Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Rani Uskrs i industrija digli BDP u prvom kvartalu više od 2 posto

Izvoz usporio, no auti i dalje na listi izvoznih proizvoda. Rast plaća i deflacija pogurali privatnu potrošnju
30. svibnja 2016. u 00:15 1 komentara 101 prikaza
kune
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Uoči objave procjene rasta hrvatskog BDP-a u prvom kvartalu u utorak, vodeći makroekonomisti izjasnili su se u anketi Hine da je ekonomija rasla od dva do 2,8 posto, što bi bilo ubrzanje u odnosu na 1,9 posto rasta u lanjskom četvrtom kvartalu.

Razloga za optimizam je više, od turističke potrošnje koja je došla s ranijim Uskrsom, pa do stabilnog rasta industrijske proizvodnje 14 mjeseci zaredom. Ove je godine industrija u plusu oko 7 posto, što je, u kombinaciji s povećanjem turističkih noćenja za petinu, poguralo kvartalni BDP. Vjeruje se da će u plusu biti i osobna potrošnja, no na njezino kretanje ne utječe samo lagani rast plaća nego i negativna stopa inflacije.

Utjecaj robne razmjene na BDP mogao bi biti blago negativan pokaže li se da u sve snažnijem uvozu dominira roba široke potrošnje. Vrijednost godišnjeg robnog izvoza popela se na 11,5 milijardi eura, dok je uvoz lani zastao na 18,5 milijardi eura. Jedno vrijeme izvoz je rastao po dvoznamenkastim stopama, što je popravilo vanjskotrgovinsku bilancu, no nakon što se ispuhao pozitivan utjecaj ulaska u EU na izvoz, u prvom je ovogodišnjem kvartalu rast robnog izvoza usporio na 2,9 posto.

Marić Vujčić Državne financije Pao dug države u trezorcima, niske kamate otjerale banke Tihomir Orešković i Zdravko Marić Plan, program, realizacija Marić: Vodit će se bitka za zadržavanje kreditnog rejtinga države

Članstvo u EU donijelo je povećanu trgovinu robom inozemnog podrijetla jer su mnogi iskoristili luke i geografski položaj zemlje za reizvoz s trećih tržišta. Dogodilo se tako da je Hrvatska postala izvoznik robe i proizvoda koje uopće nemamo, poput banana ili automobila, koji su prvo uvezeni u zemlju, a kasnije izvezeni na druga tržišta. Hrvatska se tako našla na listi država izvoznica banana (20-ak milijuna kuna), ali i automobila čija je godišnja vrijednost izvoza dosegla zavidnih 830 milijuna kuna. Taj je posao očito unosan i dalje jer je prva dva ovogodišnja mjeseca izvoz motornih vozila skočio za četvrtinu.

Za ekonomiste je nepoznanica što se u prvom kvartalu događalo s državnom potrošnjom, odnosno kolike su bile državne investicije, jer su plaće ostale zamrznute.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Avatar Zagor74 - blokirani
    Zagor74 - blokirani:

    Zašto je loše raditi reizvoz? Margina je na provozu i skladištenju i to je također biznis zar ne? A izvoz se uvijek gleda u kontekstu uvoza tj. razlike. Druga stvar, za aute, g. Gatarić mislim da ste u krivu, jer ... prikaži još! taj dio ostvaruje AD plastik izvozom dijelova koji se vide u toj kategoriji. Kamo sreće da luka Rijeka radi taj deal s autima, ali to ćemo još pričekati.