Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nouriel Roubini: Globalni će rast još godinama ostati trom

Razvijene ekonomije suočene su s mogućnošću recesije s dvostrukim dnom zbog slabe zaposlenosti i visoko zaduženih država, tvrdi ugledni ekonomist, poznat i kao Dr. Doom, koji je predvidio krizu na američkom tržištu nekretnina.
01. lipnja 2010. u 10:01 3 komentara 33 prikaza
nouriel roubini
Foto: Arhiva VL

Globalni rast ostat će trom još godinama, poručio je danas u San Paolu ugledni ekonomist Nouriel Roubini, prenosi SEEbiz.

Razvijene ekonomije suočene su s mogućnošću recesije s dvostrukim dnom zbog slabe zaposlenosti i visoko zaduženih država, tvrdi Roubini, poznat i kao Dr.Doom, koji je predvidio krizu na američkom tržištu nekretnina. Neke ekonomije u razvoju, tvrdi, s druge strane pokazuju znakove opasnosti od pregrijavanja i simptome "imovinskih mjehura". 

- Uvjeti na tržištima rada u razvijenim zemljama ostat će vrlo slabi - poručuje i dodaje:

- Štednja bi morala idućih godina rasti brže od potrošnje. Zato će rast ostati anemičan. 

Ključne kamatne stope u razvijenim ekonomijama još će dugo ostati oko ništice, rekao je uz dodatak kako je vrijeme da zemlje u razvoju ukinu niske kamatne stope kako bi spriječile stvaranje imovinskih mjehurića. BRIC zemlje pod pritiskom su pregrijavanja. Rast je proteklih godina bio snažan, ubuduće će to ići puno teže. 

- U idućih nekoliko godina morat ćete poduzeti brojne strukturne reforme kako bi pomogli ostvariti rast veći od 6 posto - rekao je Roubini. 

Poseban rizik za globalnu ekonomiju predstavlja Kina koja je, kako kaže Roubini, prepuna miješanih signala. Visoka inflacija bila je rizik, ali su i kineski potezi na obuzdavanju rasta možda kontraproduktivni jer predstavljaju dodatnu prepreku snažnijem globalnom rastu, piše SEEbiz.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Mladen Miletić:

    Naš čovjek je ljepo rekao odavno 10 godina je minimum a garancije nema da neče i 20 potrajati. Da netko ima riješenje krize več bi je pronašao i riješio. Kriza je jedna vrsta RAKA. Lječi se kod nekoga ali večina ... prikaži još! i uglavnom zna se ! Pogotovo slabo prase i loni koji su več odavno bili jadni i pre pametni te uvjereni kako 4 miliona bez oružija pobjedi 8 + 2 miliona iz Bosne neprijatelja !

  • Ugo Kajvez:

    01.06.2010. u 11:18h mister1x5 . Koji je to \"vaš\" čovjek, .. neki židovski bankar možda ??

  • riise:

    -Prema Independent Credit View, švicarska rating kompanija, banke, globalno, će imati deficit kapitala 1500 bn $ do kraja 2011.g..... -Prema podacima FED-a u travnju 2010.g. je korišteno 69% ukupnih industrijskih kapaciteta...Prosjek u zadnjih 38 godina je 81%....