Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarska

Orbanova "revolucija" protiv MMF-a

'orban_PXL_unu__210710'
''
02.08.2010.
u 18:22

Mađari poručuju da će samostalno odlučivati o proračunu i zadržati proračunski deficit na 3,8 posto.

Mađarska vlada na čelu s Viktorom Orbanom odlučila je donijeti vlastiti ekonomski program, bez obzira na to podupiru li ga MMF i EU, prenosi Wall Street Journal. MMF je spreman na razgovore, no Orban je odlučan u tome da zemlja sama donese rješenje gospodarske situacije. MMF i EU zamjeraju Mađarskoj da poduzima premalo mjera radi smanjenja državne potrošnje. Iz Mađarske stižu čak poruke o "revoluciji" u mađarskoj politici, piše WSJ.

Populistički političar

Orbanova je vlada vlast preuzela u svibnju i već je tada novi premijer dao na znanje kako vjeruje da zemlja može preživjeti bez savjeta tih dviju organizacija ako postigne kompromis u zemlji vezan za plan oko gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta.

– To bi mogao biti važan presedan za druge zemlje – kazao je za WSJ Mark Weisbort, ekonomist u Centru za ekonomska i politička istraživanja u Washingtonu, a ujedno i kritičar MMF-a.

– To je borba za ekonomsku slobodu i vraćanje zemlje u financijsku neovisnost – kazao je pak visoki dužnosnik u Orbanovoj administraciji.

– Nitko ne bi trebao odlučiti za nas što ćemo učiniti s mađarskim gospodarstvom. Država treba biti suverena – mišljenja su nekih građana. Mađarska odluka o ne rezanju proračuna, što dvije organizacije traže, nije dobrodošao razvoj za lidere tih dviju organizacija, koje isto pokušavaju učiniti i u drugim zemljama s velikim javnim dugom, kao što je primjerice Grčka.

Autor teksta Orbana naziva populističkim političarem koji je ime stvorio u vrijeme tranzicije i prelaska iz komunizma u demokraciju, pozivom na uklanjanje ruskih vojnika iz Mađarske. On promovira stajališta koja njegovi suradnici nazivaju "domoljubnom ekonomskom politikom".

Inače, MMF je spasio Mađarsku prije dvije godine od nelikvidnosti s oko 20 milijarda eura teškim kreditnim paketom. Nacionalni dug zemlje bio je tada 80 posto BDP-a, a zemlja nije mogla prikupiti novac zbog vlastite kreditne i globalne financijske krize.

Bez potpore

Mađarska vlada ustraje na tome da će se pridržavati zacrtana proračunskog manjka u ovoj godini od 3,8 posto BDP-a, a na to se obvezala ugovorom o zajmu s MMF-om i EU. U tom se smjeru ide pa MMF, smatraju u zemlji, ne bi trebao biti zabrinut. No dvije su organizacije zabrinute i zbog uvođenja bankarskog poreza u Mađarskoj, a radi prikupljanja oko milijardu dolara u proračun. MMF i EU smatraju kako bi to moglo prouzročiti veće smetnje u kreditiranju i gospodarskom oporavku.

Bez sporazuma s MMF-om i EU ugovor će Mađarskoj isteći u listopadu. Tada zemlja više neće imati financijsku sigurnost, koja je bitna s obzirom na otplatu kredita i izvršavanje drugih obveza. Jer sredstva za kredit ove je godine tražila na domaćem tržištu kapitala, ali to je uspjela učiniti jer je imala potporu MMF-a i EU.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
12:30 03.08.2010.

ne ugrožava mmf ekonomsku neovisnost, nego lijenčine u državnoj upravi. mmf je samo poštapalica, kad be se neradnici-birokrati uklonili, mmf ne bi ni bio potreban. u tom smislu mađarska politika se doima kao čisti populizam.

JJ
jjonja
16:36 03.08.2010.

\"No dvije su organizacije zabrinute i zbog uvođenja bankarskog poreza u Mađarskoj\", nije da su one zabrinute nego je to ono što ih najviše muči i smeta i zbog toga su i krenule sve kritike i prijetnje neisplatom već ugovorenih kredita.čitav ovaj tekst bi se trebao baviti samo tom činjenicom jer jedino u tom grmu leži zec.Ali svakom je jasno da će gradjani uvijek biti na strani vlasti koja odluči oporezovati dobit tih bankarskih krvopija i prevaranata kojima MMF čuva ledja, pa se ta činjenica spomene tek usput, jer što ako i drugi krenu tim putem da ne uzimaju više gradjanima nego bankama, ode novi svjetski poredak u tri p.. m...Zato bi preporučio madjarskoj vladi da ne nikad ne sjedaju svi u isti avion. Ali oni to već i sami vrlo dobro znaju ...

GA
gary1
08:32 03.08.2010.

EU je samo polagano ostvarivanje financijskih moćnika koji preko MMF ostvaruju svoje zacrtane ciljeve, a to je porobljavanje cijelog svijeta i vodstvo iz jednog centra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije