Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pametnim ulaganjima INA prati transformaciju industrije

INA
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/5
28.08.2019.
u 12:30

U fokusu su povećanje i rast domaće proizvodnje, nastavak istraživanja te obnova i povećanje rezervi, jer na taj način INA doprinosi energetskoj neovisnosti države i dodatno osigurava sigurnu opskrbu tržišta

INA je jedna od vodećih domaćih kompanija, kao i regionalni lider u prodaji nafte i naftnih derivata. Kompanija je fokusirana na pametna ulaganja koja će donijeti povrat, a prvu polovicu 2019. godine obilježile su upravo investicije, koje su se i više nego udvostručile u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na razinu od 1.183 milijuna kuna.

U fokusu su povećanje i rast domaće proizvodnje, nastavak istraživanja te obnova i povećanje rezervi, jer na taj način INA doprinosi energetskoj neovisnosti države i dodatno osigurava sigurnu opskrbu tržišta. Kako bi se to i ostvarilo, potrebno je osigurati profitabilne projekte u zemlji i inozemstvu, a INA je nedavno Agenciji za ugljikovodike prijavila komercijalno otkriće ležišta plina na bušotini Severovci-1 u istražnom prostoru DRAVA-02 te planira nastaviti aktivnosti kako bi novootkrivene rezerve plina u narednim godinama privela proizvodnji. Istovremeno, nastavljaju se istražni radovi u koje je do sada uloženo oko 100 milijuna kuna.

Foto: INA

Kapitalna ulaganja u rafinerijsko poslovanje odnose se uglavnom na remont Rafinerije nafte Rijeka, jedan od najvećih u povijesti kompanije, što pokazuje Ininu predanost daljnjem razvoju ove djelatnosti, zajedno s dodatnim aktivnostima u sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023. Istovremeno, nastavljaju se aktivnosti vezane za ulaganje u Postrojenje za obradu teških ostataka, kojim će Rafinerija nafte Rijeka postati top europska rafinerija. Ukupna ulaganja iznose preko četiri milijarde kuna, što predstavlja dosad najveći pojedinačni Inin investicijski projekt. Konačna odluka o investiciji planirana je za 2019. godinu, a postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad 2023.

Kada govorimo o maloprodaji, cilj je povećati udio na postojećim tržištima te se proširiti na nova – u Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju. Danas INA upravlja maloprodajnom mrežom s više od 500 lokacija, a uz širenje i razvoj novih proizvoda i usluga, nastavlja se modernizacija maloprodajne mreže te implementacija koncepta Fresh Corner. Također, oko 40 punionica za električne automobile na autocestama u pravcu mora, ali i u pravcu Lipovca na kontinentu, bit će instalirano na odmorištima pokraj maloprodajnih mjesta Ine, budući da iskorak u elektromobilnost predstavlja priliku za kompaniju.

Foto: INA

Još jedan iskorak koji je INA napravila jest nedavno pokrenut program ANI: sveobuhvatan start-up program za privlačenje inovativnih ideja, timova i start-upova u skladu s vlastitom razvojnom vizijom koja prati promjene na tržištu. Kroz start-up program u kojem su se Ini priključila tri renomirana partnera – Algebra, Zicer i Step RI, otvaraju se vrata novim idejama i talentima.

Ni jedan od ovih planova ne bi bilo moguće provesti bez najvažnijeg elementa cjelokupnog poslovanja, a to su zaposlenici. Upravo zato INA kontinuirano provodi kampanje među mladima, a posebno se ističe jednogodišnji program pripravništva Growww zahvaljujući kojem već 10 godina zapošljava mlade talente iz raznih područja te jubilarna deseta generacija pripravnika s radom počinje ovih dana. Osim privlačenja novih zaposlenika, kompanija se trudi zadržati postojeće stimulativnim primanjima i raznim pogodnostima, jer jedino zadovoljni zaposlenici mogu doprinijeti rastu kompanije i uspješnom poslovanju.

Foto: INA

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije