Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZS

Promet od trgovine na malo pao na godišnjoj razini, veći na mjesečnoj

hrana_mam_pod_100510
Marija Lovrenc/VLM
12.05.2010.
u 13:23

U ožujku je usporen negativan trend u trgovini na malo koji traje već osamnaest mjeseci. U veljači je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, promet u trgovini na malo zabilježio realni pad 7,3 posto, a u siječnju 9,3 posto.

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u ožujku je na godišnjoj razini nominalno bio manji 2,1 posto, a realno je smanjen 2,8 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Na mjesečnoj razini nominalno je bio veći 19,9 posto, a realno 19,2 posto. U  tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto razdoblje lani promet od trgovine na malo nominalno je bio manji 5,8 posto, a realno 6,4 posto.

U ožujku je znatno usporen negativan trend u trgovini na malo koji traje već osamnaest mjeseci. U veljači je tako u odnosu na isti mjesec prošle godine promet u trgovini na malo zabilježio nominalni pad 6,9 posto, a realni 7,3 posto. U siječnju je, pak, na godišnjoj razini nominalni pad prometa od trgovine na malo nominalno bio manji 8,6 posto, a realno je smanjen 9,3 posto.

No važno je gledati i bazni efekt, jer je u ožujku prošle godine u odnosu na isti mjesec 2008. godine zabilježen dvoznamenkasti pad prometa od trgovini na malo. Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je i u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše pao promet kod prodaje motornih vozila, nominalno 34 posto. Izrazitiji pad zabilježen je u maloprodaji namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo, ostalih nespecijaliziranih prodavaonica  itd.

U najvažnijoj trgovačkoj struci, u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, na koje se odnosi 35,4 posto hrvatske maloprodaje, promet je nominalno porastao 3,1 posto. I u maloprodaji motornih goriva i maziva, čiji je udio u ukupnoj maloprodaji gotovo 17,3 posto, zabilježen je nominalni rast na godišnjoj razini 8,1 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije