Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Neslavni rekord: Nikada nije bilo toliko država u isto vrijeme s negativnim izgledima

Među ostalim, u tom razdoblju Fitch je snizio rejtinge Britaniji, Australiji i Hong Kongu. Što se tiče Hrvatske, početkom lipnja Fitch je zadržao kreditni rejting na 'BBB-', uz stabilne izglede
04. srpnja 2020. u 07:22 1 komentara 208 prikaza
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in London
Foto: Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Rejting agencija Fitch Ratings u prvoj polovini 2020. godine smanjila je rekordnom broju država kreditni rejting, za njih čak 33, a još nije dovršila posao s obzirom da globalna pandemija konoravirusa i dalje nagriza javne financije brojnih zemalja. U prvom je polugodištu ta rejting agencija i za rekordnih 40 država snizila izglede na "negativne", što upućuje da bi potencijalno i njihovi rejtinzi mogli biti sniženi.

EU Economy Commissioner Paolo Gentiloni gives a news conference on the 2020 Eurostat report on progress towards the Sustainable Development Goals in the EU, in Brussels Europski povjerenik za ekonomiju 'Novac koji EU daje za oporavak nije za krpanja nego za ulaganja'

"Nikad u povijesti Fitch Ratingsa nismo imali 40 država s negativnim izgledima u isto vrijeme. I to nakon što smo već snizili u prvoj polovini godine rejtinge za 33 države. Nikada nismo snizili rejtinge za toliko država u jednoj godini, a tek smo prošli prvu polovinu godine", izjavio je James McCormack, direktor Fitcha zadužen za rejtinge država, za CNBC-ovu emisiju "Capital Connection".

Među ostalim, u tom razdoblju Fitch je snizio rejtinge Britaniji, Australiji i Hong Kongu. Što se tiče Hrvatske, početkom lipnja Fitch je zadržao kreditni rejting na 'BBB-', uz stabilne izglede.

Innsbruck AUSTRIJSKI EKONOMISTI I ISTRAŽIVAČI Austriju pogodila najteža recesija od Drugog svjetskog rata

McCormak je pojasnio da su mnoge vlade morale povećati proračunske rashode kako bi zaštitile gospodarstvo od oštrog udarca pandemije na njegove aktivnosti. Očekuje se da će to pogoršati financijsku poziciju svih 119 država za koje Fitch izdaje rejtinge, dodao je. Ta pogoršanja mogu biti u obliku većih deficita, manjih proračunskih viškova ili povećanja zaduženosti, napomenuo je.

"Ono što nas zaista brine je što će se dogoditi nakon što završi krizno razdoblje uzrokovano koronavirusom. Mislim da će to biti naš fokus i stvarni faktor koji će određivati smjer kretanja rejtinga", zaključio je.

UGRADNJA PREMOSNICA
Kićo Slabinac na respiratoru nakon rutinskog kirurškog zahvata na srcu
MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
  • Beskucnik:

    Bdp Hrvatske je oko 110 milijardi $ , Turizam direktno donosi 20% , indirektno i do 40% , gdje ce drzava pokrpat proracun , nego teskim zaduzivanjem , istovremeno pad BDP i porast duga , ce srozat rejting i povecat ... prikaži još!at kamate , to je jos vise srozat industriju , koja i ovako nema radne snage , iseljavanje ce se nastavit , a imali smo bar 4 godine savrsene da zemlju dignemo , nama u tom vremenu vlada novac i energiju trosi na brodogradilista Agrokor , sad vise nista se nece moci spasit , sva stara industrija tipa Duro Dakovic brodogradnja , Borovo i drugi mastadonti te naravno Agrokor idu u likvidaciju