Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nagradu ''Inovacija godine'' dobila tvrtka Tehnix

Nagradu, koja je ove godine prvi put dodijeljena ,u petak su u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu uručili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.
12. prosinca 2014. u 14:32 2 komentara 457 prikaza
nagrade
Foto: Udruga inovatora Hrvatske
Pogledajte galeriju 1/2

Nagradu Udruge inovatora Hrvatske ''Inovacija godine'' za 2013. godinu dobila je tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca za MBO-T tehnologiju gospodarenja otpadom, priopćila je Udruga inovatora Hrvatske.

Nagradu, koja je ove godine prvi put dodijeljena ,u petak su u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu uručili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.

''Tvrtka Tehnix, naime, izumila je kompletnu tvornicu za preradu komunalnog otpada koja rješava komunalne, ekološke i zdravstvene probleme otpada. U njima otpad postaje gospodarski resurs, pa se tako iz ovih postrojenja dobiva osam korisnih sirovina, RDF gorivo za proizvodnju cementa, struje ili topline te sekundarni kompost za korištenje u poljoprivredi. Mnogi ovu inovaciju nastalu u malom Donjem Kraljevcu nazivaju revolucionarnom tehnologijom jer se otpad u svega 10 minuta od dopreme u MBO-T tvornicu u potpunosti reciklira bez potrebe odlaganja na deponije. Ovaj hrvatski izum prepoznat je i u svijetu, čemu svjedoče brojne inozemne nagrade te već 56 izgrađenih postrojenja diljem svijeta'', objašnjava Udruga inovatora Hrvatske u priopćenju.

- Primjenom naše tehnologije ostvarujemo održivi razvoj. Dobivamo više sirovina, više energije, više novih radnih mjesta. To je tehnološka revolucija u održivom gospodarenju komunalnim otpadom. Takvom tehnologijom svi dobivamo, građani, država i čisti planet. MBO-T tehnologija obuhvaća gotovo 30 novih strojeva, koji dosada nisu bili poznati na tržištu, a čine tehnološku trajnu funkcionalnu cjelinu kojom se komunalni otpad potpuno prerađuje, uz visoki tehnološki standard zaposlenih, malo utroška energije i bez negativnog utjecaja na okoliš. Doista, to je inovacijsko tehnološko otkriće razvijeno u kompaniji Tehnix. To je plod znanja mene i mojih suradnika na kojem smo stručno i uporno radili gotovo deset godina- rekao je vlasnik i direktor Tehnixa Đuro Horvat.

>> Kreativna industrija šest je puta veća 
od telekoma

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas