Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
studentska iskustva

Profesori imaju praktično iskustvo, znaju naša imena, nismo im samo brojevi

24.06.2015.
u 09:01

U odabiru visoke škole velik utjecaj imale su i priče koje su još od osnovne škole slušale od prijatelja i znanaca koji su ih pohađali

Upisati privatnu visoku školu ili ne, dignuti kredit za školovanje ili ne, dvojbe su koje muče mnoge mlade ljude i njihove roditelje u vrijeme odabira studija. Nikol Šćrbec, studentica na MBA studiju Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, također je imala dvojbe. Završavala je jednu od najboljih hrvatskih gimnazija, zagrebačku Petnaestu, i nije bila sigurna što će studirati. Dugo je razmišljala o pravu i ekonomiji, prijavila se na oba studija i na oba prošla, a na kraju je ipak prevagnula ekonomija.

Puno mogućnosti

- Kad sam bila sigurna da je ekonomija ono što želim, odlučila sam se za ZŠEM. Cijelu srednju školu o njima sam slušala samo riječi hvale. Svoja iskustva prepričavali su mi prijatelji i znanci koji su je već prošli. Vidjela sam da nude puno mogućnosti, primjerice studentsku razmjenu s vrlo velikim brojem fakulteta u inozemstvu – prepričava Nikol. Priznaje da joj je bilo vrlo važno i to što im profesori dolaze iz prakse, odnosno imaju praktično, a ne samo teoretsko iskustvo u poslovnom svijetu. - Važno mi je što škola prati i trendove u obrazovanju, tako da znam da ćemo uvijek dobiti najbolje. Kad sam se upisivala, škola je bila u procesu dobivanja AACBS akreditacije. Dobili su je 2013. i tako ušli u pet posto najboljih poslovnih škola u svijetu – kaže Nikol, koja je na studentskoj razmjeni bila u Francuskoj, u gradiću Rouen, sat vremena vožnje udaljenom od Pariza. - Provela sam ondje jedan semestar. Stekla sam veliko iskustvo, bila sam jedina iz Hrvatske među studentima koji su došli s raznih strana svijeta. Slušala sam predmete koje nemamo na ZŠEM-u. Sve mi je bilo organizirano i ta četiri mjeseca bila su mi predivna i korisna za obrazovanje – naglašava Nikol, čiji je prosjek ocjena 4,8 i nalazi se na dekanovoj listi. Njezina mlađa kolegica Martina Jergović na trećoj je godini preddiplomskog studija ekonomije i menadžmenta, a prosjek ocjena joj je 5,0.

Drugačiji pristup

- Nakon završetka Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu odlučila sam se za ZŠEM jer imaju drugačiji pristup radu. To sam čula od prijateljice koja je već bila na ZŠEM-u. Sviđa mi se što su studentske grupe male, na jednoj grupi nas je 40-50. Zbog toga imamo bliži odnos s profesorima, oni nas znaju imenom i prezimenom i ne gledaju nas kao brojeve. Ako trebamo neku konzultaciju s profesorom, primit će nas i ako nemamo dogovor i brzo nam odgovaraju na mailove - nabraja Martina čime je sve zadovoljna na svojoj visokoj školi. - Mnogi naši profesori bili su uspješni poslovni ljudi i uče nas kako se radi u praksi, traže od nas da radimo analize nekih projekata, imamo puno prezentacija na koje odmah dobijemo komentare što je loše, a što dobro. Imamo velike mogućnosti za međunarodnu razmjenu. Ja u rujnu idem u Frankfurt u School of Finance and Menagement. Svi mi kažu da su te razmjene korisne. Učimo jezik, prilagođavamo se drugačijem okruženju, a neki studenti dobiju praksu, a onda i ostanu raditi vani – kaže Martina, kojoj je želja raditi u bankarstvu.

 

Komentara 1

MI
mirr
10:19 24.06.2015.

prijatelj spremao ispit iz trgovackog prava na vernu iz skripte od 12 stranica i na vecer casti cijelu birtiju jer je polozio sa pet. a meni se povraca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije