Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ministrica i bankari razgovarali što učiniti ako franak nastavi jačati

RBA spustila kamatu na stare stambene kredite 0,25 posto Zaba tvrdi da će vratiti kamate na eurske kredite na razinu koja je bila na početku 2008.
01. lipnja 2011. u 18:35 42 komentara 14 prikaza
'20.12.2004., Ministarstvo financija, Zagreb - Martina Dalic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'

Ministrica financija Martina Dalić sastala se poslijepodne s čelnicima nekoliko banaka kako bi usuglasili moguće korake za slučaj da švicarski franak nastavi jačati. Sastanak se u sklopu redovitih konzultacija s bankarima održao na inicijativu ministrice financija, ali neslužbeno doznajemo da se čelni ljudi Zagrebačke, Splitske i Erste banke nisu odazvali pozivu zbog ranije zakazanih obveza.

Mađarski model pomoći

Problem švicarskih franaka vruća je tema i u bankama koje pokušavaju gasiti požar postupnim smanjenjem kamatnih stopa. Raiffeisen banka od 1. lipnja spušta kamate na kredite s valutnom klauzulom u eurima i u francima 0,25%, a slična najava stigla je i iz Zagrebačke banke. Zaba spušta kamate od 1. srpnja, o čemu će do sredine lipnja obavijestiti klijente. Zaba tvrdi da će vratiti kamate na eurske kredite na razinu koja je bila na početku 2008., a kod "švicaraca" one će biti i niže.

Od prošle su godine banke u prosjeku smanjile kamate na kredite u francima za jedan postotni poen, no dužnike je pokosila povijesna razina tečaja švicarskog franka koji je prešao iznos od 6 kuna. Neslužbeno doznajemo da su bankari zadovoljni što su se otvorile konzultacije o tom problemu, no tvrde da su sa svoje strane učinili što su mogli smanjujući kamate. Stručnjaci bi idućih dana trebali razraditi moguće modele intervencija, a na stolu je i kopija mađarskog primjera. Mađarska je zamrznula tečaj franka i forinte do 2015., a u slučaju da tečaj poraste preko zamrznute razine, razlika kredita počela bi se plaćati nakon te godine.

Loše procjene banaka

Bankari su navodno u razgovoru s ministricom financija M. Dalić upozorili da treba voditi računa i o tome da će švicarska centralna banka vjerojatno povećavati kamatne stope, pa i s te strane treba očekivati udar na dužnike. No, ne treba smetnuti s uma da su upravo banke prije 4-5 godina loše procjenjivale tržišne rizike te su poticale građane da uzimaju kredite u tada jeftinim francima. Koliko je to sad osjetljiva tema, vidi se po tome što je i jučer saborski zastupnik Dragutin Lesar zatražio od Vlade da ukine deviznu klauzulu, a to će se u vrijeme izborne kampanje sve više spominjati. Gospodarsko-socijalno vijeće također je tražilo od banaka da pokažu više socijalne osjetljivosti, a i jučer se spominjala mogućnost da se odredi gornja granica tečaja CHF prema kuni nakon koje bi se država uključila kao jamac za otplatu kredita.

Kredite prestalo otplaćivati 5,7% dužnik

Kredite prestalo otplaćivati 5,7% dužnika u CHF
Uz švicarski je franak vezano oko 42% svih stambenih kredita. Stambene je kredite prestalo otplaćivati 5,7% dužnika u CHF i 3,5% dužnika u eurima. HNB je u svojim dosadašnjim testovima izdržljivosti bankarskog sustava pokazivao da banke mogu izdržati veći udar loših kredita od postojećeg. Potkraj prošle godine banke su imale problema sa 11 posto dužnika te su njihove kredite klasificirale kao loše. Bankama su veći problem loši krediti tvrtki – njih 18 posto – no pitanje građana (čiji loši krediti iznose oko 8 posto) osjetljivo je zbog pada standarda, ali i zato što se bliže izbori.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • henky:

    \"No, ne treba smetnuti s uma da su upravo banke prije 4-5 godina loše procjenjivale tržišne rizike te su poticale građane da uzimaju kredite u tada jeftinim francima.\" Pa zar draga novinarko zaista mislite da smo toliko blesavi pa da ... prikaži još!a povjerujemo u ovu vašu tvrdnju da su banke krivo procjenile!!! Upravo obrnuto - one su sjajno procijenile ZA SVOJ INTERES - jer su nam uzele strašno puno extra novca koji nam ne bi mogli uzeti da su krediti bili vezani uz euro!!! Dakle, banke su to VRLO SVJESNO NAPRAVILE NA NAŠU ŠTETU!!! Skandalozno! I nikom ništa u Hrvatskoj! Bravo!

  • brainiac:

    Stavit svicarcu soli na rep? Sto bi rekla Mica Trofrtaljka: Drz se kceri cvrstog kursa, Kaze majka stara Drz se kceri cvrstog kursa, Drz se marke i dolara.