Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna imovina

Objekte na moru žele i Karisma i Millennium

pejnović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.09.2014.
u 11:41

Pejnović kaže da će se sve inicijative uzeti u obzir, a prednost u natječajima imat će proizvodne tvrtke te one s najviše interesa

Oko 700 ideja za razne namjene u 100 državnih neiskorištenih objekata koje pojedine tvrtke žele kupiti ili iznajmiti prijavljeno je u Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a velik dio posla oko natječaja mogao bi biti gotov već ove godine, najavio je predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović na konferenciji za novinstvo. Prvo će se krenuti s objektima u kojima bi se pokrenula proizvodnja, a takvih je 21. Primjerice postoje interesi za proizvodnju u staroj tvornici Željezare Sisak. Nadalje u turističkim, a onda i onima za ostale namjene koje su inicirali građani.

Prednost će imati u razmatranju i oni objekti za koje postoji veći interes, a u tome prednjače razne vile na Jadranu, uključujući i često u posljednje vrijeme spominjan Goli otok. Ideje gdje bi se koja tvrtka mogla smjestiti ili čime se baviti u pojedinim objektima ili zemljištima su razne, od onih za IT poslovanje, proizvodnje hrane, turističko poslovanje, rad poslovnih škola, do uzgajanja puževa, otvaranja teretana... Interes je primjerice iskazao APIS, a kako je rekao Pejnović, i Microsoft bi mogao neki prostor iskoristiti za data centar za ovaj dio Europe. Kod turističkih objekata ili zemljišta javila su se i poznata imena poput Karisme, Millennium hotela... Za neke objekte kandidiraju se poslovne škole poput Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment, koja ima plan s Francuskim veleposlanstvom na području Rima u Zagrebu otvoriti međunarodnu školu. Velik interes je i za Goli otok.

– Dio tamošnjeg prostora mora se sigurno obilježiti kao sjećanje na političku represiju, ali taj prostor ne mora biti prevelik. Goli otok je prostor od pet milijuna četvornih metara, pa ima mjesta i za ostale interesente – rekao je Pejnović. Najmanji interes pokazan je za područje Slavonije.

– Sve ćemo inicijative uzeti u obzir – kaže Pejnović. Veliku suradnju očekuje od jedinica lokalne samouprave. Primjerice, s gradonačelnikom Dubrovnika već je dogovoreno da će grad imati pravo prvokupa za Vilu Čingrija. Sto objekata prostire se na 19,5 milijuna četvornih metara, a nakon što se vjerojatno već sljedeće godine ponudi idućih 100 objekata, ukupna njihova površina bit će 50 milijuna četvornih metara.

>> Pejnović: Nije mi drago, ali monetizacija je neophodna

Komentara 1

BF
brkonja fra brkati
13:16 20.09.2014.

Prednost će imati oni koji ponude veći mito !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije