Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burza

Niže kamate na štednju, uvođenje potportfelja i EU oporavljaju burzu

'burza_PXL_unu_300511'
''
31.05.2011.
u 06:51

Predloženim zakonom o mirovinskim fondovima planira se osnivanje potportfelja, što bi značilo i pojačano ulaganje mirovinaca u dionice

Niže kamate na štednju, inflacija pa zato i slabiji prinosi obveznica te skori završetak pregovora s EU zasigurno su najbitniji razlozi koji su usmjerili ulagače posljednjih mjeseci prema dionicama. Indeks Crobex porastao je od početka godine sa 2132 na 2252 boda, koliko je iznosio na kraju prošloga tjedna. Unutar Crobexa je 25 dionica, čija je EBITDA porasla 20,9 posto, a prodaja 15,8 posto. Najveći rast cijene imala je Ina, čijom se dionicom trenutačno ne trguje zbog istrage o manipulaciji tržištem, ali čija je vrijednost rastom sa 2800 na oko 4000 kuna znatno utjecala i na sliku Crobexa. Osim toga, njezina težina u indeksu je najveća, 16 posto, a slijedi dionica HT-a s težinom od 13,7 posto.

Višestruku razlozi rasta

U ponedjeljak je na burzi najveći rast imala dionice Ingre čija se cijena popela na oko 16 kuna, ali je i zbog porasta cijene iznad 10 posto trgovina tom dionicom obustavljena. Zasad se još šuti u investicijskim krugovima o razlozima takvog rasta, tek se nagađa kako pred tom tvrtkom stoji ugovor novog investicijskog projekta. Potkraj prošle godine bili su najavljeni projekti u Rusiji. Inače, ta je tvrtka već dulje vrijeme i u procesu restrukturiranja, a koje je krenulo uspješnim pretvaranjem dužničkih vrijednosnih papira ulagača u njihov udjel u društvu. Nakon najave dokapitalizacije od oko 100 milijuna kuna i velikog interesa za upis novih dionica, raste i cijena Dalekovoda. Nije isključeno da ta kompanija uđe i u drugi krug dokapitalizacije, jer u prvoj fazi strani investitori, iako zainteresirani, nisu uspjeli zbog kratkoće vremena upisati dionice. Posljednjih tjedan dana raste i cijena dionice Đure Đaković Holdinga. Direktor tvrtke Zdravko Stipetić tvrdi da tvrtka, osim već najavljenih, nema novih projekata koji bi utjecali na cijenu, što znači da su investitori i tu kompaniju procijenili kao jednu od potencijalnih s rastom u sljedećem razdoblju.

Osim pada kamata na štednju i slabijeg prinosa obveznica, kao i približavanja EU, jedan od razloga zbog kojeg dionice rastu mogao bi biti i prijedlog novog zakona o mirovinskim fondovima koji je izradila Hanfa, smatra Libor Weiser, član uprave Hita vrijednosnica.

Naime, predlaže se osnivanje potportfelja, prema kojemu bi se za osobe kojima je preostalo dulje razdoblje do mirovine veći dio novčanih sredstava ulagao u dionice. Stoga nije isključeno da se već sada cilja na neke dionice koje bi potencijalno mogle biti dobre mete ulaganja mirovinskim fondovima ako se prijedlog zakona prihvati. A vjerojatno će se prihvatiti jer osim Hanfe s takvim prijedlogom se slaže već dulje vrijeme i ostatak fondovskog tržišta. – Selektivna kupnja u svakom je slučaju počela – komentira jedan analitičar, no dodaje da se oporavak dioničkog tržišta ipak još ne vidi na dioničkim fondovima koji još uvijek stagniraju.

Čekaju se rezultati

Dio analitičara smatra da je došlo do oporavka zbog prethodne podcijenjenosti nekih domaćih dionica. Utjecaj je vjerojatno imala i odluka Vlade o isplati dijela dividende državnih tvrtki.

– Tome treba dodati i pozitivno globalno makroekonomsko okruženje, postupnu stabilizaciju ekonomskih pokazatelja u Hrvatskoj, daljnju tendenciju smanjenja kamatnih stopa te općenito atraktivnu cjenovnu razinu kod vrijednosnih papira – komentira Miroslav Jurišić, član uprave Erste Investa.

U svakom slučaju, domaće dionice pokazuju bolji oporavak od domaće ekonomije. Dionice unutar Crobexa već treći kvartal pokazuju dobre rezultate, a BDP je i prošli kvartal bio u padu. No tome se ne treba čuditi jer kriza u financijama ionako je završila još prije dvije godine, odnosno čim je cijena novca postala visoka. Hoće li i u nastavku godine cijene dionica biti u plusu ovisi puno o međunarodnoj burzovnoj sceni, ali i rezultatima poslovanja kompanija za prvo polugodište ove godine.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
09:54 01.06.2011.

pogledajte si sta je dans na tv zagreb rekao dr. kulic: hrvatski politicari ne mogu sa svojim glavama shvatit da tako dalje ne moze, ove koje imamo oni to ne mogu shvatit nikako bilo ovi na valsti ili oni u opoziciji, ono cega nemas ne mozes trosit, dalje ga pita voditelj, pa kako se izvukla argentina-a dr. kulic veli: sve zemlje u okruzenju su joj pomogle-ali nije rekao a vjerojatno nezna sad cu ja tu ponovit ono sta svi kojis e bave lovom znadu-ARGENTINA SE IZVUKLA NA NACIN DA SU SVI U DRZAVI IZGUBILI 75% SVOJE LOVE, A DRZAVA JE SVAKOM OSTAVILA NA RASPOLAGANJU SAMO 25% OD ONOG STA JE IMAO-to ili kulic skriva ili nezna-a doktro znanosti je, to bi se moglo dogodit sa grkima, spanjolcima, portugalcima i naravno sa hrvatskom, ovo strasno zvuci ali ono najstrasnije nisam se ni ja usudio napisat, jer bi mi izbrisali tekst.

OB
-obrisani-
14:09 01.06.2011.

Sto je to potportfelja??? Portfolio? Viseni ne razumijem sto ovi pisu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije