Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Najstariji zasad poznati zapisi o ugostiteljstvu u Splitu potječu iz 1786. godine

Udruženje ugostitelja Split, u suradnji s prof. Goranom Borčićem, organiziralo je u Kavani Bajamonti predavanje o stvaranju ugostiteljstva u Splitu.
28. studenoga 2019. u 14:40 90 prikaza
Najstariji zasad poznati zapisi o ugostiteljstvu u Splitu potječu iz 1786. godine
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/4

Prof. Borčić okupljenim je ugostiteljima živopisnim izlaganjem predstavio slavne dane splitskog ugostiteljstva, kada su okosnice društvenog života bile gradske kavane i restorani, a povijest se pisala anegdotama sa splitskih štekata i šankova, još od 1786. godine kada su nastali zasada najstariji poznati zapisi o ovoj djelatnosti u gradu.

Najstariji zasad poznati zapisi o ugostiteljstvu u Splitu potječu iz 1786. godine | Autor : Promo Foto: Promo

„Ovo smo okupljanje zamislili kao jednu inspiraciju za buduće, izazovno razdoblje. Prof. Borčić svojim je istraživanjem stvorio vrlo zanimljiv presjek događanja u gradu, koja su se vrtjela oko tadašnjih kavana, gostionica i štekata. Split doista ima bogatu povijest i tradiciju ugostiteljstva, koju trebamo cijeniti i njegovati, posebno u kontekstu razvoja turizma.“ – izjavila je Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Prof. Borčić govorio je o mnogim zanimljivostima, od toga koji su se slavni umjetnici okupljali u najpoznatijim splitskim kavanama, preko pregleda starinske gastronomske ponude, do priča o vlasnicima, pa i sudbinama pojedinih ugostiteljskih objekata. Do 40-ih godina u Splitu su uvođene brojne inovacije, kao što su automatizirani kafići i aparati za kavu kakvih do tada u gradu nije bilo. Interesantne su i činjenice da je do buđenja nacionalne svijesti došlo upravo kroz druženja i razgovore u predstavljenim kavanama, a u mnogima su održavane velike zabave, kako za domaće, tako i za turiste.

Najstariji zasad poznati zapisi o ugostiteljstvu u Splitu potječu iz 1786. godine | Autor : Promo Foto: Promo

„Ne bismo trebali zaboraviti ovaj dio gradske prošlosti, jer obiluje životom, razvojem i anegdotama – gdje god se nalazila koja kavana, tu se nešto događalo. Primjerice, u Split je 1929. sa svojom suprugom Charlottom stigao slavni književnik Bernard Shaw i bio gost hotela na Pjaci, a u pismu koje je napisao pohvalio je kavanu Troccoli i njeno osoblje. S druge strane, u Kavani na Novoj obali je Dragutin Majetić obarao vlastiti svjetski rekord u sviranju tamburice i onesvijestio se poslije 86 sati. Takve crtice vrijedi pamtiti, čuvaju dio splitskog duha kojeg bismo trebali ponovno probuditi.“ – izjavio je prof. Goran Borčić.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres