Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene skočile 14 posto

Sve manja proizvodnja mlijeka i nestašica maslaca

Izdojeno mlijeko
Foto: Instagram
09.08.2017.
u 10:55

Na zalihama EU krajem svibnja svega 1396 tona maslaca. Ništa u odnosu na 92.548 tona iz svibnja 2016.

Zbog promijenjenih prehrambenih navika cijene maslaca u Europi postižu rekordne razine, a mljekarski divovi upozoravaju da prijeti i nestašica te namirnice.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, cijene maslaca u lipnju su skočile 14 posto. U Europskoj uniji zalihe maslaca krajem svibnja pale su na svega 1396 tona i praktički su nestale u odnosu na 92.548 tona iz svibnja 2016.

Dva su razloga za skok cijene. Prvi je u sve nižim otkupnim cijenama mlijeka u Europi. Početkom srpnja Peder Tuborgh, glavni izvršni direktor danske Arle, četvrtog prerađivača mlijeka u svijetu, izazvao je svojevrsnu paniku među potrošačima tvrdnjom da će sve manja proizvodnja mlijeka izazvati nestašicu maslaca. Drugi je razlog što medicinska istraživanja pokazuju da je maslac zdraviji od margarina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije