Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
harač na mobitel

Operatori lani Vladi platili 1,5 mlrd. kuna i reprizu smatraju kaznom

mobiteli telefoniranje
Foto: VL
1/3
11.01.2012.
u 11:00

Mobilne operatore, čini se, voli i nova vlast jer ostvaruju profite i mogu plaćati dodatne poreze

Mobilni harač, točnije oporezivanje mobilnih usluga – glasa, SMS-a i MMS-a sa šest posto, netom je ukinut početkom godine – operatori nisu pravo ni udahnuli i osjetili prvi mjesec bez dodatnih nameta – a već su se pojavila nagađanja da će se harač vratiti. I to od onih koji su prije samo tri mjeseca bili pravi protivnici svih dodatnih oporezivanja.

Ulaganje u 4G tehnologiju

Navodno se o tome ozbiljno razmišlja u Ministarstvu financija. A da glasine imaju osnove, govori i uznemirenost u redovima mobilnih operatora koji, istina, ne žele službeno komentirati, barem ovi najveći, Vipnet i HT, jer nema službene odluke, no neslužbeno su, malo je reći – bijesni i razočarani.

Ono što ih najviše boli jest objašnjenje koje je iscurilo iz nadležnog ministarstva, a prenio je T-Portal, a to je da profiti mobilnih operatora i dalje izvrsni te da mogu podnijeti taj teret. Istina, mobilni operatori imaju novca, kriza ih nije bacila na koljena, profiti se bilježe, kad govorimo o dvojcu velikih. No, prihodi su sve manji te su bili prisiljeni na restrukturiranje ili smanjivanje troškova otpuštanjem zaposlenih. Investirali su manje upravo zbog harača, a i digli su cijene. Ne direktno, već u obliku "prepakiravanja" usluga te manipuliranja obračunskim jedinicama. Nakon odluke o ukidanju harača nije stigla obavijest da će se vratiti na staro.

No, treba li doista samo tu industriju kažnjavati porezom ili ih tek treba prisiliti da što više investiraju?

– Glavni razlog ukidanja tog nameta bilo je oslobođenje kapitala koji će operatori uložiti u 4G tehnologiju. Izgradnja podatkovne mreže nove generacije zahtijeva kupnju većeg dijela spektra od Vlade Republike Hrvatske, zamjenu postojeće mreže novim tehnologijama te veliku investiciju. Procjena je da bi investicija triju mobilnih operatora iznosila oko tri milijarde kuna. Ponovno uvođenje trošarine loše bi utjecalo na rast mobilnog tržišta, ali i popratnih industrija koje ovaj sektor hrani – smatraju u Tele2.

Dohodak nije rastao isto

Prema procjenama Deloittea, mobilni operatori će za 2011. platiti Vladi približno 1,5 milijardi kuna kroz poreze i regulativne naknade. Specifično oporezivanje za mobilnu komunikaciju znatno je poraslo u odnosu na dohodak mobilnih operatera od 2008. Doprinos mobilnog sektora hrvatskom gospodarstvu predstavlja više od dva posto bruto domaćeg proizvoda u svakoj od četiri godine uz pet posto daljnjeg doprinosa od produktivnih utjecaja, piše u studiji Deloittea. Cijela je industrija u 2011. zapošljavala 24.000 ljudi u Hrvatskoj. U Deloitteu zaključuju: i potrošači i poduzetnici i Vlada imaju koristi od razvoja u mobilnom sektoru.

Komentara 15

Avatar patkovic
patkovic
11:53 11.01.2012.

moraće se ponovo nacinalizirat, ovako ne ide

Avatar bereza
bereza
13:40 11.01.2012.

Baš me zanima hoću li na svom računu za siječanj vidjeti kako je moj \"operator\" smanjio ukupni račun za taj iznos poreza, ili će \"zaboraviti\" to učiniti.

OB
-obrisani-
11:44 11.01.2012.

Od nove Vlade očekujem da ukine sve \"HARAČE\", ha, ha, ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije