Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Moramo povećati svijest o odgovornom postupanju s otpadom

Pravilno gospodarenje biootpadom, i svim drugim vrstama otpada, nije samo zakonska obveza, već i kulturološka i sociološka značajka društva u kojem živimo
24. lipnja 2021. u 11:53 2 komentara 283 prikaza
Foto: Consultare
Pogledajte galeriju 1/5

Kako bi se učinkovito suočili s izazovima u gospodarenju bio-otpadom, osmislili su čitav sustav koji omogućava brze efekte u povećavanju udjela odvojeno prikupljenog bio-otpada. Rješenja tvrtke Consultare pomažu gradovima i općinama, no educiraju i građane, te se posebno posvećuju stvaranju svijesti o recikliranju i čuvanju okoliša kod djece.

Ukupna prijavljena količina odloženog biorazgradivog komunalnog otpada u Hrvatskoj za 2019. godinu iznosila je 679.080 tona. Zakonom o održivom gospodarenju otpadom propisuje se najveća dopuštena masa biorazgradivog komunalnog otpada koja se godišnje smije odložiti na svim odlagalištima u Hrvatskoj u odnosu na masu biorazgradivog komunalnog otpada proizvedenog u 1997. godini, a ona je iznosila: 264.661 tona do 31. prosinca 2020. „Da ponovimo gradivo, odložili smo 679.080 t biorazgradivog komunalnog otpada, a do kraja 2020. smo trebali ispuniti cilj od 264.661 t. Jesmo li ga postigli? Nažalost – ne“, ističe Marko List, direktor tvrtke Consultare.

Znate li razlikovati biorazgradivu plastiku? Zašto nemamo naviku odvajati bio-otpad? Kako možemo povećati razinu zdravih ekoloških navika?  Odgovore na ova i brojna druga pitanja u vezi s gospodarenjem bio-otpadom dati će vam stručnjaci tvrtke Consultare. Osim pružanja usluga poslovnog savjetovanja, glavni posao im je upravljanje u području obnovljivih izvora energije, poljoprivredno-prehrambene industrije, zaštiti okoliša i gospodarenja biootpadom – preko edukacije korisnika, bio vrećica i kantica, odvoza bio-otpada do oporabe u bioplinskim postrojenjima i kompostanama.  „Više od polovine svih bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj koristi naša rješenja – od poljoprivredne i prehrambene industrije preko komunalaca, gradova i općina. Povećanje udjela odvojeno prikupljenog bio-otpada izuzetno je važno baš za jedinice lokalne samouprave kako bi Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost plaćali što manju poticajnu naknadu za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada“, kaže List te dodaje „Uspjeli smo uspostaviti sustav gospodarenja bio-otpadom CONSULTARE u nekoliko gradova i općina u Hrvatskoj, a do sada smo preko bioplinskih postrojenja i kompostana oporabili više od 3.000 tona bio-otpada. Upravo rješenjima koje pružamo našim klijentima, možemo oporabiti sve vrste bio-otpada od: granja, lišća, trave iz parkova i vrtova, bio-otpada prikupljenog u kuhinjama i kantinama, do prehrambenih proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla kojima je istekao rok trajanja. Ovakvu širinu oporabe bio-otpada omogućuju nam i vrhunski uređaji za deambalažiranje, od kojih je prvi nedavno pušten u rad u Hrvatskoj.

Pravilno gospodarenje biootpadom, i svim drugim vrstama otpada, nije samo zakonska obveza, već i kulturološka i sociološka značajka društva u kojem živimo. „Iz zemlje dobivamo hranu, vodu i zrak, ona je naš izvor života. Kad nepravilno gospodarimo otpadom kojeg stvaramo ugrožavamo okoliš, a time ugrožavamo i sami sebe.

Jeste li znali da otpad proizvodi emisije stakleničkih plinova i utječe na kvalitetu zraka koji udišemo, mijenja kvalitetu tla u kojoj proizvodimo hranu, podzemnih i nadzemnih voda koju pijemo i utječe na biljni i životinjski svijet? „Čak 40% našeg ukupnog kućnog otpada je bio-otpad, za koji moramo razviti navike ljudi da ga počnu odvajati na jednostavan, praktičan i higijenski čist način.“, kaže List.  Iz Kohezijskog fonda EU bilo je osigurano 54,6 milijuna kuna za izgradnju svijesti građana o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje  nastanka otpada, pravilno odlaganje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje ili odvojeno sakupljanje biootpada i njegovu ponovnu uporabu s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta. „Ova sredstva bila su namijenjena gradovima i općinama, od kojih su navedene aktivnosti provele samo njih 93 – samo 16,75 % svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. To je strašno mala brojka na kojoj hitno moramo poraditi. Svi gradovi i općine moraju kroz svoje proračune osigurati sredstva za daljnju edukaciju svojih građana, poglavito djece“, ističe List.

Osim što stvaraju učinkovita rješenja, nesebično dijele svoje znanje kao gostujući predavači na fakultetima i visokim učilištima, a sudjeluju i na mnogim međunarodnim i domaćim konferencijama iz područja zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Svojim pozitivnim primjerima krajnje učinkovitosti  i iznimnih rezultata sve su traženiji i u zemljama Europske unije, pogotovo onima koje su više osviještene u ovom području. Pouzdan su i konstruktivan poslovni partner tvrtkama iz sektora proizvodnje bioplina, proizvodnje komposta, odnosno tvrtkama koje se bave gospodarenjem bio-otpadom, a ozbiljno surađuju sa stranim tvrtkama iz Norveške, Estonije, Nizozemske i Italije. „Tijekom ove godine educirali smo preko 55.000 stanovnika u 6 hrvatskih gradova, od čega preko 5.000 djece“, naglašava List.  Zajedno s partnerima snimili su i obrazovne materijale o gospodarenju bio-otpadom za gradove i općine.

U današnje vrijeme brzog rasta i razvoja, važnost očuvanja okoliša mora nam biti prioritet. Neodgovornim ponašanjem prema otpadu ugrožavamo okoliš, a indirektno cjelokupnim zaokruživanjem lanca njegovog nepravilnog zbrinjavanja, ugrožavamo sebe. Zemlja nas hrani i izvor je našeg života stoga ju moramo čuvati kako bi osigurali budućnost za nas i naše naraštaje.

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
  • Avatar duje912
    duje912:

    razvrstavanje biootpada je idiotizam na nivu bnalkana. sad po ljetu cijelo dvorište smrdi od tog otpada koji se kuva u kanti na +45..pa sam odlučio ne odvajati. i ko mi šta može, nek se jubu s tim idiockim mjerama.

  • prcko.vitamincic:

    Ma nemoj? A zašto bi morali povećati tu svijest? Ova planeta je zadnjih 5 milijardi godina postojala i bez te svijesti, od kuda baš sada da moramo ju povećati?