vraćati prije uzete kredite.

Devizne rezerve zemlje iznose 12,4 milijarde eura, a njihovo je trošenje zakonom regulirano te služe za čuvanje stabilnosti vlastite valute i kao jamstvo za međunarodna plaćanja. HNB je najviše puta intervenirao tijekom krizne 2009. godine – sedam puta – ali tada je uglavnom otkupljivao eure iz punih bankarskih trezora. HNB tvrdi da će mu i ove godine stabilnost tečaja biti prioritet.

Ključne riječi

Komentara 36

PI
PIDOČA
13:16 18.01.2012.

napokon jedan pravi branitelj,

DU
Deleted user
13:55 18.01.2012.

i je ju je obranio? http://www.google.com/finance?q=EURHRK

OB
-obrisani-
19:42 17.01.2012.

ne brani on kunu več uvoznike stranog smeča

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije