Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ni obitelj dužnika neće moći osnovati novo poduzeće

Zabrana će se odnositi na rok od deset godina, a zakon uvodi i odgovornost članova uprave i NO-a
21. ožujka 2012. u 10:20 257 komentara 266 prikaza
'27.01..2012., Zagreb - Ministar financija RH Slavko Linic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list'

Ministarstvo financija pripremilo je prijedlog izmjena općeg poreznog zakona koji će omogućiti javnu objavu imena poreznih dužnika. Nakon što zakon stupi na snagu, država će objaviti imena svih građana poreznih dužnika s više od 10.000 kuna poreznog duga, kod obrtnika ta je granica 50.000 kuna, a kod tvrtki 100.000 kuna.

Skraćeni upravni postupci

Uz to, država će svim vlasnicima nelikvidnih tvrtki zabraniti da osnivaju nove, kako njima tako i članovima najuže obitelji, a postavit će se i pitanje njihove osobne odgovornosti za loše poslovanje. I dosad su vlasnici novih tvrtki potpisivali izjavu da nisu vlasnici ili suvlasnici blokiranih poduzeća, no nove će zakonske odredbe braniti svima koji iza sebe ostavljaju tvrtku u dugovima, kao i članovima njihovih obitelji, da idućih deset godina osnivaju novo poduzeće. Također, uvest će se skraćeni upravni postupci, s rješenjima u roku 60 dana, koji će omogućiti vjerovnicima blokiranih tvrtki da se naplate iz imovine drugih tvrtki ako ih dužnici imaju ili pak iz osobne imovine.

Novi zakon o financijskoj odgovornosti koji se tek priprema uvest će odredbu o osobnoj odgovornosti svih članova uprave i nadzornih odbora za poslovanje tvrtki, slično kao i kod obrta sada čiji vlasnici za poslovanje obrta jamče svojom osobnom imovinom. Ta će se odredba odnositi i na vlasnike d.o.o-a, dokaže li se da su zloupotrijebili položaj, te bi i oni mogli ostati bez privatne imovine.

Podaci Fine otkrivaju da čak 19.622 tvrtke dulje od pet godina duguju 9,7 milijardi kuna, još približno 5000 tvrtki u blokadi je četiri do pet godina, a 7000 od tri do četiri godine. Svi bi njihovi vlasnici trebali dobiti zabranu bavljenja bilo kakvim poslovnim aktivnostima. Država će, međutim, pokušati spasiti tvrtke sa zaposlenima, i to tako što bi se u postupku koji ne bi trebao trajati dulje od 90 dana, sa 50 posto vjerovnika dogovarao model spasa, reprogram, otpis dugova, pretvaranje potraživanja u vlasnički udjel i slično. Posebno se to odnosi na tvrtke iz građevinskog sektora i prerađivačke industrije. Inače, u 37.000 blokiranih tvrtki radi 44 tisuće zaposlenih, a kod blokiranih obrtnika 24,8 tisuća.

Blokirane tvrtke bez imovine i zaposlenih brisat će se iz sudskog registra, a takvih je 26.000 i duguju oko 19 milijardi kuna. Nakon što je Vlada pozvala tvrtke da reprogramiraju porezni dug ili da ga plate uz otpis kamata, prijavilo se više od tisuću dužnika. Njih 959 zatražilo je reprogram poreznog duga na tri godine težak 3,25 milijardi kuna, dok je 309 dužnika najavilo da će odmah platiti 50 milijuna kuna poreznog duga, na temelju čega će im država otpisati 14,5 milijuna kuna kamata.

Kaznene prijave

Počele su i redovite provjere imovine građana, pa je prvih 500 kod kojih je uočen nerazmjer između primanja i imovine koju su stekli pozvano da dokažu izvor sredstava iz kojeg su stekli tu imovinu. Razlike između redovnih prihoda i imovine koja je stečena u proteklim godinama mjeri se u milijunima kuna, rečeno je u Ministarstvu financija, koje pročešljava sve porezne prijave i stečenu imovinu u razdoblju nakon 2008. godine, za koje ne postoji zastara. U slučajevima u kojima imovina nije pokrivena prihodima razrezat će se porez na dohodak, podnositi prekršajne kazne ili kaznene prijave.

21,5 mlrd prihodi su proračuna u 2012. g

21,5 mlrd prihodi su proračuna u 2012. godini, što je povećanje od 6,6 posto

25,9 mlrd rashodi su proračuna do 16. 3. 2012. godine, što je minus od 2,5 posto

5,6 mlrd rashodi su za zaposlene do 16. 3. 2012. godine, što je 129 milijuna kuna više nego lani

11,2 mlrd porezni su prihodi, što je 7,9 posto više u odnosu na prošlu godinu

8,6 mlrd naplata je doprinosa što je 0,3 posto više. Od travnja se uvodi nova uredba o plaćanju doprinosa

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

  • al bundy:

    zero... i zbog tih biznismena koje si nabrojao, tisuce drugih, koji nemaju veze s tim, ce biti kaznjeni? ti si ih nabrojao...imas policiju, prijavi, kaznite..a ne pisite zakone kao da su svi kriminalci. samo su radnici cisti, trijezni, ne bjeze ... prikaži još!e ranije s posla, ne idu na plac u podne, na servise auta, na lazna bolovanja, rade do besvijesti, pucaju od motivacije, placaju sve poreze i prijavljuju svaku kunu koju zarade. evo jedne samoupravne ideje...neka radnici dobiju d.o.o. ...svi neka postanu vlasnici...neka placaju poreze, prireze, komunalne, spomenicke, komore, turisticke rente, neka namiruju opcinske poreznike i njihove gablece i neka upravljaju firmom...pa ako, ne daj boze, propadnu, a to nije moguce, jer su radnici posteni, onda neka deset godina rade kao smetlari, oni i njihov rod...jos bolje ako su u svadji sa rodbinom, onda ce im tako napakostiti da 10 godina mogu svi biti smetlari...

  • Sapientinus:

    I još malo: ovo nema veze s ustavnom kategorijom slobode poduzetništva. I dalje: u SSSR je postojala (i ne samo tamo) tkzv. \"kaskadna odgovornost\" : krivi su svi do kojih se može doći. Pa su tako obitelji završavale u Sibiru ... prikaži još! - \"tak, da ne bi bilo zabune\". Neš\' ti sloboda. Ah, car Nikolaj izdal manjifest: mrtvima sloboda, živima arest!

  • swimm:

    bravo stari !!!