Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Maslinici - živa povijest predaka pretvorena u uspješan biznis

Obitelj Kaštelanac maslinarstvom se bavi četiri generacije, a cilj im je očuvati tradicionalni način sadnje, uzgoja i berbe maslina
13. studenoga 2020. u 09:52 317 prikaza
Olynthia Natura
Pogledajte galeriju 1/3

Maslinici su živa povijest naših predaka - drveće koje je generacijama davalo masline i ulje za hranu, drvo za grijanje i ulje za rasvjetu. Maslinici Olynthia obitelji Kaštelanac zasađeni su izvornim hrvatskim sortama, šoltankom i oblicom, koje se mogu pronaći samo u ovom dijelu svijeta.

Tradicija pretvorena u biznis

Obitelj Kaštelanac, koja je na otok Šoltu došla prije 400 godina, maslinarstvom se bavi četiri generacije, a cilj im je uvijek bio očuvati tradicionalni način sadnje, uzgoja i berbe maslina uz primjenu novih tehnika, tehnologija i znanja u prešavanju i skladištenju maslinovog ulja.

Olynthia Natura | Autor :

- Priča Olynthia Nature počela je 2007., kada smo otvorili novu uljaru. Do tada takve uljare na otoku nije bilo  te smo to vidjeli kao poslovnu priliku. U početku smo nudili isključivo uslužnu preradu otočkim maslinarima i bavili se vlastitim maslinicima, ali ubrzo smo shvatili da tako ne možemo ni vraćati kredit, a kamoli osigurati minimalnu plaću tijekom cijele godine. Zaključili smo da moramo početi s plasmanom ulja na tržište  te proizvodnjom ostalih proizvoda s dodanom vrijednošću. Okupili smo nekoliko kooperanata maslinara, osmislili brand Olynthia i plasirali na tržište dva monosortna maslinova ulja - Oblica i Šoltanka. Nakon toga smo asortiman proizvoda proširili na aromatizirana maslinova ulja, džemove, namaze i likere. Proizvodimo u malim količinama, ali jamčimo superiornu kvalitetu jer su sve sirovine s našeg otoka. Otvorili smo i vlatitu kušaonicu, a ljeti nudimo i privatne kulturno-gastronosmke i biciklističke ture, priča svoju poslovnu priču Marko Kaštelanac.

Zapošljavali i u pandemiji

Ipak, 2019. godine obitelj Kaštelanac željela je povećati kapacitete proizvodnje i uvesti nove proizvode pa su počeli razmišljati o zajmu za obrtna sredstva.

Olynthia Natura | Autor :

- Sa zajmom smo, između ostalog, planirali kupiti ambalažu za cijeli proizvodni ciklus. Zbog sporosti i kompliciranih procedura, od ponude naše komercijalne banke ubrzo smo odustali. Odlučili smo se za ESIF mikro zajam za obrtna sredstva u iznosu od 185 tisuća kuna, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Realizacija ESIF zajma bila je jednostavna i brza i smatram ga odličnim financijskim proizvodom, objašnjava novo ulaganje Marko Kaštelanac.

Iako im je pandemija smanjila prihode, dala im je mogućnost da bolje preslože unutarnje resurse i naprave daljnju diversifikaciju djelatnosti pa je trenutačno sve usmjereno na dovršenje prethodno započetih investicija. Nisu otpuštali, ističe Marko, već su zaposlili još jednog djelatnika. Osim podizanja diversificiranih nasada u primarnoj proizvodnji, u Olynthia Naturi u skoroj budućnosti planiraju smanjiti troškove koristeći zelenu energiju te razviti inovativne turističke usluge i nove proizvode.

Olynthia Natura | Autor :

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima