Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Otišlo 200.000 turista, ali na Jadranu ih još pola milijuna

Nijemci su i dalje najbrojniji turisti na Jadranu i trenutačno ih je oko 150.000. Slijede domaći gosti pa Poljaci,Slovenci, Česi..
25. kolovoza 2020. u 10:04 4 komentara 1891 prikaza
Dubrovnik: Plaža u uvali Lapad prepuna turista
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Očekivano, protekli vikend obilježile su velike gužve na izlasku iz Hrvatske, no unatoč valu odlazaka, u zemlji je još nešto više od pola milijuna turista, od čega oko 420.000 stranih.

School lessons in Berlin POVRATAK U ŠKOLU Razmak 1,5-2 m ili maske u učionici: Učenici više neće imati klasične odmore

– Dosta ih je otišlo, mnogi su ranije prekinuli ljetovanje, ali od 22 apartmana u deset još imamo goste. To su uglavnom gosti iz Mađarske, Poljske i Češke, ali imamo i Nijemaca – otkriva iznajmljivačica iz Baške na Krku.

– U odnosu na ono što smo očekivali, sezona je bila odlična. Kad su gosti nahrupili, čak nam ni svi apartmani nisu bili spremni. Od polovice lipnja do polovice kolovoza sezona gotovo da je bila normalna. Sad je, međutim, opet sve upitno. Stižu nam otkazi iz Austrije, Nijemci se još premišljaju... Oko 80 posto naših gostiju su stari gosti i u kontaktu smo. Malo ih sad brinu i ove gužve na izlasku iz Hrvatske. Ali, ako posluži vrijeme i ako se situacija s koronom ne bude dodatno komplicirala, možda bude nešto i od posezone. I to prvenstveno iz Poljske, Češke, Slovačke, a nešto malo i iz Njemačke. Ma, svaki gost koji nam dođe u idućim tjednima bit će puno – kazuje naša sugovornica s Krka koja će apartmane imati otvorene do kraja rujna.

Da je teško išta predviđati, potvrđuju jučerašnje najave da se i Mađarska sprema uvrstiti Hrvatsku na crvenu koronalistu. No u turizmu i dalje smatraju da nije sve izgubljeno.

– Očekuje nas rujan za koji u ovom trenutku od naših partnera, prije svega iz zemalja na čijem popisu nismo uvršteni na tzv. crvenu listu, imamo vrlo dobre najave. Realizacija daljnjeg turističkih prometa ovisit će o epidemiološkoj slici unutar zemlje, a na nama je da se svi i dalje ponašamo odgovorno i pridržavamo propisanih mjera te smanjimo broj zaraženih osoba kako bismo vratili povjerenje s obzirom na to da se liste revidiraju svaka dva tjedna. Također, apeliramo na turističke zajednice da s turističkim subjektima i dalje na svom području osiguraju testiranje turistima – ističe direktor HTZ-a Kristjan Staničić i dodaje da je najintenzivniji dio turističke godine prošao, ali da predstoji za ukupne turističke rezultate vrlo važna posezona.

Ilustracija PUTNICA IMALA KORONAVIRUS Austrijanci uputili hitni poziv putnicima autobusa na liniji Zagreb-Graz

Okončanje špice sezone ubrzalo je stavljanje Hrvatske na popis rizičnih zemalja pa je sada u zemlji oko 200.000 manje gostiju nego prošlog tjedna. Ali postroženje režima putovanja prema Hrvatskoj, zbog čega se proteklih dana naročito osjetio odljev Austrijanaca i Slovenaca, nije pokolebalo čak ni sve goste iz šest zemalja koje su posegnule za takvim mjerama. Nijemci su i dalje ostali najbrojniji turisti na Jadranu i trenutačno ih je oko 150.000.

Domaći su gosti drugi po brojnosti, na moru ih je oko sto tisuća, a slijede Poljaci (65.000), Slovenci (45.000), Česi (40.000), Mađari (20.000), Talijani (15.000), te Austrijanci i Britanci kojih je još uvijek oko deset tisuća. Pri tom novi gosti iz Velike Britanije uredno i dalje stižu usprkos sasvim svježem postroženju režima putovanja, odnosno povratka iz Hrvatske.

Tijekom proteklog vikenda stiglo ih je preko dubrovačke i splitske zračne luke gotovo pet tisuća. Domaćini na jugu, koji je korona pogodila jače nego sjevernije, autodestinacije, bore se svim silama da zadrže goste s Otoka. Dubrovački gradonačelnik spreman je pokriti trošak testiranja u londonskoj zračnoj luci Heathrow od 50 funti za svakog britanskog turista koji se vraća s odmora u Dubrovniku.

Ilustracija ZVONIMIR DESPOT Poljacima naklon do poda, oni su nam ove godine spasili turizam

Od početka godine dosad Hrvatsku je, inače, posjetilo 6,5 milijuna gostiju, koji su ostvarili više od 44 milijuna noćenja, što je 53 posto lanjskog rezultata i brojka na kojoj Hrvatskoj mogu zavidjeti sve turističke zemlje Mediterana. Sam kolovoz donio je pak 67 posto turističkog prometa od lani, a uz tradicionalno brojne Nijemce i Slovence, koji su u tom mjesecu ostvarili samo deset i šest posto manje noćenja nego u 2019., Poljaci su za pet posto nadmašili prošlu godinu.

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati