Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Mikrokrediti - ne zaostajemo za građanima Europe, ali doživljavamo li ih na isti način kao i oni?

Mikrokrediti
Foto: Promo
30.09.2020.
u 09:00

Nije teško prilagoditi se na nešto što nam odgovara pa ne čudi da smo se poprilično brzo približili građanima uspješnih europskih država, poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, kad je u pitanju konzumacija online mikrokredita.

Pitamo se što je sve utjecalo na njihovu veliku popularnost, čemu služe i kako prepoznati kvalitetnu ponudu?

Svijet na dlanu, novac u rukama!

Kad biste u velikoj brzini i nuždi morali uzeti samo jedan predmet sa sobom iz svog stana, vjerojatno bi to bio vaš mobitel, točnije, pametni telefon, zar ne? U njemu je SVE – od komunikacije s drugima do našeg poslovanja i uistinu je naš „prozor u svijet“.

Razne mogućnosti doslovno leže na našem dlanu te putem interneta možemo, recimo, upoznati ljubav svog života, kupiti vjenčanicu, ali isto tako i doći do novca za manju proslavu svadbe! Šalu na stranu, no činjenica je kako razvoj tehnologija i digitalizacija društva snažno oblikuju naše živote.  

Prilagođavamo im se prema svojim mogućnostima i potrebama. Možda se, u nekim trenucima, pojavi i potreba da nam hitno treba nekoliko tisuća kuna za pokrivanje nenadanih ili povećanih financijskih troškova. Što nam je tada činiti?

Možemo uzeti svoj pametni telefon i nazvati rođaka koji će nas staviti na poligraf kako bi doznao zašto trebamo novac ili napraviti online zahtjev za potrebnim iznosom od nekoliko tisuća kuna. Pomoću mobilne aplikacije ili internetske stranice društva koje nudi zajmove, to možemo učiniti na miru, u trenutku kad nam odgovara, diskretno, bez objašnjavanja zašto trebamo novac i nadasve – jednostavno i brzo.

No, privlačnost online pozajmice tu ne staje – njezina je prednost upravo brza isporuka novca. Sad se pitamo: zašto to ne činimo češće i na što sve trebamo obratiti pažnju? Nude li strane zemlje išta što i mi u Hrvatskoj nemamo u ponudi?

Velika Britanija – mikrokrediti dio su svakodnevice

Europska država predvodnica u popularnosti mikrokredita zasigurno je Velika Britanija u kojoj je ovo izrazito popularan način kad se brzo treba doći do novca za nenadane troškove, tj. financijski pokriti razdoblje do idućeg mjesečnog primanja. S obzirom da se Hrvatska s ovom ponudom upoznala tek svojim ulaskom u EU, dakle, prije sedam godina, zanimanje za mikrokredite je očito i raste svakim danom, iako ne onoliko brzo kao u Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj ili Češkoj. No, u Hrvatskoj ni po čemu ne zaostajemo u ponudi ni kvaliteti usluge.

Kristalno jasno izračunati troškovi i jasnoća poslovanja

Ključan element svake ozbiljne tvrtke koja se bavi ponudom mikrokredita je filter za izračun troškova. Upišu se: iznos, vrijeme pozajmice i broj rata koji želimo i on nam odmah izračuna troškove s obzirom na naš zahtjev. Točno znamo koliko novca posuđujemo, na koje razdoblje te koji iznos vraćamo.

Svaka ozbiljna web-stranica ima popis dokumenata koje trebamo, odgovara na najčešća pitanja korisnika (FAQ) i ima kontakt-obrazac te istaknut kontakt-broj telefona. Prednost ponuda domaćeg tržišta je često upravo kontakt-broj na koji se javlja osoba koja zna odgovore na naša pitanja vezana uz ovu temu. Kad govorimo o hrvatskom tržištu, to je jedan od detalja koji može biti presudan za odluku koju ćemo tvrtku odabrati i dati joj svoje povjerenje.

Hrvatska ponuda ne zaostaje za onima u Europi

Uvidom u nekoliko ponuda domaćeg tržišta, skromno je reći da prate strane trendove. Iskreno, stranice su još jasnije, dorađenije, svi uvjeti jasno objašnjeni, velikim slovima, na hrvatskom jeziku. Sve se odlično može pročitati!

U pravilu, ako razmišljate o tome da i sami postanete korisnik, važno je znati kako EU potiče poslovanje online mikrokredita i daje zakonodavni okvir, a s druge strane i preporuku za prihvaćanje i usklađivanje s primjenjivim propisima država članica, pa tako i RH.

Zatim, online mikrokrediti nisu namijenjeni maloljetnim osobama kao ni korisnicima koji imaju blokiran račun. Jedan od važnih preduvjeta su redovita mjesečna primanja poput plaće, honorara, stipendije ili mirovine. Sve što vas još zanima, brzo ćete doznati upišete li u internetsku tražilicu pojmove: mikrokredit, pozajmica ili online zajam.

Za kraj – važno je spoznati kako mikrokrediti ne služe trajnom rješavanju naših financijskih poteškoća, već da su pomoć kad nam je novac hitan i bitan. I naš prijateljski savjet vam je da tome pristupite upravo tako.  

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije