Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recesija

Nouriel Roubini: Globalni će rast još godinama ostati trom

nouriel roubini
Arhiva VL
01.06.2010.
u 10:01

Razvijene ekonomije suočene su s mogućnošću recesije s dvostrukim dnom zbog slabe zaposlenosti i visoko zaduženih država, tvrdi ugledni ekonomist, poznat i kao Dr. Doom, koji je predvidio krizu na američkom tržištu nekretnina.

Globalni rast ostat će trom još godinama, poručio je danas u San Paolu ugledni ekonomist Nouriel Roubini, prenosi SEEbiz.

Razvijene ekonomije suočene su s mogućnošću recesije s dvostrukim dnom zbog slabe zaposlenosti i visoko zaduženih država, tvrdi Roubini, poznat i kao Dr.Doom, koji je predvidio krizu na američkom tržištu nekretnina. Neke ekonomije u razvoju, tvrdi, s druge strane pokazuju znakove opasnosti od pregrijavanja i simptome "imovinskih mjehura". 

- Uvjeti na tržištima rada u razvijenim zemljama ostat će vrlo slabi - poručuje i dodaje:

- Štednja bi morala idućih godina rasti brže od potrošnje. Zato će rast ostati anemičan. 

Ključne kamatne stope u razvijenim ekonomijama još će dugo ostati oko ništice, rekao je uz dodatak kako je vrijeme da zemlje u razvoju ukinu niske kamatne stope kako bi spriječile stvaranje imovinskih mjehurića. BRIC zemlje pod pritiskom su pregrijavanja. Rast je proteklih godina bio snažan, ubuduće će to ići puno teže. 

- U idućih nekoliko godina morat ćete poduzeti brojne strukturne reforme kako bi pomogli ostvariti rast veći od 6 posto - rekao je Roubini. 

Poseban rizik za globalnu ekonomiju predstavlja Kina koja je, kako kaže Roubini, prepuna miješanih signala. Visoka inflacija bila je rizik, ali su i kineski potezi na obuzdavanju rasta možda kontraproduktivni jer predstavljaju dodatnu prepreku snažnijem globalnom rastu, piše SEEbiz.

Komentara 3

MM
Mladen Miletić
11:18 01.06.2010.

Naš čovjek je ljepo rekao odavno 10 godina je minimum a garancije nema da neče i 20 potrajati. Da netko ima riješenje krize več bi je pronašao i riješio. Kriza je jedna vrsta RAKA. Lječi se kod nekoga ali večina i uglavnom zna se ! Pogotovo slabo prase i loni koji su več odavno bili jadni i pre pametni te uvjereni kako 4 miliona bez oružija pobjedi 8 + 2 miliona iz Bosne neprijatelja !

UK
Ugo Kajvez
12:04 01.06.2010.

01.06.2010. u 11:18h mister1x5 . Koji je to \"vaš\" čovjek, .. neki židovski bankar možda ??

RI
riise
19:55 01.06.2010.

-Prema Independent Credit View, švicarska rating kompanija, banke, globalno, će imati deficit kapitala 1500 bn $ do kraja 2011.g..... -Prema podacima FED-a u travnju 2010.g. je korišteno 69% ukupnih industrijskih kapaciteta...Prosjek u zadnjih 38 godina je 81%....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije