Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

MOL nudi Vladi svoje trezorske dionice za potpunu kontrolu u Ini

”Slučaj” Ina posljedica je unutarnjopolitičkih borbi, kaže József Molnár, glavni izvršni direktor MOL-a.
27. srpnja 2011. u 19:17 15 komentara 7 prikaza
\'molnar_nnn_unu_270711\'
Foto: Arhiva VL

MOL bi mogao Vladi ponuditi vlastite, trezorske dionice u zamjenu za Inine kako bi se riješila situacija s tom naftnom kompanijom. Tu je mogućnost naznačio József Molnár, glavni izvršni direktor MOL-a, u intervjuu mađarskom poslovnom listu Napi Gazdaság.

Žele 51 posto dionica

U Ministarstvu gospodarstva poručuju kako ne mogu komentirati tu njegovu izjavu jer od MOL-a nisu dobili nikakvu službenu ponudu o eventualnoj zamjeni dionica. Tek napominju da su MOL pozvali na razgovor o dioničarskom ugovoru o Ini iz 2003. i 2009. godine kada su napravljene prve izmjene i dopune. No, što je u pozadini Molnárove izjave o zamjeni dionica i što bi MOL time dobio?

Analitičari i stručnjaci s kojima smo razgovarali smatraju kako se MOL tako želi domoći 51 posto dionica Ine kako bi opravdao upravljačka prava i učvrstio svoju poziciju u Ini, unatoč svim istragama oko te kompanije. MOL bi, objašnjavaju naši sugovornici, za preostalih četiri posto dionica Ine, koliko mu nedostaje do 51 posto, Vladi vjerojatno ponudio mnogo veću cijenu nego što je njihova sadašnja vrijednost. Te dionice ne bi platio novcem nego trezorskim dionicama. Ipak, unatoč suzdržanom odgovoru resornog ministarstva, naši sugovornici smatraju kako uoči parlamentarnih izbora nema šanse da se Vlada odluči na takvu zamjenu dionica i prepuštanje većinskog paketa dionica MOL-u. Neki smatraju kako MOL razmišlja o toj zamjeni suočen s istragama zbog navodnog mita, kupnje Ininih dionica itd...

Štern: Ne odmah odbaciti

Navodno i Hanfa MOL-u osporava kupnju 1,6 posto opcijskih dionica. Zamjenu trezorskih dionica još je 2009. godine kao mogućnost, prisjeća se naš sugovornik, bio predložio i bivši premijer Ivo Sanader. Davor Štern, predsjednik NO-a Ine kaže kako tu MOL-ovu ideju ne treba unaprijed odbaciti bez detaljne analize, ali napominje da bi se u tom slučaju morao mijenjati i Zakon o Ini, izraditi energetsku strategiju... Ipak, napominje da je MOL-ov krajnji cilj uspostava potpune kontrole nad Inom.

Molnár je u intervjuu još istaknuo kako je “slučaj Ina” komunikacijski i unutarnjopolitički sukob, a taj stav MOL-a nije nepoznat jer se već nekoliko puta isticalo da su istrage oko MOL-a (navodni mito radi stjecanja većinskih upravljačkih prava i kupnja Ininih dionica), prema njihovu mišljenju, posljedica razračuna unutar HDZ-a i skorašnjih parlamentarnih izbora.

MOL pozdravlja odluku AZTN-a o njihovim

MOL pozdravlja odluku AZTN-a o njihovim pravima

MOL pozdravlja odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja prema kojoj je, kažu u MOL-u, ta mađarska kompanija na zakonit način dioničarskim ugovorom iz 2009. godine stekla upravljačka prava. U MOL-u ističu kako smatraju pogrešnim to što pojedini članovi Nadzornog odbora stalno preispituju temeljna MOL-ova prava u Ini koja su stekli i svojom investicijom u tu kompaniju. Smatraju se najvećim ulagačem u RH.

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!
  • hr76:

    Na sud s Mađarima! A ako sud bude pravedan, raskinut će ugovor Sanadera i Mađara, te još oderati multimilijunsku kaznu MOL-u za mito i korupciju!

  • KnowHow:

    ugovor s kriminalcima je ništavan, pod hitno poništit prodaju. polančec, sanader i vlaisavljevička trebaju odgovarati za ovo svojom imovinom, neće valjda opet sirotinja plaćat njihov lopovluk.

  • reporter:

    Daj nam Dragi Bože poštene političare, (To nije ni jedan koji je do sada bio na političkoj sceni, ma iz koje stranke dolazio) da sude onima koji su prodali Inu i koji ju namjeravaju prodati do kraja, Svim prodavateljima nacionalnog ... prikaži još! blaga treba suditi za izdaju, zna se kazna!