Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Poduzetnici prošlu godinu ocijenili s 2,6, za ovu su nešto optimističniji

Kažu da su najveća prepreka rasta porezi i doprinosi na rad, a ministar financija Marić obećao da će nastaviti porezno rasterećenje nastaviti
07. veljače 2017. u 15:12 0 komentara 60 prikaza
radnici, posao
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Gospodarstvenici iz 403 tvrtke koji su sudjelovali u tradicionalnoj anketi ‘Poslovna očekivanja’ Privrednog vjesnika ocijenili s prošlu godinu sa 2,64, a za ovu godinu iskazali nešto veći optimizam.

– Iskazani optimizam je opravdan jer očekivana stopa rasta od tri posto nije skroman već stabilan rast – rekla je Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta, koja je ujedno i dobitnica nagrade ‘Gorazd Nikić’ za najbolju analitičarku u prošloj godini.

Analitičar Željko Lovrinčević rekao je da imamo situaciju, kako se izrazio, “padanja snijega” u kojoj politika središnjih banaka stvara dobru makroekonomsku sliku. No, rekao je, pitanje je kakvi su parametri ispod tog snijega.

Zdravko Marić ZDRAVKO MARIĆ: 'Rast industrijske proizvodnje zasluga je ukupnog gospodarstva i Vladinih mjera'

– Nisu dobri, isti nas problemi muče kao i prije deset godina, od javnog duga i javnog sektora, pa stoga treba što prije krenuti s reformama. Analitičar Velimir Šonje rekao je da je rast skroman s obzirom na onaj koji nam je potreban, ali ipak robustan jer se temelji na povećanju izvoza, nedužničkom inozemnom financiranju te spontanom rastu konkurentnosti zbog restrukturiranja privatnog sektora. – Država bitno zaostaje za privatnim sektorom, i to je prijetnja da u idući ciklus negativnih ekonomskih kretanja opet uđemo nepripremljeni – rekao je Šonje.

Kao sektore u kojima država mora provesti sveobuhvatne reforme Šonje je naveo obrazovanje, pravosuđe, javnu upravu te državna i javna poduzeća jer oni, kako je rekao, mogu biti utezi koji će nas trajno zadržati na dnu ljestvice razvijenosti u EU.

Ministar financija Zdravko Marić nadodao je i reforme u zdravstvenom i mirovinskom sustavu. Istaknuo je kako je ključ uspješnog upravljanja javnim financijama na rashodnoj strani proračuna, uz istodobno provođenje reformi. Pritom, rekao je, reforma pravosuđa uz porezni sustav ključ je za gospodarsku stabilnost pa tako i stvaranje uvjeta za veću zaposlenost. Gospodarstvenici su u anketi rekli kako je smanjenje poreza i doprinosa na rad ključno za izlazak iz krize, a Marić je obećao da će ove godine započeto rasterećenje poreza nastaviti. U svojim očekivanjima gospodarstvenici su rekli da ove godine očekuju daljnji rast BDP-a, njih oko 60 posto nešto veće prihode, gotovo polovica ispitanika nešto veću neto dobit, a oko 32 posto da će imati i nešto više zaposlenih.

>> Marić o preporukama Vijeća za gospodarstvo: 'Stabilni tečaj kune je tema o kojoj govorimo već proteklih dva i pol desetljeća'

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.