Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Poželjna stopa inflacije ispod ili oko 2 posto

Europska središnja banka redefinira svoju politiku
24. siječnja 2020. u 07:29 0 komentara 103 prikaza
Šefica ECB-a Christine Lagarde
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL

Europska središnja banka (ECB) pokrenula je pregled svoje politike koji bi trebao iznova definirati temelj njezine monetarne politike – ciljanu stopu inflacije. Sjednica guvernera ECB-a održana jučer prema očekivanjima nije donijela nikakve promjene u politici novčanih poticaja.

STRES-TEST Europska središnja banka kreće u nadzor Zabe, PBZ-a, Erste, OTP-a i HPB-a

Međutim, predsjednica Christine Lagarde najavila je početak prvog strateškog pregleda politike banke od 2003. koji će trajati većinu godine i pozabaviti se temama od ciljane inflacije preko digitalnog novca do borbe protiv klimatskih promjena. Analitičari ocjenjuju da će financijska zajednica najviše pozornosti usmjeriti na pitanje hoće li pregled zacementirati naslijeđe Marija Draghija u vođenju monetarne politike ili će ga Lagarde iskoristiti kako bi osnažila tumačenja da su godine vrlo jeftinog kreditiranja stvorile balone na financijskim tržištima.

Christine Lagarde NEGATIVNI UČINCI Niske kamate sve više zabrinjavaju: Prijete rastom cijena nekretnina i inflacijom

Glavni interes usmjerit će se na eventualnu promjenu ECB-ove formulacije stabilnosti cijena. Poželjnu stopu inflacije ECB definira kao “godišnju stopu koja je ispod, ali oko 2%”. ECB bi promjenom definicije mogao signalizirati svoju obvezu poticanja inflacije iznad dva posto godišnje i istaknuti da će jednako ozbiljno primijeniti mjere, kako u slučaju zauzdavanja, tako i poticanja inflacije.      

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.