Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Prvo tromjesečje: MOL grupa zabilježila gubitak od 152 milijuna dolara

Odluku o zadržavanju dobiti donesena je na izvanrednoj skupštini, održanoj zbog epidemijske situacije uzrokovane koronavirusom.
07. svibnja 2020. u 08:20 3 komentara 147 prikaza
Upravna zgrada MOL Grupe
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

MOL grupa u četvrtak je objavila financijske rezultate za prvo tromjesečje, prema kojima je u tom razdoblju zabilježila neto gubitak od 152 milijuna dolara.

Upravna zgrada MOL Grupe PROVELI različite mjere MOL Grupa osigurava kontinuiranu opskrbu uz optimizirane operativne i financijske mjere

Takav rezultat posljedice je velikih gubitaka na zalihama i tečajnim razlikama te je znak krize povezane s pandemijom, kaže se u MOL-ovu priopćenju.

Navodi se kako je osnovno poslovanje do sredine ožujka ostvarivalo snažne rezultate, što se odražava u CCS EBITDA bez jednokratnih stavki od 622 milijuna dolara.

Međutim, kako se dodaje, zadnja 2-3 tjedna ožujka pandemija je već počela ozbiljno utjecati na cjelokupno poslovanje, a situacija se u travnju dodatno pogoršala.

Predsjednik i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi je komentirajući rezultate prvog kvartala uz ostalo izjavio da je kompanija zbog pogubnog utjecaja pandemije koronavirusa na poslovanje već donijela niz teških odluka koje će pomoći u postizanju neutralnosti u pogledu zadržavanja novca, održavanju likvidnosti i financijske fleksibilnosti te iskorištavanju prilika koje bi se mogle ukazati na putu do normalizacije.  

Upravna zgrada MOL Grupe KRIZNO UPRAVLJANJE MOL na izvanrednoj skupštini odlučio zadržati dobit od 2.44 milijarde dolara

Tako je zbog nepredvidivog vanjskog okruženja MOL je revidirao predviđanje EBITDA za 2020. i smanjio predviđanje organskih kapitalnih ulaganja za više od 25 posto.

Jedna od takvih odluka je i ona s kraja lipnja, prema kojoj će MOL zadržati dobit iz 2019. godine zbog "dramatičnih promjena" u poslovanju koje je izazvala pandemija koronavirusa.

Odluku o zadržavanju dobiti donesena je na izvanrednoj skupštini, održanoj zbog epidemijske situacije uzrokovane koronavirusom.

Dobit će biti zadržana u sklopu "kriznog upravljanja" dok se situacija ne normalizira a nakon toga "može biti isplaćena, ako dioničari tako odluče", odlučila je MOL-ova skupština.

mol grupa FINANCIJSKI REZULTATI MOL Grupa u 2019. godini: dobit premašila očekivane rezultate

MOL je prošlu godinu zaključio s čistom dobiti prije kamata poreza deprecijacije i amortizacije, prilagođenom za promjene vrijednosti zaliha (CCS EBITDA) od 2,44 milijarde dolara, manjom devet posto nego u godini ranije. 

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar LauraEE79
  LauraEE79:

  w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

 • Avatar DorothyAL84
  DorothyAL84:

  ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m

 • Avatar SandraEE79
  SandraEE79:

  w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b