Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Premijer Milanović: Turizam je naša sudbina

Vlada ustraje u tome da od 1. siječnja iduće godine snizi PDV turizmu unatoč propitivanju predstavnika MMF-a, rekao je potpredsjednik B. Grčić
19. listopada 2012. u 19:38 12 komentara 28 prikaza
'08.11.2011., Stradun, Dubrovnik - Iako je poprilicno zahladilo na Stradunu se smjenjuju grupe turista iz raznih krajeva svijeta. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL'
Foto: 'Grgo Jelavic/PIXSELL'

Moramo upravljati svojom turističkom budućnošću, štititi krajolik te upravljati destinacijama. Osim toga, donošenje strategije jedna je od pretpostavki za korištenje sredstava europskih fondova iz kojih u drugoj polovici iduće godine Hrvatska može očekivati oko 450 milijuna eura, a do 2020. godine 13,7 milijardi eura. Strategija će precizno definirati naše prioritete koji su, prije svega, produljenje sezone i razvoj turizma na kontinentu, kazao je ministar turizma na velikom godišnjem skupu turističkih radnika, Danima turizma u Dubrovniku, gdje je prezentiran prijedlog strategije turističkog razvoja.

Još je mjesec dana ostavljeno svim zainteresiranima da daju svoje primjedbe i sugestije na prijedlog strategije koju je izradio Institut za turizam. Prijedlog strategije razvoja turizma do 2020. predviđa, inače, udvostručenje turističkih prihoda. Spomenute godine devizni bi turistički priljev tako trebao iznositi između 12 i 14 milijardi eura, dok bi potrošnja domaćih turista 2020. trebala iznositi oko dvije milijarde eura. – Naš bi se turizam u idućim godinama, uz obitelji s djecom, trebao fokusirati na tzv. zrelu dob, ljude između 40 i 65, čija su djeca odrasla, koji su situirani i imaju mogućnosti putovati. Također, jako zanimljiva skupina je i treća dob, turisti iznad 65, koji su danas zdraviji nego ikada, a i na raspolaganju imaju izdašan budžet za putovanja. Pri tome, oni putuju kada nama najviše treba, u vansezonskim mjesecima – kazali su predstavnici Instituta za turizam.

Na tradicionalnom susretu djelatnika turističkog sektora s predstavnicima Vlade RH, kojem su se odazvali potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, prezentirane su brojne aktualnosti vezane uz turizam.

– Hrvatska je kao destinacija prepoznata, blizu je, sigurna je i stabilna, a sve je to doprinijelo i povećanju atraktivnosti hrvatskog turizma. Vlada RH dodatno promovira ovaj sektor, za što je primjer početak primjene diferencirane stope PDV-a za najšire usluge u turizmu od 10 posto s početkom sljedeće godine. Na tome ustrajemo unatoč propitkivanjima delegacije MMF-a je li to pametno u krizi. Turizam je jedan od najpropulzivnijih sektora te ključni oslonac ove države. Na čelu sam ministarstva koje koordinira EU fondove, a turizmu kroz njih stoje na raspolaganju velika sredstva koja se mogu povući, posebice za mala i srednja poduzeća – kazao je B. Grčić. koji je otkrio i da Ministarstvo financija razmatra uvođenje poreza na imovinu i za državu te jedinice lokalne samouprave.

Ministar Gordan Maras naglasio je kako mali i srednji poduzetnici čine više od 99 posto ukupnih turističkih tvrtki.

– Svjesni smo da trebamo nove investicije i država mora napraviti sve što može kako bi dovela kapital, olakšala investicije i tako pomogla unaprjeđenju turističke ponude, kazao je Maras.

Ministar Hajdaš Dončić istaknuo je da je promet autocestama i državnim cestama ove godine smanjen za 2-3 posto te da je porastao broj turista koji su došli s Croatia Airlinesom. Najavio je i da se priprema Zakon o pomorskom dobru i morskim marinama koji će omogućiti tzv. ekskluzivne koncesije u određenim dijelovima Hrvatske. Zamjenica Anka Mrak-Taritaš najavila je da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pripremama tri nova zakona – o prostornom uređenju, gradnji i postupanju građevinske inspekcije.

>> Najveća turistička kompanija u deset godina udvostručila prihode

>> 'Imamo što ponuditi i izvan sezone, samo to moramo znati upakirati'

Dodijeljenje nagrade najboljima u izboru

Dodijeljenje nagrade najboljima u izboru HTZ-a, HGK i HRT-a

Z. Milanović: Turizam je naša sudbina

Najboljima u hrvatskom turizmu, u izboru Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske televizije, ali i svim turističkim radnicima zaslužnima za dobru ovogodišnju sezonu čestitao je su petak navečer i premijer Zoran Milanović.

- Naša je realnost da se svijetu ne možemo nametnuti nekim novim tehnologijama, novim antibioticima i slličnim, ali možemo uvjeriti ljude da smo vrijedni njjihove pažnje i povjerenja. Turizam je naša sudbina,u tome smo očito dobro, a cilj je da budemo najbolji u Europi. Lani sam nekom zgodom odsjeo u istri, noćenje je bilo skuplje nego nekoliko dana prije u Brussellesu.  I to je dobro, to je znak da su hoteli puni da su ljudi zaposleni, da zarađuju i da se djeca školuju, kazao je premijer i poželio da se ubuduće Dani turizma ne održavaju pod kraj sezone u listopadu, već krajem sezone ali koji mjesec kasnije.

Premijer je uručio nagradu šampionu turizma 2012. plitu, a nagradu je primilia gradonačelnikova zamjenica Anđelka Visković. Plavi je cvijet, kao najuređenije od velikih mjesta na obali dobio Dubrovnik, a u unutrašnjosti je najuređeniji Varaždin. Najduže se pljeskalo nagrađenima u akciji 'Čovjek - ključ uspjeha u turizmu', koji su izabrani u dvadesetak kategorija. Priznanja da su bili najbolji ove sezone dobili su Peter Fankhauser iz Thomas Cooka, Nikolina MIsir iz agencije Guliver, Marijana Prtenjača iz biogradsjke Ilirije, animator Branko Vlačić, vodič Vladimir Štibrić, recepcionerka Božica Škorak, konobar Miran Sušanj, kuharica Marija Lulić, hotelska domaćica Danica Jelenić Trošt, iznajmljivač Ljubomir Stojčić, domaćica na seoskom imanju Miranda Paić, carinik Filip Svetina, polciajac Valentino Ivandić, inspektorica Nevenka Šegan, djelatnik u pomorskom prijevozu Ivica Bedišić, te u zračnom Irma Katičić iz Munchena. 

Ministar turizma Veljko Ostojić podsjetio je da 'gospoda gosti' ne dolaze sami od sebe i da je muktrpan posao nametnuti se u knkurenciji bezbrojnih svjetskih destinacija koje se bore za nakloost modernih nomada.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
  • -obrisani-:

    1998 su rekli da ćemo 2012 trebati uvažati radnike jer svi će Hrvati raditi i potražnja će biti velika za radnom snagom...

  • parasa:

    Od turizma 2020. 14 milijardi deviznog priljeva ____________________ ha, koje pametne glave, kao da imaju diplome prometnog fakulteta, a neznaju šta ih sutra čeka, glavno da znaju šta će biti za 8 godina, da krepam od smijeha.

  • -obrisani-:

    milanovic je lud zbunjen nenormalan